İngiltere’de grev! 40 binden fazla demiryolu çalışanı iş bıraktı

İngiltere'de 41 yılın en yüksek enflasyon rakamları görülürken hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikaları beraberinde grevleri de getiriyor. İngiltere’de 40 binden fazla demiryolu çalışanı, maaş zammı ve çalışma şartları konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 2 günlük grev başlattı. Grev boyunca tren seferlerinin yalnızca yüzde 20’si yapılırken istasyonlarda yoğunluk oluştu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Aralık 2022 , 15:58 Güncelleme Tarihi :13 Aralık 2022 , 17:27
İngiltere’de grev! 40 binden fazla demiryolu çalışanı iş bıraktı

İÇİNDEKİLER

Önce koronavirüs daha sonra Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enerji krizinden olumsuz etkilenen Avrupa ülkelerinden biri de İngiltere oldu.

Ülke bir yandan da siyasi çalkantılarla sarsılırken 41 yılın en yüksek enflasyon rakamları, hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikaları beraberinde grevleri de getirdi.

DEMİRYOLU ÇALIŞANLARI GREVE GİTTİ
İngiltere'de Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Ulusal Sendikası (RMT) üyesi 40 bin demiryolu işçisi, maaş artışı ve çalışma şartlarında değişiklik talep ederek grev başlattı. Demiryolu şirketi Network Rail'in sendikanın maaş zammı oranını reddetmesinin ardından başlayan grev, 2 gün sürecek.

RMT Genel Sekreteri Mick Lynch yaptığı açıklamada, "Grev, Network Rail'in enflasyonun altındaki maaş artışı teklifinin reddedilmesini ve işçilerin iş bırakma eylemini bir üst seviyeye çıkarmakta kararlı olduğunu gösteriyor. Hükümet bu grevleri önlemek için parmağını kıpırdatmayı reddediyor. İngiltere'de grevleri, yasa dışı hale getirmek istedikleri açık. Buna direneceğiz. İşçiler için makul maaş zammı ve iyi çalışma koşulları için kampanyamıza devam edeceğiz" diye konuştu.

"TREN SEFERLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTILACAK"
Grev boyunca tren seferlerinin yalnızca yüzde 20'si yerel saatle 07.30'dan 18.30'a kadar çalışacak. Ancak İskoçya ve Galler de dahil olmak üzere ülkenin birçok yerinde tren seferleri yapılmayacak. Network Rail'den yapılan açıklamada sadece gerekli olması durumunda trenlerin tercih edilmesi çağrısında bulunularak, "Tren seferleri önemli ölçüde azaltılacak" ifadeleri kullanıldı.

Network Rail, bu yıl için yüzde 5, 2023'ün başında ise yüzde 4 zam teklifinde bulunmuş, RMT ise teklifi reddetmişti.

DEMİR YOLU ÇALIŞANLARININ GREV KARARI HÜKÜMETİ ENDİŞELENDİRİYOR
Ülkede demir yolu işçileri, önceki aylarda da birçok kez greve gitmiş, 21-23 ve 25 Haziran'da "son 30 yılın en büyük demir yolu ve metro çalışanları grevi"ni düzenlemişti.

HAVA KOŞULLARI UÇUŞLARI VURMUŞTU
Öte yandan İngiltere'de olumsuz hava şartları nedeniyle hava ulaşımında da aksamalar yaşanıyor. Yoğun kar yağışı, buzlanma ve sis nedeniyle dün başkent Londra'daki Stansted Havalimanı'nda tüm uçuşlar askıya alındı.

TÜM UÇUŞLAR İPTAL
Kötü hava koşulları nedeniyle Stansted Havalimanı'nda tüm uçuşlar askıya alınırken, Heathrow ve Gatwick havalimanlarında da kötü hava koşulları nedeniyle çok sayıda uçuş ertelendi veya iptal edildi.

Havalimanından yapılan açıklamada, yolculara havalimanına gitmeden önce havayolu şirketleriyle iletişime geçmeleri ve uçuşları ile ilgili son durum hakkında bilgi almaları tavsiye edildi.

KAMP ALANI DEĞİL HAVALİMANI
Uçuşlar askıya alınması nedeniyle zor durumda kalan ve bir yere kıpırdayamayan yolcular havalimanında saatlerce bekledi. Bununla birlikte sosyal medyada, yolcuların havalimanlarında yerlerde uyudukları fotoğraflar paylaşıldı.

Kar yağışının vurduğu ülkede uçaklara binemeyen yolcular geceyi havalimanında geçirmek zorunda kaldı. Geceyi terminal binasında geçiren yolcular yerlerde uyudu.

