BURSLULUK SINAVI PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacaktır.
a. Her öğrencinin cevap kâğıdı, optik okuyucu ile okutulur.
b. İOKBS'de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır.
ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.
d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.
e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.
ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.
h. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru/sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soru/soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.
ı. Sınava girdiği hâlde, cevap kâğıdına işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacaktır.
İOKBS BURSLULUK SINAVI HAKKINDA!
Milli Eğitim Bakanlığı doğrultusundan her sene düzenlenen bursluluk imtihanına katılım gerçekleştirmeyi planlayan binlerce öğrenci ve aileleri, bakanlığın imtihan tarihine odaklandı. Ortaokul ve lise öğrenimleri süresince parasal destek alabilmek isteyen öğrenciler, ertelenen imtihanın tarihi ve hususları netleşti.
Türkiye'de Bursluluk imtihanları bilhassa çoğu düşük gelirli ailenin çocuklarını daha iyi okullarda okutabilme adına bir umut ışığı olarak görülmektedir. Bu burs dağıtımlarında burs müracaatı yapan öğrencinin ya da öğrencilerin evlerindeki şahıs başına düşen gelir hesaplanması asıl mevzudur. Eğer ki bu araştırmada şahıs başına düşen parasal gelir tespit edilen oranın altında kalırsa o öğrenciye burs verilir.
İOKBS olarak da tanınan Bursluluk imtihanı, lise civarına gelen kadar çoğu sınıf seviyesi amacıyla geçerli olmaktadır. Bursluluk imtihanına katılabilmek adına her sene bir puan belirlenmektedir. Bu puanlar imtihana katılan öğrencilerin sağladıkları başarı seviyesine göre değişmektedir.