NAFAKADA DEĞER KAYBI TELAFİ EDİLİR
Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı. İşte İmal'e sorulan sorular ve yanıtları...
Eşimle 5 yıl önce boşandık. Mahkemenin çocuğumuz için verdiği nafaka yetmiyor, ne yapabilirim?
Mahkemenin çocuğunuz için hükmettiği nafaka iştirak nafakasıdır. Mahkeme, kararında iştirak nafakasının yıllık enflasyon oranına göre artırılacağı yönünde karar tesis etmişse, herhangi bir dava açmaksızın eski eşiniz nafakanızı yıllık enflasyon oranına göre atırarak ödeyecektir. Böyle bir düzenleme yapılmamışsa, nafakanın yıllar içinde kaybettiği değer kaybının telafisi, çocuğun ihtiyaçlarının artması veya nafaka borçlusu eşin ekonomik durumunun eskiye nazaran iyileşmesi nedenleri ile nafaka artırım davası açılabilecektir. Bu davada aile mahkemeleri yetkilidir.
MENFAATİ KORUMAK İÇİN HAKİM DEVREYE GIRER
Evimizin tapu kaydında aile şerhi var. Satış gerçekleştirmek zorundayız fakat eşim kötü niyetli olarak onay vermiyor. Ne yapabilirim?
Ailenin menfaati söz konusu olduğu durumlarda satışa rıza göstermeyen eşiniz için hakim müdahalesi talep edebilirsiniz.
HAL YASASINDA SON DURUM
31 Mart seçimleri tamamlandıktan sonra seçim sonrasına bırakılan birçok önemli konu ile ilgili görüşme yapılması bekleniyor. Parlamento henüz toplanmadı ancak gündeme alınacak ilk konular arasında 3600 ek gösterge, genel af, tek tip askerlik, hal yasası yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"u açıkladı. Bakan Berat Albayrak yaptığı açıklamada yeni reform paketinin bu yıl içerisinde çıkacağını belirtti.
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki zam pazarlığı! 3600 ek gösterge talebi
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki 2020-2021 zam görüşmelerinde 3600 ek göstergenin de talep edileceği öğrenildi. 1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme süreci öncesinde memur sendikaları taleplerini dile getirmeye başladı. Sendikaların taleplerinde ortak istekleri ise refah payı oldu. Zam talepleri haricinde sendikalar 3600 ek göstergeyi de pazarlık masasına getirmeyi planlıyor. Seçimler öncesinde vaatlerden biriydi 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde vaatlerden biri olan 3600 ek gösterge 1 yıllık süreçte Meclis'e gelmedi ve bir sonraki yasama dönemine kaldı.
Türkiye Kamu-Sen'in talebi
Türkiye Kamu-Sen, 2020-2021 yılları için talep ettikleri zam oranını açıkladı. Sendikanın istediği zamlar şöyle:
-2020 yılı için yüzde 10+yüzde 10 zam
-2021 yılı için yüzde 8+yüzde 8 zam
-Her iki yıl için yüzde 3 refah payı
-600 lira seyyanen zam
KESK'in zam talebi
KESK'in (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) talepleri şöyle:
-2020 yılı için yüzde 38 zam
-2021 yılı için enflasyon oranında zam+ yüzde 3 refah payı
-AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hariç en düşük memur maaşı 4 bin 222 lira olsun
-478 lira eş yardımı
-Her bir çocuk için 500 lira yardım
-Yıllık 2 bin lira yakacak yardımı
MEMUR-SEN'in istedikleri
Memur-Sen, 2020-2021 Toplu Sözleşmesinde şunları talep etti:
-Taban aylığa seyyanen 200 TL,
-ilk yıl %8+7, ikinci yıl %6+6 zam
-1. yıl %3,
-2. yıl %2 refah payı