KARAYOLUNDA DA ULAŞIM SORUNLU
Kar, sis ve buzlanma nedeniyle karayolu ulaşımında da aksamalar meydana gelirken çok sayıda tren seferi iptal edildi. Sürücülere kazalara karşı dikkatli olma çağrısında bulunulurken bazı otoyollarda kazalar meydana geldi.

Ülke, eksi 15.7 santigrat derece ile kuzey İskoçya'da şimdiye kadar yılın en soğuk gecesini kaydetti.

BUZLA KAPLI GÖLE DÜŞEN 3 ÇOCUK ÖLDÜ
Daha önce Birmingham kenti yakınlarındaki Solihull'daki buzla kaplı göle düşen çocuklardan 3'ü yaşamını yitirmişti.

İngiliz polisi, dün öğleden sonra göle düşen ve ani kalp durması yaşayan 8, 10 ve 11 yaşlarındaki 3 çocuğun öldüğünü açıklamıştı.
Polis, 6 yaşındaki bir çocuğunun ise durumunun kritik olduğunu bildirmişti.


ENFLASYON 41 YILIN EN YÜKSEĞİNDE
Enflasyonun son 41 yılın en yüksek seviyesinde olduğu İngiltere'de, enflasyonun altında teklif edilen maaş zamları, emeklilik ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle son aylarda grev kararı alan sektörlere her geçen gün yenisi ekleniyor.

Ülkede artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında maaşların eridiğini savunan ve bu nedenle yıllık bazda yüzde 11'i geçen enflasyon altında teklif edilen maaş zamlarını kabul etmeyen çok sayıda sendika, art arda grev kararı alıyor.

GREV DALGASINA KATILAN KATILANA
İş bırakma eylemine katılanlar arasında öğretmenler, otobüs şoförleri, liman işçileri, gazeteciler, kamu personelleri, ceza avukatları, demir yolu, havalimanı, üniversite, havacılık ve posta servisi çalışanları başta olmak üzere, çok çeşitli meslek grupları yer alıyor.

Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi, başkent Londra'nın yanı sıra ülke genelinde sıklıkla gösteri ve yürüyüşler düzenliyor.

MARKETLERDE YUMURTA YOK
Yaşanan enflasyon krizi ve grev marketlere de yansımış durumda. Bugün sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaşım yapan gazeteci Cüneyt Özdemir, "Londra'dayım ve marketlerde yumurta yok! Nedeni maliyetlerin artmış olmasıymış..." ifadelerini kullandı.



İNGİLTERE'DE BAZI SÜPERMARKETLERDE YUMURTA SATIŞINA SINIRLAMA GETİRİLMİŞTİ

İngiltere'de geçtiğimiz ay yapılan düzenleme ile yumurta çiftliklerinde artan maliyetler ve kuş gribi salgını, iki büyük süpermarket Asda ve Lidl'ın müşterilerine 2 veya 3 kutu yumurta satışı sınırlaması getirmesine neden olmuştu. Ancak büyük süpermarketlerden Waitrose, yaptığı açıklamada, müşteri talebini izlemeye devam ettiklerini bildirdi.

İNGİLTERE'DE İTHAL YUMURTA
Bazı süpermarketler ise ithal yumurta tedarik etme yoluna başvurdu. Sosyal medya kullanıcıları da hesaplarından, süpermarketlerdeki boş yumurta raflarını paylaştı.

ÇİFTÇİLER SEKTÖRÜ BIRAKTI ÜRETİM DURDU
Ülkede hayvan yemi ve ısınma maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle bazı çiftçiler sektörü bıraktı veya üretimi durdurdu.

Yıllık enflasyonun yüzde 11'i geçerek son 41 senenin en yüksek seviyesine ulaştığı İngiltere'de, yumurta fiyatlarında son bir yılda yaklaşık yüzde 42 artış yapıldı.

NOEL'E KADAR BİTEBİLİR UYARISINDA BULUNMUŞLARDI
Ülkede çiftçiler de artan maliyetler ve kuş gribi salgını nedeniyle Noel'e kadar yumurtaların bitebileceği uyarısında bulunmuştu. İngiltere, şimdiye kadarki en büyük kuş gribi salgınının pençesinde ve bunun yayılmasını azaltmak için tüm kümes hayvanları kapalı alanda tutuluyor.

İngiltere Başveteriner Yetkilisi Christine Middlemiss, 31 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Şu anda bu yıl, şimdiye kadarki en büyük kuş gribi salgınıyla karşı karşıyayız." ifadesini kullanmıştı.

Middlemiss, yeni kısıtlamalar gereğince kümes hayvanları ve kuşların içeride tutulması kararının, hayvanları son derece bulaşıcı "kuş gribinden korumanın en iyi yolu" olduğunu belirtmişti.

GREVE KARŞI YENİ YASA HAZIRLIĞI
Öte yandan hükümet her geçen gün büyüyen grev dalgasıyla başa çıkmanın yollarını arıyor. Bu bağlamda hükümetin greve gitmekte ısrar eden işçi sendikalarına "sert karşılık" verebileceği uyarısında bulunan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, grev dalgasına karşı yeni yasalar üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARI VE ÖĞRETMENLER GREVE GİTTİ
İngiltere'de 70 binden fazla üniversite çalışanı maaş, emeklilik ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle 24, 25 ve 30 Kasım'da üç günlük greve gitti.

Ülke genelinde 150 üniversitede on binlerce öğretim üyesi, araştırmacı, kütüphane görevlisi ve diğer personelin başlattığı greve, Ulusal Öğrenci Birliği de destek verdi.

Üniversite çalışanları, grevin son gününde başkent Londra'da büyük çaplı bir yürüyüş düzenledi. Çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve derneğin yanı sıra öğrenciler de yürüyüşe destek verdi.

1980'DEN BERİ İLK GREV
Söz konusu greve, maaş anlaşmazlığı nedeniyle İskoçya'daki öğretmenler de katıldı. İskoçya'nın 1980'lerden bu yana ulusal çapta okullara yönelik ilk grevi, hemen hemen her ilk ve ortaokulun yanı sıra birçok anaokulundaki öğrenciyi etkiledi.

Öğretmenleri temsil eden sendikalar, yüzde 5 maaş zammı teklifini "aşağılayıcı" olduğu gerekçesiyle reddediyor.

İskoç Orta Öğretim Öğretmenleri Derneği (SSTA), Ulusal Okul Müdürleri ve Kadın Öğretmenler Birliğine (NASUWT) üye öğretmenler, anlaşma sağlanamaması halinde 10 ve 11 Ocak'ta da greve gidecek.

EVSİZ KALMA ENDİŞESİ ARTIYOR
Ülkede evsizlere barınma desteği ve danışmanlık hizmeti sunan yardım kuruluşu Shelter'ın 600'den fazla çalışanı, maaş zammı anlaşmazlığı nedeniyle 5 Aralık'ta iki haftalık grev başlattı.

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yüzde 3 maaş zammı teklifini kabul etmeyen yardım kuruluşu çalışanları, iş bırakma eylemini 18 Aralık'a kadar sürdürecek.

Unite sendikasından yapılan açıklamada, yüzde 3'lük zam teklifinin, bazı yardım kuruluşu çalışanlarının kiralarını ödeyemeyecek durumda bulunmasından ve kendilerinin de evsiz kalmasından endişe duymasına neden olduğu belirtildi.

LONDRA'DA 1000 OTOBÜS ŞOFÖRÜ İŞ BIRAKTI
Başkent Londra'nın batısı ve güneyinde hizmet veren otobüs şoförleri, maaş artışındaki anlaşmazlık nedeniyle 22 Kasım'da 10 günlük grev başlattı.

Unite sendikasına üye 1000 otobüs sürücüsü, Abellio ulaştırma şirketiyle maaş artışında uzlaşıya varılamadığı gerekçesiyle iş bırakma kararı aldı.

Başkent genelinde yaklaşık 60 otobüs güzergahını etkileyen grev nedeniyle birçok güzergahta daha az hizmet verildi veya hiç hizmet verilmedi.

Şoförlerin iş bırakma eylemi nedeniyle grevin olmadığı güzergahlardaki otobüs seferlerinde ise yoğunluk gözlemlendi.

Geçen ay 3 gün greve giden otobüs şoförleri, iş bırakma eylemini 1, 2, 3, 9, 10, 16 ve 17 Aralık'ta da sürdürecek.

GAZETECİLER DE GREV DALGASINA KATILDI
İngiltere'de "Reach plc" adlı medya grubuna bağlı yayınlarda çalışan gazeteciler de ağustosta maaş artışındaki anlaşmazlık nedeniyle grev dalgasına katıldı.

İngiltere ve İrlanda'da, bünyesinde hem basılı hem de çevrim içi 130'dan fazla dergi ve gazeteyi bulunduran "Reach plc" adlı medya grubunda çalışan 1000'den fazla gazeteci ağustosta greve gitti.

İş bırakma kararı, gazetecilerin bağlı bulunduğu Ulusal Gazeteciler Sendikasının (NUJ) yüzde 3 veya 750 sterlin maaş zammı teklifini reddetmesinin ardından geldi.

