İhtiyaç Kredisi ve Taşıt Kredisi İçinde Faiz İndirimi
Kamu ve özel bankalar tarafından gerçekleştirilen güncel kredi faiz oranları indirimleri taşıt kredilerini ve ihtiyaç kredilerini de kapsamına aldı. Çok önemli oranda faiz oranı düşüşünün yaşandığı kredi sektöründe taşıt kredisi veya ihtiyaç kredisi çekmek isteyen vatandaşlarda, düşük faiz oranlarından faydalanabiliyor. Kamu bankalarında ihtiyaç kredisi güncel faiz oranları 1.35 olarak belirlendi. Vatandalar kamu bankalarına başvuruda bulunarak %1.35 üzerinden ihtiyaç kredisi çekebiliyor. Özel bankalarda ise ihtiyaç kredisi güncel faiz oranları 1.25 ile 1.80 aralığında değişiyor. Özel bankalar arasında ihtiyaç kredisi için en düşük faiz oranı Türkiye Ekonomi Bankası(TEB) tarafından verilen %1.25 faiz oranı oldu.
En yüksek ihtiyaç kredisi faiz oranı ise %1.76 faiz oranı ile Garanti Bankası tarafından uygulanıyor. Taşıt kredisi güncel faiz oranları kamu bankaları arasında farklılık gösteriyor. Taşıt kredisi için Halkbank 1.42 şeklinde bir faiz oranı uygularken, Ziraat Bankası 1.43 faiz oranını uyguluyor. Vakıfbank ise 1.13 ile kamu bankaları ve hatta tüm bankalar arasında taşıt kredisi için kredi faiz indirim furyası ile birlikte en düşük faiz oranını sunan banka oldu. Özel bankalarda ise taşıt kredisi faiz oranları 1.25 ile 1.77 aralığında değişiyor. Tıpkı ihtiyaç kredisinde olduğu gibi taşıt kredisinde de özel sektörün en
düşük faiz oranı 1.25 ile Türkiye Ekonomi Bankası tarafından veriliyor. En yüksek taşıt kredisi oranı ise 1.77 ile Denizbank tarafından veriliyor.
KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI 0,80 İLE 0,85'E DÜŞEBİLİR
Konut kredisi faiz oranları için kamu bankalarında yakın zamanda yüzde 0,80 ile 0,85 bandının görülebileceğini iddia etti. Sabah'ta yayımlanan "1.5 ayda 7.5 puan indirdi" başlıklı haberde Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi değerlendirilirken "MB'nin faiz indirimlerinin önümüzdeki hafta bankaların kredi faizlerine yansıması bekleniyor.
Gazete'de yayımlanan "1.5 ayda 7.5 puan indirdi" başlıklı haberde Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimi değerlendirilirken "MB'nin faiz indirimlerinin önümüzdeki hafta bankaların kredi faizlerine yansıması bekleniyor. 25 Temmuz'daki 4.25 puanlık faiz indiriminden sonra kamu bankaları öncülüğünde faiz indirimi süreci başlamıştı. Kamu bankaları mevduat faizlerini yüzde 14-15'e, ticari kredi faizlerini yüzde 17'ye çekmişti. Konut kredisinde ise faiz oranları yüzde 0.99'a gerilemişti. 30 Ağustos itibarıyla özel bankaların ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 22, konut kredisinde 12.88, ticari kredide 20.28, tüketici kredisinde ise 19.28 seviyesinde... Bankacılar, önümüzdeki günlerde önce mevduat faizlerinde 1-2 puanlık bir indirim olacağını ardından da kredi faizlerinin düşeceğini belirtiyor. Konut kredisinde yıllık ortalama faizinin yüzde 10-11'e, ticari kredide ise yüzde 20'nin altına inmesi bekleniyor. Kamu bankalarının konut kredi faizlerini yüzde 0.80-0.85'e indirebileceği söyleniyor" diyerek bankacılara göre faiz indiriminin yakın olduğu bilgisi paylaşıldı.
DİĞER FAİZ ORANLARI İLE KONUT KREDİSİ VEREN BANKALAR
TEB Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.15
Albaraka Türk Konut Finansmanı % 1.19
Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.26
Garanti Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.26
ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.29
Vakıf Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.29
QNB Finansbank Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.29
Alternatif Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.30
Türkiye Finans Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.33
ICBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.36
Denizbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.37
Fibabanka Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.49
Şekerbank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.49
HSBC Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.99
KONUT KREDİSİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Yaptığınız kredi başvurusu ön onay aldığında ikinci adım olarak gerekli belgelerle bankaya gitmeniz gerekir. Konut kredisi için banka tarafından nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç temel belge talep edilir. Düzenli bir geliriniz olması halinde başvurunuzun onaylanması ihtimali oldukça yüksektir. (takvim.com.tr) Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamazlar. Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için kefil istenmez. Eğer başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebilir.
KONUT KREDİSİ NEDİR?
Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü. Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor.
Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin %70-75'ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan %25'lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.