2 TRİLYON DOLARLIK DEPREM
Küresel piyasalarda 2008'den bu yana yaşanan en büyük sarsıntı olan Brexit'in faturası ortaya çıkmaya başladı. İngiltere'nin AB'den ayrılmayacağını düşünerek pozisyon alan, durum tam tersine çıkınca da ters köşe olan piyasalarda 1 gecede 2 trilyon dolar buharlaştı. Bu, Yunanistan'ın borcunun kurtarılmasından 6 kat daha büyük bir maliyet anlamına geliyor. Ayrılma kararının ardından Asya borsalarında başlayan satış dalgası, Avrupa'ya ardından da Amerika'ya sıçramıştı. ABD borsalarının bir günlük kaybı ise 900 milyar doları buldu. Toplam piyasa değeri 23 trilyon dolar olan ABD borsaları yüzde 4 civarında kayıp yaşamıştı
Ayrılık kararının ardından Türkiye'nin hem Avrupa'ya hem de İngiltere'ye ihracatının azalmayıp aksine artabileceği söyleniyor.
AYRILIK İNGİLİZ TURİSTİ GETİRİR
İngiltere'nin AB'ye veda kararı 2015'te 2.5 milyon İngiliz turisti ağırlayan turizm sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Turizmciler, AB'nin İngiltere'ye vize uygulaması durumunda İngiliz turistin rotasının Türkiye'ye kayacağını belirtti. İngiltere'den 65 milyon seyahatin gerçekleştiğini söyleyen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Bunun 45 milyonu AB ülkelerine gidiyor. Çünkü ucuz taşımacılık AB fonuyla sübvanse ediliyor. AB bunu kaldırırsa durum Türkiye lehine gelişir" dedi.
ALTERNATİF ÜLKE
TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise İngiltere'nin AB'den çıkışının Türkiye'yi direkt etkilemeyeceğini dolaylı etkilerinde sınırlı olacağını vurguladı. TÜRSAB Başanı Başaran Ulusoy, çıkış kararının Türkiye turizmini negatif etkilemeyeceğini belirterek, "Vize kararıyla artış dahi olabilir" dedi. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da İngiltere ekonomisinde daralma olması durumunda İngiliz turistin mesafe yakınlığından dolayı İspanya'yı tercih edeceğini kaydetti.