Köprü kaçak geçiş cezası son dakika affı geldi mi? Kaçak geçiş cezası Meclis'e geldi mi?

Köprü kaçak geçiş cezası ile ilgili flaş gelişme yaşandı. Buna göre 310 milyon liralık cezadan vazgeçilecek, ödenen 3.9 milyon lira ise yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde başvuru yapılınca iade edilecek. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif ile '6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanunu'na geçici madde eklenerek, İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden hatalı geçiş yapan sürücülere uygulanan cezalara af getiriliyor. İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden hatalı geçiş yapan sürücülere uygulanan cezaların affı ile hurda araçlarda uygulanan ÖTV indiriminin 10 bin liradan 15 bin liraya yükseltilmesini de öngören 20 maddelik yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Mayıs 2019 , 11:05 Güncelleme Tarihi :31 Mayıs 2019 , 11:11
Köprü kaçak geçiş cezası son dakika affı geldi mi? Kaçak geçiş cezası Meclis’e geldi mi?

İÇİNDEKİLER

Köprü kaçak geçiş cezası son dakika af geldi mi? Kaçak geçiş cezası nedir, ne kadardır? Dingil mesafesi (aks) 3.20 metrenin üzerinde olan minibüs, otomobil, kamyonet, otobüs, panelvan araçlarla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçtiği için ceza yiyen vatandaşları sevindiren haber dün akşam geldi. Köprüden 1 Ocak 2019 itibarıyla kaçak geçiş yapanlara kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesini öngören torba teklif dün, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) gişelerinden kaçak geçiş cezaları ile ilgili şikayetler bitmek bilmiyor. Özellikle vatandaşlar geçiş ihlali cezalarının oldukça yüksek olduğundan yakınıyorlar.

İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden hatalı geçiş yapan sürücülere uygulanan cezaların affı ile hurda araçlarda uygulanan ÖTV indiriminin 10 bin liradan 15 bin liraya yükseltilmesini de öngören 20 maddelik yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti

Dingil mesafesi (aks) 3.20 metrenin üzerinde olan minibüs, otomobil, kamyonet, otobüs, panelvan araçlarla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçtiği için ceza yiyen vatandaşların yüzünü güldüren haber geldi.

Köprüden kaçak geçiş yapanlara kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesini öngören torba teklif dün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

HURDALARA TEŞVİK

Düzenleme ile 16 ve daha büyük yaştaki otomobil, panelvan, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, TIR çekicisi gibi araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkarılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 15 bin liraya kadar ÖTV indirimi uygulanacak. Söz konusu rakam üst sınır olarak belirlenirken mevcut durumda 10 bin lira olarak uygulanıyor.

KÖMÜR FİYATLARI BAZ ALINACAK

Ekonomik paketin içeresinde Maden Kanunu'nda da değişiklik öngörülüyor. Buna göre; Maden Tetkik Arama'nın (MTA) ruhsatları bölerek aynı alan için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden birden fazla yeni ruhsat talep edebilmesi ve talebin yerine getirebilmesine yönelik düzenlemeler yapılıyor. Kamunun yer altındaki maden işlerine ilişkin sözleşmelerde mevzuat değişikliği nedeniyle meydana gelen maliyet artışlarının tamamının ödenmesi yerine maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebilmesi sağlanacak. Destek tutarlarının belirlenmesinde kömür fiyatlarının değişimi baz alınacak.

YENİ ÜNİVERSİTE KURULUYOR

Teklif ile yeni bir üniversite de kuruluyor. Bulut Eğitim Vakfı'nca, İstanbul Galata Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesinin kurulması öngörülüyor.
Teklif ile kamuda görev yapan kariyer uzman, müfettiş, denetmen, denetçi gibi kamu hizmetine özel yarışma sınavı ile kabul edilen personelin kurumlar arasında naklen atanmasına imkan sağlanacak.

Köprü ve otoyollardan (otobandan) kaçak geçiş cezası nedir, ne kadardır?

