Hukuk mezunlarına müjde!

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :15 Eylül 2012
Hukuk mezunlarına müjde!

İÇİNDEKİLER

Kamu kurum ve kuruluşlarında avukat, Hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadrolarına ilk defa yapılacak atamalar ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme kapsamı dışına çıkartılıyor. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan taslağın yürürlüğe girmesi ile birlikte avukat kadro ve pozisyonları ile Hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadrolarına ilan edilecek kadronun 5 katından az olmayacak şekilde KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak en fazla 10 katına kadar aday yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutularak atama yapılabilecek. Düzenleme ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında avukat olmak isteyenler KPSS yerleştirme tercihinde bulunmayacak, aldığı KPSS puanına göre doğrudan başvurabilecek.

HASTALIK TAZMİNATI
* SSK emeklisiyim. 7 yıldır özel bir şirkette çalışmaktayım. Sağlık sorunlarımdan dolayı işten ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatımı alma hakkım var mı? A.K.
İş Kanunu'na göre, işçi iş sözleşmesini sağlık nedeniyle; a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa, b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa bildirimsiz olarak fesh edebilir ve tazminat talep edebilir. Bunun dışındaki bir sağlık nedeniyle iş sözleşmesini fesh ederse tazminat talep edemez. Sizin sağlık sorunlarınız yukarıdaki şartlar dahilinde ise tazminat alırsınız.

* SSK'dan emekliyim. 52 yaşındayım. Evleneceğim. Emekli olan bir bayan evlendiğinde kıdem tazminatı alabilir mi? Ayşe Y.
İş Kanunu'na göre; kadın işçi, evlilik nedeniyle evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılması halinde kıdem tazminatı alır. Emekli olup da tekrar çalışmaya başlayan bir işçinin de aynı hakkı vardır. Evlendikten sonra işverenliğe evlilik cüzdanınızın bir fotokopisi ile birlikte evlenme nedeniyle iş sözleşmenizi fesh ettiğinizi ve kıdem tazminatınızı talep ettiğinizi belirten bir dilekçe ile müracaat etmeniz gerekir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA
20.03.1959 doğum tarihli bayanım. 01.02.1985 tarihinden 1994'e kadar 8 yıl, 9 ay Bağ-Kur ödemem var. 07.01.2010'da sigortalı olarak işe başladım. 30.03.2010 tarihinde işten ayrıldım. İsteğe bağlı sigorta yapabilir miyim? Y. Enes ALKAN
Doğum borçlanması yapabilmeniz için doğum yapmadan önce SSK sigortalısı olmanız gerekiyordu. Bağ-Kur girişinize göre SSK'dan 5000 prim günle emekli olabilirsiniz. Bunun için de 1260 gün yani aralıksız 3.5 yıl SSK primi ödemeniz ve kalan eksik günleri isteğe bağlı ödeyerek emekli olabilirsiniz. Ayrıca yine 3.5 yıl SSK primi ödedikten sonra başka prim ödemeden de 58 yaşınızın dolacağı 20.03.2017 tarihinde SSK'dan kısmi (yaştan) emekli olabilirsiniz. Bağ- Kur'dan ise toplamda 5400 gün (15 yıl eder) prim öderseniz emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı öderseniz Bağ-Kur primi ödemiş olursunuz.