Fransa’ya net ‘Frexit’ uyarısı! Macron kumarı felaket olur: İngiltere’de neler olduğuna bir bakın

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından erken seçim kararı alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a çok net uyarı geldi. Fransa’nın Avrupa yanlısı muhafazakarlarından biri olarak bilinen Michel Barnier, The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada Macron’un kendisini dinlemediğini söyledi. Seçimlerin feshinin Fransa’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması ile sonuçlanabileceğini söyleyen Barnier, “İngiltere’de neler olduğuna bir bakın” dedi. Öte yandan Fransa'da seçim öncesi yapılan son anketler, erken genel seçimlerin ilk turunda en çok oyu aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi liderliğindeki koalisyonun alacağını gösteriyor.

Giriş Tarihi 23 Haziran 2024, 16:51 Güncelleme 23 Haziran 2024, 18:30
Fransa’ya net ‘Frexit’ uyarısı! Macron kumarı felaket olur: İngiltere’de neler olduğuna bir bakın

İÇİNDEKİLER

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un aldığı erken seçim kararı büyük bir kumar olarak yorumlanırken hem Fransa'dan hem de diğer ülkelerden tepki yağdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel MacronFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

MACRON'A "FREXIT" UYARISI

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış döneminde AB adına "Brexit" müzakerelerini yürüten ve Fransa'nın Avrupa yanlısı muhafazakarlarından biri olarak bilinen Michel Barnier, The Telegraph gazetesine konuştu ve Brexit'ten ders alınmaması durumunda Fransa'nın da Avrupa Birliği'nden ayrılabileceğini söyledi.

Barnier Macron'un kendisini dinlemediğini söyledi ve "Göç, güvenlik, devlet otoritesi ve kalkınma konularındaki uyarılarımın dinlenmemiş olmasından üzüntü duyuyorum" şeklinde konuştu.

"İNGİLTERE'DE NELER OLDUĞUNA BİR BAKIN"

Barnier Macron'un en büyük rakiplerinden Le Pen'in İngiliz seçmenleri Avrupa'nın köleliğinden kurtuldukları için övdüğünü hatırlattı ve "Sanırım Le Pen halen aynı fikirde. Benim cevabım ise Brexit'ten bu yana İngiltere'de neler olduğuna bir bakın demek olacaktır." şeklinde konuştu.

SARKOZY DE KARŞI ÇIKTI

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Avupa Parlamentosu seçimlerinden sonra Macron'un erken seçim kararını eleştirmiş ve aşırı sağcı kesimi güçlendirme tehdidi taşıdığına dikkat çekerken ve Fransa'yı kaosa sürükleyebileceğini belirtmişti.

MEMLEKETİNDEN DE OY ALAMIYOR

Kamuoyu yoklamalarına göre Macron'un partisinin Fransız seçmenin yalnızca yüzde 20'sinin desteğini alabileceği iddia ediliyor.

Anketlere göre Macron, gençliğini geçirdiği Amiens şehrinden bile oy alamayacak. 30 Haziran'da düzenlenecek olan seçimlerde bölge vatandaşının Marine Le Pen'in aşırı sağ partisi Ulusal Miting'i (RN) tercih edeceği belirtiliyor.

ANKETLER 'LE PEN' DİYOR

Ipsos anket şirketinin Le Parisien gazetesi ve Radio France için yaptığı anketler, seçimlerin 30 Haziran'da yapılacak ilk turunda RN partisinin yüzde 31,5 ile ilk sırada çıkacağını, sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesinin ise yüzde 29,5 ile ikinci sırada yer alacağını gösterdi.

Ankete göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise yüzde 19,5 oyla üçüncü sıraya gerileyecek.

Odoxa anketine göre, RN koalisyonunun yüzde 33, Halk Cephesinin yüzde 28 ve iktidar kanadının yüzde 19 oy oranıyla sıralanacağı tahmin edilirken, Opinionway-Vae Solis tarafından yapılan ankete göre ise RN koalisyonu yüzde 35, Halk Cephesi yüzde 28 ve iktidarın kurduğu ittifak yüzde 22 oy alacak.

AŞIRI SAĞA TEPKİLER SÜRÜYOR

Feministlerin de aralarında olduğu bazı sivil toplum kuruluşları, aralarında başkent Paris, Lyon ve Lille gibi kentlerin de bulunduğu birçok noktada gösteri düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Fransa'da kadın haklarını savunan ve cinsiyetçiliğe karşı çalışan 180'den fazla dernek ve sendikayı bir araya getiren "Alertes Feministes" kuruluşu da halkı, "aşırı sağın sahte feminizmini" ve "kadın hakları için temsil ettiği gerçek tehlikeyi" kınamak üzere başkent Paris'te toplanmaya çağırdı.

PARİS'TE PROTESTO SESLERİ

Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan ve "Feminist bir gelecek mümkün", "Feminist birlikler aşırı sağa karşı" yazılı pankartlar taşıyarak sloganlar eşliğinde yürüyen çok sayıda gösterici, ülkede yükselişe geçen aşırı sağı protesto etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin Fransa ayağında RN yüzde 31,37'lik oyla ve açık farkla ilk sırayı almış, Cumhurbaşkanı Macron'un partisi Rönesans yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu.

Macron, AP seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından 9 Haziran'da Parlamentoyu feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçim yapılması kararını duyurmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN