Ayrıca para politikasını sıkılaştırmaya yönelik diğer adımlar nedeniyle finansal koşulların halihazırda tek başına Merkez Bankası politika faizinin yol açtığından daha sıkı olduğunu belirten Şimşek, "Enflasyon beklentilerini sıfırlamak için güvene ihtiyacınız var ve anahtar da bu." şeklinde konuştu.
"YENİ EKONOMİK PROGRAM MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI"
Londra merkezli gazetenin haberinde, yeni ekonomik programın meyvelerini vermeye başladığına dair işaretlerin olduğundan bahsedildi.
Haberde, Merkez Bankası'nın verilerine işaret edilerek, altın hariç brüt döviz rezervlerinin mayıs ayında 50 milyar doların altındayken, son olarak yaklaşık 73 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekildi. Öte yandan Türk şirketlerin, uluslararası tahvil piyasalarına yeniden erişim kazandığı aktarıldı. Şimşek, konuya dair şunları söyledi:
İlerleme kaydettikçe şirketlerin ve bankaların uluslararası sermaye piyasalarından yararlanma yetenekleri de gelişecek. Bu çok önemli. Oraya vardığımızda işimiz daha kolay olacak.
TÜRKİYE JEOPOLİTİK DURGUNLUKTAN ÇIKIYOR
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, temmuz ayında 50 milyar dolarlık yatırım ve finansman anlaşması imzaladı.
Hazine ve Maliye Bakanı, Batılı ülkeler ve Körfez komşularıyla daha yapıcı ilişkiler kurmanın ekonominin canlanmasına yardımcı olacağını ifade etti.
Avrupa Birliği ile kaydedilen ilerlemeyi de memnuniyetle karşılayacağını anlatan Mehmet Şimşek, "Türkiye jeopolitik durgunluktan çıkma sürecinde." diye ekledi. Piyasa analistlerinin görüşlerini paylaşan gazete, fiyat baskısına karşı faiz oranının çok daha yüksek seviyelere getirilmesinin gerekebileceği notuna yer verdi.
EBRD TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜNÜ YÜZDE 3,5'E YÜKSELTTİ
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ekonomisi için 2023'e yönelik büyüme öngörüsünü yüzde 3,5'e yükseltti.
EBRD'nin Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, Bankanın Türkiye dahil faaliyet gösterdiği bölgelerde bu yıl büyümenin ortalama yüzde 2,4'e düşeceği öngörüldü.
Bankanın Türk ekonomisi için mayısta bu yıla ilişkin açıkladığı yüzde 2,5'lik büyüme tahmini ise yüzde 3,5'e yükseltildi.
Yukarı yönlü revizyonun, seçim öncesi mali canlanmanın etkisiyle yılın ilk yarısındaki güçlü büyümeyi yansıttığı aktarılan raporda, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3 büyüyeceği öngörüldü.
Raporda, beklenen büyüme performansına karşı kısa vadeli dış borcun 200 milyar doları aşması ve cari açığın 60 milyar dolar seviyesinde seyretmesi nedeniyle dış finansman dengesizliklerinin devam ettiği kaydedilirken, döviz rezervlerinin arttığı ancak mütevazı kalmaya devam ettiği ifade edildi.
Ortodoks ekonomi politikalarına geri dönüşün olumlu bir sinyal olarak görüldüğü raporda, Mart 2024'teki yerel seçimlerin önemli bir etken olacağı belirtildi.
EBRD ekonomistleri Türkiye'nin son yıllarda nispeten güçlü bir büyüme performansı sergilediğini ancak yavaşlama görüldüğünü ifade ederken, raporda Türkiye ekonomisinin büyümesinin 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 5,6'dan yüzde 3,9'a gerilediği kaydedildi.
EBRD'nin Türkiye'deki yatırımları, büyük bölümü özel sektörde olmak üzere, 18 milyar avro seviyesinde bulunuyor.