İtalya'da pes dedirten yasa teklifi: Müslümanlar hedefte! | Camilere kısıtlama getirilmesi isteniyor!

İtalya'da sağ koalisyon iktidarının büyük ortağı aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisinden endüstriyel hangar veya garajların cami olarak kullanılmasının yasaklanmasına dair kanun teklifi verilmesi tartışmalara yol açtı. Söz konusu teklif, İtalyan anayasasının, Katolik olmayan her türlü din ve mezhebin İtalyan devletiyle ilişkilerini düzenleyen bir anlaşması olması gerektiğine ilişkin maddesine atıfla; resmi düzeyde devletle anlaşması bulunmayan dinin, ibadethanelerine daha fazla kısıtlama getirmeyi amaçlıyor. Yaklaşık 2,8 milyon Müslüman nüfusu bulunan İtalya’da Müslüman toplulukları ve muhalefetteki sol partiler, söz konusu kanun teklifine tepki gösterdi.

Giriş Tarihi :11 Haziran 2023 , 18:57 Güncelleme Tarihi :11 Haziran 2023 , 19:04
İtalya’da pes dedirten yasa teklifi: Müslümanlar hedefte! | Camilere kısıtlama getirilmesi isteniyor!

İtalya'da Müslümanların ibadet ettiği yerleri kısıtlamaya dair yasa teklifi tartışılıyor.

İtalyan basınında, "Endüstriyel depolarda, garajlarda camiye yer yok" başlıklarıyla yer alan haberlere göre, iktidarın büyük ortağı FdI'nin Temsilciler Meclisi'ndeki grup başkanı Tommaso Foti'nin çevre komisyonunda ilk imzacısı olduğu yasa teklifi tartışma yarattı.

Söz konusu teklif, İtalyan anayasasının, Katolik olmayan her türlü din ve mezhebin İtalyan devletiyle ilişkilerini düzenleyen bir anlaşması olması gerektiğine ilişkin maddesine atıfla; resmi düzeyde devletle anlaşması bulunmayan dinin, ibadethanelerine daha fazla kısıtlama getirmeyi amaçlıyor.

İtalya'da devletle herhangi bir anlaşması olmayan dinlerden biri de İslam olduğu için, yasa teklifinin özellikle Müslümanları etkileyeceği, çünkü endüstriyel hangar, garaj ve depolar ile bazı özel mülk dükkanların, cami ya da mescide dönüştürülerek ibadethane olarak kullanılmasını yasaklamayı öngördüğü ifade ediliyor.

Yaklaşık 2,8 milyon Müslüman nüfusu bulunan İtalya'da Müslüman toplulukları ve muhalefetteki sol partiler, söz konusu kanun teklifine tepki gösterdi. Haberlerde, meclis çevre komisyonunda yer alan muhalefet partilerinden merkez soldan Demokratik Parti (PD), Yeşil ve Sol İttifak ile Eylem partilerinin teklife muhalif olduklarını belirttikleri ve ayrıca incelemek için de ek süre talep ettikleri aktarıldı.

Yeşil ve Sol İttifak'ın, Temsilciler Meclisi Başkanı Lorenzo Fontana'ya söz konusu yasa teklifine anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle müdahale etme çağrısında bulunduğu basına yansıdı.

Haberlerde, Müslüman toplulukların "ayrımcı" olarak niteledikleri kanun teklifi için "İtalya'da İslam'ı marjinalleştirmeye yönelik anayasaya aykırı bir girişim" değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi. La Repubblica gazetesinde, 2012 yılında İtalyan devleti ve İtalya'daki Müslüman topluluklar arasında bir anlaşma imzalanmasına çok yaklaşıldığı ancak daha sonra bunun gerçekleşmediği ifade edildi.

Gazetede görüşüne yer verilen İtalya'daki Arap Toplumu Birliğinden Fuad Aodi da İtalya'daki Müslümanların devletle bu tür bir anlaşma imzalamada güçlük çektiğini çünkü İslam'da Katoliklerde Papa ile olduğu gibi tek bir temsilcinin olmadığını belirtti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN