Yunanistan'da, olumsuz etkileri her geçen gün daha çok hissedilen ekonomik kriz, insan sağlığını da önemli oranda etkilerken, halkın psikolojisini de bozuyor.
Atina'da yaşayan Yunanlı psikolog Valerya Kudumoyanakis, ekonomik krizin aynı zamanda psikolojik kriz anlamına da geldiğini belirterek, Yunan halkının gelinen bu aşamada psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Ekonomik kriz nedeniyle ülkenin içinde bulunduğu durum ve bunun halkın psikolojisine olan etkisiyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kudumoyanakis, ekonomik krizden etkilenen Yunan halkının ve özellikle de ekonomik açıdan daha zayıf olan kesimin panik halinde gayriihtiyari tepki gösterdiğini ve bu nedenle genellikle yanlış yolu seçtiğini belirtti.
Atina Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olduktan sonra Atina'da bir Psikoloji Kliniğinde çocuklarla ilgili psikolojik destek programı sorumlusu olarak çalışmaya başlayan 23 yaşındaki Kudumoyanakis, "Halk bir çıkış yolu arıyor, ancak genellikle yanlış yolu seçiyor. Bu yanlış seçimin sonuçları da psikolojik rahatsızlık, melankoli ve bazı durumlarda da intihar vakaları olarak ortaya çıkıyor. Para olmayınca, ekonomik güvensizlik başka güvensizliklerin de ortaya çıkmasına neden oluyor. Halkın bu aşamada genel olarak bir psikolojik desteğe ihtiyacı var. Bunlara yardımcı olmak gerek" dedi.Ekonomik kriz dönemlerinde melankoli ihtimalinin arttığını ve bu noktada aile faktörünün önem taşıdığını ifade eden Kudumoyanakis, insanların daha önceki refahın ve teknolojinin getirdiği "sanal yalnız" yaşamdan sıyrılıp, dostluk ve arkadaşlık ilişkilerini yeniden keşfetmelerinin sorunun aşılmasına yardımcı olacağını kaydetti.
Kudumoyanakis, "Aileler birbirlerine destek olmalı. Dostluk ve arkadaşlık ilişkilerini geliştirip, sanal yaşamdan sıyrılarak hayatın gerçek yönlerini yaşamak lazım. Bu çeşit bir yaşam, olayları daha gerçekçi bir açıdan değerlendirmemize ve doğru tercihleri bulmamıza yardımcı olacaktır. Şu anda zor durumdayız, ancak daha zor olabilirdi diye düşünmek lazım" diye konuştu.Bu konuda medyanın rolüne de değinen Kudumoyanakis, gazetelerin ve televizyonların bazen olayları abarttığını söyledi.
Yunan halkının şu anda dış faktörlerden etkilenmeyen bir disipline ihtiyacı olduğunu söyleyen Kudumoyanakis, "Tabii medyanın etkin olduğu bir ortamda bu çok zor. Ancak bu onların görüşü, ama benim de bir görüşüm var diyebilmeliyiz. Hayatımızı gelişmeler değil, kendimiz belirlemeliyiz" dedi.
Kriz, genç neslin kanatlarını kırıyor
Kudumoyanakis, ülkenin bugün içinde bulunduğu durumun genç nesile de büyük oranda olumsuz etkisi olduğunu söyledi.
Eğitimlerini tamamlayarak bu dönemde kariyer yapmayı hayal eden genç neslin, ekonomik sıkıntılar nedeniyle büyük stres altında bulunduğunu belirten Kudumoyanakis, "Bu dönemde iş yaşamına ilk adımlarını atan gençler kriz nedeniyle büyük stres altındalar. Ekonomik tedbirler çerçevesinde birçok alanda uygulanan kısıtlamalar bizim kanatlarımızı kırıyor. Bu koşullar altında yapabileceklerimiz sınırlı. Çok sayıda genç bilim adamı işsiz durumda" dedi.
Kudumoyanakis, hükümetin ekonomi politikasını de eleştirerek, bu konuda yanlış uygulamalar yapıldığını belirtti.
Ekonomik tedbirler çerçevesinde yapılan kesintilerin zayıf halk kesimlerini ve ihtiyaç sahiplerini etkilemeyecek şekilde olması gerektiğini ifade eden Yunanlı genç psikolog, şöyle konuştu:"Bunun olmadığını görüyoruz. Zorunlu ihtiyaç ürünlerine getirilen vergiler yanlış. Lüks yapılarla bir ömür boyu çalışarak edinilen 50 metrekarelik evleri aynı kefeye koyarak vergi alınması kabul edilemez. Normal halk, belirli bir kesimin yüzme havuzlarını ödemek zorunda değil."
Yunanistan'daki durumun daha da zorlaşması halinde, çalışmak için Türkiye'ye gidip gitmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Kudumoyanakis, fırsat olması durumunda Türkiye'de çalışmak istediğini söyledi.
Kudumoyanakis, "Türkiye'ye belirli bir süre için çalışmaya gidebilirim. Böylelikle ülkemize de yardımcı olabilirim. Yunanlılar geçmişte de dış ülkelere çalışmaya gittiler. Ancak bu sonsuza kadar olmamalı. Ben şahsen bir an önce yine vatanıma dönmek isterim. Biz Yunanlılar vatanımıza bağlıyız" diye konuştu.Yunanistan Sağlık ve Sosyal Dayanışma Bakanlığından kısa bir süre önce yapılan açıklamada, ekonomik krizin patlak vermesinden bu yana intihar vakalarında yüzde 40'lara varan artış kaydedildiği belirtilmişti. Psikiyatristler de ülkenin içinde bulunduğu finansal krize bağlı olarak bu yıl intihar vakaları sayısının önemli oranda artacağı uyarısında bulunmuştu.
Borç krizi nedeniyle Mayıs ayında iflasın eşiğine gelen Yunanistan'da hükümet, üç yıl süreli 110 milyar avro tutarındaki uluslararası yardımı alabilmek için sert tasarruf tedbirleri uygulamaya başlamıştı. Alınan tedbirlerin sonuç vermemesi üzerine, Brüksel'de 26 Ekim'de AB ile ek yardım karşılığında yeni tedbirler içeren memorandum imzalanmıştı.
Yunan İstatistik Kurumundan kısa bir süre önce yapılan açıklamada ise ülkedeki işsizliğin Ağustos ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 oranında artış kaydederek, yüzde 18,4'e ulaştığı bildirilmişti.