4/D'li taşeron işçi seyyanen zam oranı ne oldu?

Yüksek Hakem Kurulunun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak. İkinci görüş yazısında ise sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin ücretlerinin kadroya alınırken işçiyle idare arasında imzalanan iş sözleşmesine göre belirlenmesi gerektiği belirtildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Temmuz 2019 , 15:53 Güncelleme Tarihi :23 Temmuz 2019 , 10:04
4/D’li taşeron işçi seyyanen zam oranı ne oldu?

İÇİNDEKİLER

Binlerce kamu işçisinin beklediği toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden hükümet kamu işçilerine yönelik toplu iş sözleşmesi zam oranını açıkladı. Hükümetin toplu iş sözleşmesi zam oranını Türk-İş Başkanı Ergün Atalay açıkladı. Atalay, "3 bin 500'ün altında ücret alanlara seyyanen 60 TL ve ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 4 zam ve enflasyon artışı teklif edildi." dedi. Türk İş tarafından kamu işçileri için seyyanen brüt 300 TL zam ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar içinse enflasyon +3 puan refah payı talep edilmişti.

ZAM TEKLİFİ HÜKÜMET TARAFINDAN SUNULDU

Hükümeti, Türk-İş'in tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payı talebine karşı zam teklifini sundu.

"Teklifin kabul edilecek bir yanı yok

Atalay, "Ağustos sonuna kadar ya imzalayacağız ya da grev. Yasalar ne emrediyorsa onu yapmakla mükellefiz. Teklifin kabul edilecek bir yanı yok" diye konuştu. Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santralleri başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük sürelerinin dolması üzerine hükümet ve Türk-İş, yeni sözleşme için geçen hafta masaya oturmuştu. Kamu işçileriyle ilgili söz konusu Toplu İş Sözleşmeleri, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu sözleşmelerin çerçevelerini de belirlemesi açısından da önem taşıyor.

En düşük işçi ücretinin brüt 3500 olması talebi

Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu. Türk-İş'in, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebine karşılık Bakan Selçuk "İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkanlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız" değerlendirmesinde bulunmuştu.

MEMURLAR VE ÖZEL SEKTÖR SÖZLEŞMELERİ AÇISINDAN DA ÖNEM TAŞIYOR

Kamu işçileriyle ilgili söz konusu Toplu İş Sözleşmeleri, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu sözleşmelerin çerçevelerini de belirlemesi açısından da önem taşıyor.

TİS'DEN EN BÜYÜK BEKLENTİ 4/D'Lİ SÜREKLİ İŞÇİLERİN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın önceki açıklamalarında ifade ettiği ve taşeron şirketlerden kamuda genel idarelere geçen 4/D'li sürekli işçilerin gerek Meclis Başkanlığı'na onbinlerce dilekçe ile başvurdukları gerekse de meydanlarda ve sosyal medyada sık sık dile getirdikleri kamu işçileri toplu sözleşmesine kendilerinin de dahil edilmesi yaklaşık yüzbinlerce işçiyi doğrudan ilgilendiriyor.

TAŞERON ŞİRKETLERDEN KADROYA GEÇTİLER

Taşeron şirketlerden 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler YHK toplu sözleşme hükümlerine göre ücret alıyorlar ve buradaki 2020 yılı sonlarına kadar alacakları zam oranı yıllık yüzde 4+4 şeklinde düzenlenmiş ve TÜİK'in geçen yıl açıkladığı %26'lık enflasyonun çok gerisinde kalmıştı. Özlük ve mali haklarında da kamuda kendileri gibi çalışan diğer işçilerden farklı hükümlere tabi olan işçiler bu yıl yapılacak TİS görüşmelerinde kendilerinin de kamu işçileri TİS hükümlerine dahil edilmesini bekliyorlar.

4/D'Lİ İŞÇİLER 2021'İ BEKLEMESİN

Kamu işçileri toplu sözleşmesi 2019 ve 2020 yılları için yapılacak. Şayet kadroya geçen işçiler bu yapılacak olan TİS'e dahil edilmezler ve farklı bir düzenleme yapılmaz ise TİS umutları 2021 yılına ertelenmiş olacak. Aileleri ile birlikle milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu görüşmelerden işçiler müjdeli haber bekliyorlar.

Seyyanen zam: tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir.

Yani belli bir çalışan grubuna %lik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. %lik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Seyyanen zamda ise zam atıyorum 50 tl ise, herkesin maaşı o kadar artar. Bu açıdan seyyanen zam, düşük maaşlı çalışan için faydalıdır.