Yeni müfredat 2024 nasıl olacak, ders saatleri değişecek mi? Maarif nedir? MEB Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne anlama geliyor, içeriği nedir?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'nin eğitim sisteminde yeni bir dönemi işaret eden kapsamlı bir açıklamada bulundu. "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredat taslağı, on yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olarak bugün kamuoyuna sunuldu. Bu yeni müfredat, Türkiye'nin eğitim politikalarında radikal değişiklikler öngörüyor ve öğrencilerin 21. yüzyılın gereksinimlerine uygun şekilde yetiştirilmesini amaçlıyor. Peki Maarif nedir? MEB Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne anlama geliyor, içeriği nedir?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :27 Nisan 2024 , 10:33 Güncelleme Tarihi :27 Nisan 2024 , 10:33
Yeni müfredat 2024 nasıl olacak, ders saatleri değişecek mi? Maarif nedir? MEB Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne anlama geliyor, içeriği nedir?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredat taslağının bugün kamuoyuyla paylaşılmak üzere askıya çıkarılacağını duyurdu. Yeni müfredatla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, çocukların beklentileri ve yönelimlerini dikkate alarak hazırlanan bir müfredat taslağı sunduklarını vurguladı.

YENİ MÜFREDAT TASLAĞI AÇIKLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı Yusuf Tekin, yeni müfredata dair son dakika açıklamada bulundu. Tekin açıklamasında, " Tecrübe, Öneri ve Desteğiniz Bizler için Önemli! Sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışma ile meydana getirdiğimiz; akademisyen, öğretmen ve paydaşlarımızın yoğun çalışma ve katkılarıyla ortaya çıkan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredat çalışmamızı kamuoyunun ve eğitime gönül veren herkesin görüşlerine sunduk." ifadelerine yer verdi.

TASLAK İÇİN TIKLAYINIZ

Milli Eğitim Bakanlığınca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" yeni müfredat taslağı, "https://gorusoneri.meb.gov.tr" adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süreyle görüş bildirilebilecek.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 10 yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı.

Müfredat hazırlık sürecinde, uzun süren görüş alışverişleri ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizler yapıldı, toplantılar düzenlendi. Bütün bu birikim, geçen yıl yaz aylarında bir veri olarak alındı ve sistematik hale getirildi.

Modelin beceriler çerçevesi oluşturulurken akademisyen, öğretmen ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla 20 çalıştay düzenlendi. Sonrasında her bir ders için oluşturulan ekipler, yüzlerce toplantı yaparak müfredatın hazırlıklarını tamamladı.

Sadece yaz aylarından itibaren bugüne kadar 1000'den fazla öğretmen ve akademisyen ile toplantılar düzenlendi, 260 akademisyen ve 700'ün üzerinde öğretmen bu toplantılara sürekli katıldı. Bunun dışında ilave olarak görüşlerine başvurulan akademisyenler ve öğretmenlerle 1000'in üzerinde eğitim paydaşı, ortak çalıştı. Bakanlık merkez teşkilatındaki bütün birimler de müfredat için yoğun çalışma yürüttü.

Bir haftalık askı sürecinin ardından "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak.

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

İşte detaylar ve maddeler;

2013'TE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Tekin, "Eğer biz onların arkasında kalırsak müfredatın, eğitimin bir anlamı kalmaz. Biz çocuklarımıza ufuk çizebilmeliyiz, gelecekle ilgili tahayyüllerini geliştirebilmeliyiz. Müfredatlar belli takvimler içerisinde revize edilmeli. Müfredat çalışmaları uzun yıllar önce başladı, 2017 müfredat değişikliği de bunun bir ilk adımıydı. Dolayısıyla 2013'ten itibaren başlayıp, bugün geldiğimiz noktada ulaştığımız metinlere bizi ulaştıran çok kapsamlı bir çalışma takvimi var" diyen Tekin, bu süreçte çok uzun görüş alışverişlerinin ve kamuoyundaki yansımalar üzerinden analizlerin yapıldığını, toplantılar düzenlendiğini aktardı.

Tekin, "1000'den fazla öğretmen ve akademisyen ile toplantılar yaptık, 260 akademisyen 700'ün üzerinde de öğretmen arkadaşımız bu toplantılara sürekli olarak katıldı. Yeni müfredat gelecek eğitim öğretim yılından itibaren kademeli şekilde uygulanacak. Hazırladığımız program, her kademenin birinci sınıfında uygulanacak. 4 sınıf düzeyi olan okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda önümüzdeki eylül ayından itibaren yeni programımızı uygulamaya başlamış olacağız" açıklamasını yaptı.

Müfredatta okuryazarlık konusundaki yeniliklere de değinen Bakan Tekin, "Bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı olmak üzere 9 okuryazarlık türü belirledik" dedi.

"SEYRELTME SÜRECİ OLDU"

Önümüzdeki yüzyılın, 'Türkiye Yüzyılı' haline dönüştürmek için çocuklardan hayal kurabilmelerini arzu ettiklerini söyleyen Bakan Tekin, "Müfredatımız dolayısıyla bu iki eksene oturuyor. Yeni müfredatın ismi bu sebeplerle "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak tanımlandı. Dünyada ne öğretiliyorsa bu müfredatta bulunuyor. Müfredatımızı, programlarımızı ciddi bir seyreltme sürecine de tabi tuttuk" dedi.

TEKRARLAMA OLMAYACAK

Tekin, "Tekrarlanan bilgilerin çıkartılması, aynı konuları 12 yıllık zorunlu eğitim içerisinde 3-4 defa veya daha fazla tekrarlamanın çok bir anlamı yok. İkincisi çocuklarımızın akademik yetkinliklerinin veya akademik pozisyonlarının üstünde almakta zorlanabilecekleri bilgileri çocuklarımızla paylaşmanın da bir anlamı yok. O da gereksiz bir hale geliyor. Bütün bunları göz önünde bulundurarak müfredatta yüzde 35'lik bir seyreltme içerisine girdik" ifadelerini kullandı.

Yeni müfredatla haftalık ders saatlerinde azalma olmayacağını belirten Tekin, "Şimdilik sadece programlarımızı bilgi edinmeden çok edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilecek şekilde revize etmeye odaklandık" dedi. Öğretmenlerin yeni programı nasıl uygulayacaklarına ilişkin soruya Bakan Tekin, "Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğümüz, ilgili eğitim öğretim daireleri, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız, programların kesin onay sürecini tamamladığımız andan itibaren başlamak üzere öğretmen arkadaşlarımızın hizmet içi eğitim sürecine tabi tutulmalarına dair bir takvim oluşturuyor. Programlar onaylandığı an, takvim hayata geçecek ve şu andan itibaren eylül ayına kadar öğretmen arkadaşlarımızı bu anlamda yeni programın mantığı, felsefesi ve uygulanmasıyla ilgili olarak çok ciddi bir hizmet içi eğitim sürecini başlatmış olacağız" diye konuştu.

MAARİF NE DEMEK, NE ANLAMA GELİR? MAARİF KELİMESİ TDK ANLAMI

Bilgi ve kültür

Öğretim ve eğitim sistemi