KATKI BELLİ DEĞİL
Uygulama 45 yaşın altındakiler için zorunlu olacak. İlk etapta 250 kişi ve üzerinde çalışanı olan işyerlerinden başlayacak, ardından tüm işyerlerini kapsayacak. İşte uygulamanın satır başları:
* 45 yaşın altındaki tüm çalışanlar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne otomatik dahil edilecek. Yani yaklaşık 13 milyon kişi sisteme katılacak.
* Uygulama hem özel hem de kamu şirketlerini kapsayacak.
* İlk etapta 250 ve üzeri çalışanı olan şirketler kapsama alınacak. Ardından diğer şirketler de kapsama girecek.
* Çalışanların maaşlarından her ay 100 lira kesilecek. Bu kesinti 6 ay boyunca sürdürülecek.
* Sisteme giriş zorunlu olacak ama 6 ay sonra isteyen çıkabilecek. 6 ayın sonunda çalışanlara sistemden çıkış kararı için 2 aylık süre verilecek.
* Sistemden çıkanlar 6 aylık kesintileri ile birikimlerinin getirisini alabilecek.
* Yeni sistemde sadece fon işletim ücreti kesilecek.
DEVLET KATKISI VAR
* Devlet sistemi teşvik etmek için katkıda bulunacak. Ancak oranı henüz belli değil. Mevcut bireysel emeklilikteki gibi yüzde 25 olup olmayacağı merak ediliyor. Ayrıca çalışanlar, işverenlerin de katkı yapmasını istiyor.
* Devlet katkısı, mevcut bireysel emeklilikte olduğu gibi kişilerin hesabına aylık olarak yatmayacak. Belli dönem sonunda hesaba geçecek.
AYDA 100 LİRAYA BİN 200 LİRA MAAŞ
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik için 2 şart bulunuyor. 10 yıl (360 ay) prim ödemek ve 56 yaşını doldurmak. Süre sonunda 2 alternatif bulunuyor. Birikmiş paranızı bir seferde toplu olarak alabilirsiniz ya da yıllık gelir sözleşmesi yaparak emekli maaşı şeklinde almaya devam edebilirsiniz. Örneğin; 18 yaşında sisteme giren ve aylık 100 lira prim (yüzde 25 katkı sayesinde 25 lira da devlet ödeme yapacak) yatıran bir kişi, 56 yaşında emekli olduğunda bin 200 lira maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birimi 95 bin liraya ulaşmış olacak.