Koronavirüs dünya borsasını tepetaklat etti! Bir ayda 28 trilyon dolar eridi!

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı 13 bini aşarken vaka sayısı 308 bin oldu. Koronavirüs nedeniyle bazı ülkeler sokağa çıkma yasağı kararı aldı bazıları ise OHAL ilan etti. Tüm bu durumlar dünya ekonomisini de derinden etkiledi. Koronavirüsün etkisiyle tepetaklak olan dünya borsalarında şirketlerin piyasa değeri bir ayda 28 trilyon dolar eridi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :23 Mart 2020 , 07:39 Güncelleme Tarihi :23 Mart 2020 , 09:48
Koronavirüs dünya borsasını tepetaklat etti! Bir ayda 28 trilyon dolar eridi!

Dünya ekonomisini sarsan koranavirüs kabusu, borsaları da yerle bir etti. Merkez bankalarının açıkladığı ve toplam büyüklüğü 5 trilyon dolara ulaşan teşvik paketlerine rağmen, küresel ekonominin resesyona gireceği endişeleri, borsalarda 2008 krizinden bu yana en sert düşüşe neden oldu. Dünya borsaları endeksi olarak tanımlanan MSCI World, 12 Şubat'tan bu yana yüzde 32 değer kaybetti. İşlem gören şirketlerin piyasa değeri de 28 trilyon dolar azalarak 87 trilyon dolardan 59 trilyon dolara indi.

ÇİN BORSASI YÜKSELİYOR
Virüsün etkisini artırdığı son bir ayda ABD'de Dow Jones Endeksi yüzde 34.3 düştü. Virüsten en fazla etkilenen ülke durumuna gelen ve üretimini tamamen durduran İtalya'da endeks yüzde 37 değer kaybederken, Fransa yüzde 33, Almanya yüzde 35, Yunanistan yüzde 39 düştü. Son 1 ayda dünyada en fazla düşen borsa yüzde 41.4 ile Brezilya olurken, bu ülkeye yüzde 41.3 Lüksemburg, yüzde 40.4 ile Avusturya izledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşten ağır darbe alması beklenen rusya'da ise endeks yüzde 40.2 düştü. Virüsün çıkış noktası olan Çin ise son üç ayda dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Bu dönemde Çin Borsası yüzde 8 prim yaptı.

BORSA İSTANBUL TUTUNDU
Virüsün etkisini göstermeye başladığı Türkiye'de Borsa İstanbul son 1 ayda tutunan piyasalar arasında yer aldı. Yüzde 25.8 düşen Borsa İstanbul'da kayıplar dünya ortalamasının yarısında kaldı. Hisse senedi fiyatlarının dolar bazında 15 yılın dibine gerilemesi ve son dönemde şirketler tarafından açıklanan hisse geri alımlarının hızları piyasanın tutunmasında etkili oldu.