Çalışanlar, bünyesinde "Daily Star", "Daily Mirror" ve "Daily Express" gibi çok sayıda gazete ve dergiyi bulunduran medya grubundan adil ücret artışı talebinde bulundu. Sendika ile şirket arasında daha önce grevin ertelenmesine yönelik görüşmeler yapılmış ancak uzlaşı sağlanamamıştı.

Öte yandan İngiltere ve Galler'de adli yardım ücretlerindeki artış teklifini yetersiz buldukları gerekçesiyle temmuz ve ağustosta iş bırakan ceza avukatları, eylülde bu kez süresiz greve gitti.

Ceza Avukatları Barosu (CBA), hükümetin, avukat tutamayacak durumda olan sanıkları temsil etmeleri için ceza avukatlarına ödenen adli yardım ücretlerinde önerdiği eylül ayı itibarıyla yüzde 15'lik artış teklifini reddetti. CBA, avukatların ücretlerinde yüzde 25'lik artış yapılması talebinde bulunuyor.

HEMŞİRELER SENDİKASI "106 YILLIK TARİHİNDE İLK KEZ" GREV OYLAMASI YAPTI
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da binlerce hemşire de 15 ve 20 Aralık'ta iki gün sürecek toplu greve gitmeye hazırlanıyor.

Hemşireleri temsil eden RCN (Royal College of Nursing) sendikası, 106 yıllık tarihinde ilk kez grev oylaması yaptı. Oylamada, sendikaya üye hemşirelerin büyük çoğunluğu greve gidilmesi yönünde oy kullandı.

Ülke çapında 300 binden fazla üyesi bulunun RCN Genel Sekreteri ve İcra Kurulu Başkanı Pat Cullen, hemşirelerin grev kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Öfke eyleme dönüştü ve üyelerimiz 'artık yeter' diyor." ifadesini kullandı.

Cullen, hemşirelerin yıllardır maaş konusunda haksız muameleye maruz kaldığını vurguladı.

İngiltere ve Galler'de maaş zammı ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle 10 binden fazla ambulans personeli ve acil servis çalışanı 21 ve 28 Aralık'ta greve gitme kararı aldı.

SINIR GÜVENLİK PERSONELİ DE NOEL'DE GREVE GİDECEK
İngiltere'de havalimanlarında görev yapan sınır güvenlik personeli, Noel döneminde 8 gün greve gidecek.

Kamu ve Ticari Hizmetleri Sendikasından (PCS) yapılan açıklamada, 23-26 Aralık ve 28-31 Aralık'ta Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow, Heathrow ve Manchester havalimanları ile Newhaven limanında çalışan sınır güvenlik personelinin greve gideceği duyuruldu.

Hükümetin yüzde 2'lik maaş artışı teklifini reddeden PCS sendikası, yüzde 10 maaş artışı talebinde bulunuyor.

İş bırakma eylemine katılacak sendika üyelerinin büyük çoğunluğunu, pasaport kontrol personeli oluşturuyor.

Sendikaya üye ehliyet sınavı müfettişlerinin de greve gideceği bildirildi.

HÜKÜMETİN ÇÖZÜMÜ ASKERİ PERSONEL
Hükümet, grevlerin neden olduğu aksamaların önüne geçebilmek için askeri personeli görevlendirmeyi planlıyor.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) toplu taşıma, posta hizmetleri, telekomünikasyon ve diğer sektörleri etkileyen iş bırakma eylemleri nedeniyle ekimde her 8 İngiliz şirketten 1'inin aksaklıklar yaşadığını ortaya koydu.

ONS, grevlerin en fazla küçük işletmeleri, perakende ve inşaat sektörlerini etkilediğini vurguladı.

İngiliz hükümeti, özellikle Noel döneminde grevlerin neden olacağı aksamaların önüne geçebilmek için yaklaşık 2 bin askeri personelin görevlendirebileceğini açıkladı.

Ordu personelinin bir dizi hizmet sektörüne destek sağlaması amacıyla eğitildiğini aktaran hükümet yetkilileri, askeri personelin ambulans şoförü ve itfaiyeci olarak konuşlandırılabileceğini belirtti.

İngiltere'de silahlı kuvvetler personeli, geçen yıl da benzin istasyonlarındaki akaryakıt tedariki sorunu nedeniyle istasyonlar üzerindeki baskıyı hafifletmek için "geçici" destek sağlamıştı.

Ülkede 100'ü şoför olmak üzere yaklaşık 200 asker, benzin istasyonlarına akaryakıt taşımıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN