Arap Parlamentolar Birliği de yaşananların dünya Müslümanları için kışkırtıcı bir eylem olduğunu belirterek, İsveç makamlarının bu türden provokatif eylemlere devam etmesini' kınadı.
DÜNYADA SES GETİRDİ
Dünya basını da yaşananları yakın merceğe aldı. Politico, İsveç'in Temmuz ayında NATO'ya girmek için Ankara'nın desteğini beklediğini ancak yaşananların bu durumu riske attığını yazdı.
İsrail basınından Jerusalem Post ise Ankara'nın yaşananlardan rahatsız olduğunu belirterek İsveç'in NATO üyeliği konusunda zora düştüğünü aktardı.
İngiliz medyasının köklü gazetesi Guardian ise 'Türkiye'nin öfkesi İsveç'in NATO hedefini geciktirebilir' başlıklı haberinde Hakan Fidan'ın açıklamaları yer aldı.
AL JAZEERA
Skandalla ilgili gelişmeyi manşetten okuyucularına sunan Al Jazeraa, 'Müslümanların kutsal kitabına yapılan saygısızlığa izin verme kararı, İsveç'in NATO üyelik başvurusunu engelleyen Türkiye tarafından öfkeyle eleştirildi' ifadesini kullandı.
'NATO'YA KATILMA İHTİMALİ SIFIRA YAKIN'
Provokatif eylemin tansiyonu artırdığının altını çizen ABD merkezli Al Monitor ise İsveç'in NATO konusunda şansının kalmadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu;
'Eylem, Türkiye ile İsveç arasındaki NATO müzakerelerinde stresi daha da artırırken, analistler, İskandinav ülkesinin zirveden önce ittifaka katılma ihtimalinin sıfıra yakın olduğuna inanıyor.'
ABD'DEN İLK YORUM
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in başkenti Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika tarafından Stockholm Camisi önünde Kuran yakılmasını "saygısız ve incitici" olarak niteledi ve konuyla ilgili şöyle dedi:
'Dini metinlerin yakılmasının, saygısız ve incitici olduğunu ve yasal olabilecek bir şeyin kesinlikle uygun olmadığını sürekli söyledik" dedi. Patel, olay hakkında daha fazla yorum için İsveç hükümeti ve yerel kolluk kuvvetlerini işaret etti'