4D NEDİR?
4D (A),(B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir
4/D İşçi Kadrosu Nedir?
(4/D) ifadesi 657 sayılı Kanunun "İstihdam Şekilleri" başlıklı 4'ncü maddesinin (d) bendinden gelmektedir. 657 sayılı Kanunun 4/D bendine göre bu işçiler;
Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli (daimi) işçiler ve
Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir.
4/d kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabidir.
4/D İşçilerinin Kadro Garantisi Var mı?
Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle 4/D bendinde kamuda istihdam edilen işçiler, ilgili yasa ve işyeri kurallarına uyduğu müddetçe emekli olacağı tarihe kadar çalışmasında bir engel yoktur. Bu açıdan 4/D işçilerinin kadro garantisi olduğu söylenebilir. Ancak aşağıdaki hallerde işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkündür.
TAŞERON İŞÇİ KİME DENİR?
Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.
HANGİ SEKTÖRLERDE ÇALIŞABİLİRLER?
Bazen bir hastanede, bazen belediye bünyesindeki işlerde bazen de bir okul ya da kamu kuruluşunda rastlayabileceğimiz taşeron işçiler hemen hemen tüm sektörlerde çalışabiliyorlar. Temizlik, sağlık, bilgi-işlem, park bahçe düzenleme, özel güvenlik, çöp toplama, büro elemanı (sekreterlik), şoförlük, yemekhanede aşçı/servis elamanı, hastanede yönlendirme gibi birçok sektörde iş yapmaktadırlar.