TUFANIN ŞİFRESİ
Dünyanın önde gelen askeri uzmanları, istihbaratçılar Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonunun tarihin en bilinmeyen denklemli saldırısı olduğunu açıkladı. İşte 7 Ekim sabahı başlayan operasyondaki çok özel detaylar....
- Hamas, Aksa Tufanı operasyonunun planını 2022 Ekim ayında yaptı...
- Birinci plan İsrail'in uyumasını sağlamaktı. Hamas'tan ayrılan ve işsiz olan 800'ü yakın kişi her gün İsrail tarafına geçti, akşam Gazze'ye döndü.
- Mossad bir süre, içlerinde 'kırmızı kod' olanları takip etti.
- Hamas'a yakın olan İsrailli bir kaynak, "Hamas İsrail'e savaşmaya hazır olmadığı izlenimini vermek istiyordu. Bu öncü kuvvet de İsrailli ajanları buna inandırdı" dedi.
- Gazze'de 1000 kişilik özel bir ekip eğitildi. Bir ekip kamikaze drone'lar üzerinde çalışmalar yaptı.
- Diğer ekip, yamaç paraşütleri eğitimi için turist gibi Akdeniz ülkelerini tercih etti.
- Paramotorları kullanan ekipler de simülasyonda eğitimlerini alarak uzmanlaştı.
- Yapay zeka ile operasyon gününde yapılacaklar sürekli tekrarlandı.
- 7 Ekim sabahı güneş doğduktan sonra Kornet füzeleri ateşlendi. 20 dakikada 7 bin füze atıldı.
- Aynı anda tel örgüler kesildi, 10 civarında üzerinde biri silahlı iki kişinin olduğu belki 200 civarındaki motorlu timler İsrail'e giriş yaptı.
- İsrail askerlerinin bulunduğu sınıra yakın askeri karargaha girildi.
- Ekiplerin girdiği anda kamikaze drone'lar da karargahı saldırı başlattı.
- Sadece 30 dakikada yaklaşık 600 İsrail askeri esir alındı.
- Bölgedeki yerleşim birimlerinde yaşayan İsrailliler saldırının şokuyla sokağa çıktı ve kaçış noktası sadece Gazze tarafıydı.
- Binlerce İsrailli bu sayede Gazze'ye kendileri esir düştü. Paramotorlar da festival alanları ve daha önce belirlenen noktaları havaya uçurdu.
- Festival hedef alındı ve birçok kişi burada savaş tutsağı olarak Gazze'ye girişi sağlandı
- Operasyonun öncelikli hedefi esirlerdi. Öyle de oldu. 10'u general olmak üzere 1000 civarında asker 4 bin civarında da sivil esir alındı. Bazı kaynaklar bu rakamın daha fazla olduğunu iddia ediyor.
- Askeri uzmanlar, "Hamas ta rihin en önemli belki de daha önce hiç kullanılmamış istihbarat taktikleri kullandı" yorumunu yaptı.
TARİHİ YIKIM OLUR
Hamas'ın Aksa Tufanı sonrası bölgede dengeler değişti. İsrail, Gazze'ye bomba yağdırırken, kara operasyonu yapacağının da sinyalini verdi. İngiliz The Guardian gazetesi, bunun sonuçlarının çok ağır olacağını yazdı. Askeri uzmanlarla yaptığı görüşmeleri yazan gazete, "Gazze'de sadece Hamas'ın bildiği 400'e yakı tünel var. O nedenle İsrail askerleri hiç bilmedikleri ortamda savaşmaları pek mümkün değil. Eğer bu konuda ısrar edilirse, İsrail ordusu binlerce askerini kaybedebilir" ifadelerini kullandı. Daha önce de İsrail ordusunun kara operasyonları denediği ama hepsinde başarısız olduğuna dikkat çekildi. Bir de bu operasyonların İsrail'i çok ciddi bir maliyet getirdiğinin de altı çizildi.
72 SAAT PANİĞİ
İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail ordusu tarafından halka en az 72 saat boyunca yetecek yiyecek ve su stoku yapılması uyarısı yapıldı. Uyarı sonrası on binlerce İsrailli stok yapmak için marketlere akın etti. Bazı marketlerde yağmalama olayları yaşandı.
30 BiN FÜZE VAR
- Hamas'ın elinde insansız hava araçları ve 30 bin adet Rus yapımı kornet füzesi stoku olduğunu vurguladı.
- France 24: Hizbullah'ın da Hamas'a desteğiyle savaşta Lübnan sınırında ikinci bir cephe açılırsa, İsrail için problemler daha da artar.
- İsrail ordusu: Gazze'nin çevresindeki yerleşimlerde 1500 Filistinli silahlı unsurun cesedine ulaşıldı.
- Avrupa Birliği de Gazze'ye tüm mali yardımları askıya aldığını duyurdu. İspanya, Danimarka, İrlanda, Lüksemburg gibi 9 ülke AB'nin bu kararına tepki gösterdi.
- BM, İsrail'in Gazze'de UNWRA'ya ait bir okulu "doğrudan" hedef aldığını açıkladı.
- İsrail saldırısı nedeniyle Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır kapısı kısmen kapandı.