Sahte'kâr

Meme protezinde sanayi tipi kanserojen silikon kullanıp tam 400 bin kadının hayatıyla oynayan PIP şirketinin sahibi 1 milyar euro para kazandı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :25 Aralık 2011
Sahte’kâr
Uluslararası polis teşkilatı İnterpol, göğüs silikonlarında sanayi tipi silikon jel kullanan PIP şirketinin kurucusu Jean-Claude Mas'ın yakalanması için Kırmızı Bülten yayınladı. İnterpol'ün internet sitesine fotoğrafı konulan 72 yaşındaki Mas'ın, Kosta Rika tarafından "cana ve sağlığa kasıt" suçlamasıyla arandığı belirtildi. Fransa Sağlık Bakanlığı, PIP şirketi tarafından üretilen silikonların klinik olarak bozulduklarına dair kanıt olmasa da, çıkarılması için doktora başvurulması gerektiğini açıklamıştı.

65 ÜLKEDE SATTI
Fransa'da şimdiye kadar, PIP marka protez taşıyan yaklaşık 30 bin kadından sadece 8'inde kanser vakası teşhis edilmiş, bunların hiçbirinde bu silikonların kansere yol açtığına dair bir bağlantı bulunamamıştı. Güney Amerika ülkelerinde kullanılması yasak olan PIP marka sahte silikonların, 65 ülkede yaklaşık 400 bin kadına takıldığı anlaşılmıştı.

SİLİKON HAYATA BAĞLAR
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Faruk Akmanlar, silikonların birçok kadını hayata bağladığını söyledi. PIP'nin kanserojen ürünleri yüzünden önyargı oluşmamasını isteyen Akmanlar, "Silikon meme kanseri nedeniyle ameliyat olan bir çok kadının hayatını kurtarıyor. Memesini yerinde gören hayata bağlanıyor" dedi.

ŞİRKETİ KAPATTI KAÇTI
MAS'ın Poly Implant Prosthesis (PIP) şirketi, protezde tıbbi silikon yerine bilgisayar ve elektronikte kullanılan endüstriyel silikon kullandı. Bu yolla son 10 yılda en az 1 milyar euro kar etti. Geçen yıl da faaliyetine son verdi. Silikon pazarının en büyük şirketlerinden biri olan PIP, üretiminin yüzde 87'sini ihraç ediyordu.