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) gişelerinden kaçak geçiş cezaları ile ilgili şikayetler bitmek bilmiyor. Özellikle vatandaşlar geçiş ihlali cezalarının oldukça yüksek olduğundan yakınıyorlar. OGS ve HGS gişelerinden kaçak geçen kişilere geçişten kaynaklanan ücretin tam 11 katı ceza uygulanmaktadır. Yani 10 TL geçiş ücreti olan bir köprüden kaçak geçerseniz 110 TL ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ancak bu duruma düşmemek ve cezadan kurtulmak için de bir yol mevcuttur. Ayrıca bu durumları aşağıda vermiş olduğumuz bağlantılardan daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Köprü ve otoyollardan kaçak geçersek ne yapmalıyız?

Kaçak geçiş yani geçiş ihlali yapmanız durumunda geçiş yaptığınız tarihten 15 gün içerisinde hesabınıza bakiye yüklerseniz, ceza tutarı hesabınıza yansımaz ve bakiyenizden düşülür. Şayet OGS veya HGS olmamasına rağmen ücretli olan köprü ve otoyoldan geçiş yaptıysanız da OGS veya HGS satın alarak ceza ödemekten kurtulabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir durum vardır. Şayet HGS gişesinden geçiş ihlali yaptıysanız HGS, OGS gişesinden kaçak geçiş yaptıysanız da OGS almanız gerekmektedir. Aksi durumunda ceza ödemek zorunda kalırsınız. Bu duruma dikkat ederek OGS veya HGS satın almalısınız.

Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezasına nasıl nereden itiraz edilir?

Çok sayıda vatandaşa da köprü ve otoyollardan ücretli geçiş yapmamasına rağmen çeşitli sebeplerden dolayı yanlış cezalar uygulanabiliyor. Bu gibi durumlarda hemen itiraz işlemlerini gerçekleştirmeli ve sonuç alamamanız durumunda da cezalarında, 2 bin 400 TL'nin altında olan cezaları kaymakamlıklarda bulunan İlçe Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak itiraz edebilirler. 2,400 ila 3,610 Lira arasındaki cezalar için İl Tüketici Hakem Heyetine, 3,610 Lira üzerinde olanlar da Tüketici Mahkemeleri'ne dava açabilirsiniz.

Kaçak geçiş (geçiş ihlali) cezası nereye nasıl ödenir?

Şayet köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yaptıysanız ve akabinde 15 günlük süre zarfında bakiyenizi yenilemediyseniz cezanızı PTT şubelerinden ödeme imkanınız bulunmaktadır.

Bu yazımızda köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezası nedir, ne kadardır, nereye nasıl ödenir, nasıl itiraz edilir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

HGS geçiş ihlali sorgulama nasıl yapılır? HGS geçiş ihlali sorgulama

Araç sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de, HGS'den geçiş ihlali yapıp yapmadıkları sorusu. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) için internet üzerinden e-Devlet ve PTT sayfalarından sorgulama yaparak geçiş ihlali yapıp yapmadığınızı öğrenebilisiniz. Peki HGS geçiş ihlali sorgulama nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS),otoyol ve köprü geçişlerinde gişelerde durmaya gerek kalmaksızın geçiş yapmanızı sağlayan pratik bir sistemdir. Araç plaka tanıma özelliği sayesinde, yapmış olduğunuz tüm geçişlerdeki ücretler HGS aboneliğinizin bakiyesinden tahsil edilmektedir.

Araç sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de, HGS'den geçiş ihlali yapıp yapmadıkları sorusu. HGS'den kaçak geçiş yapıp yapmadığınızı internet üzerinden yalnızca birkaç dakikada ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.

HGS GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Araç sahipleri HGS geçiş ihlali sorgulama işlemlerini PTT'nin HGS için oluşturduğu "geçiş ihlali sorgula" bölümüne giriş yaparak gerçekleştirebilirler.

e-DEVLET ÜZERİNDEN HGS GEÇİŞ İHLALİ SORGULAMA

HGS kaçak geçiş ihlali yapıp yapmadığınızı öğrenmek için e-Devlet (turkiye.gov.tr) adresi üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz.

HGS ile ilgili geçiş ihlali sorgulama işleminizi aşağıdki linke tıklayarak kolayca yapabilirsiniz.

e-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

e-Devlet sistemine giriş yapabilmeniz için T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekiyor. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa, en yakın PTT şubesinden 2 TL karşılığında e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz.