Genel af ceza indirimi maddeleri nelerdir? İnfaz yasası son dakika! İnfaz yasasında neler var?
Genel af ceza indirimi maddeleri vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. İnfaz yasası son dakika gelişmeleri araştırılıyor. İnfaz yasasında neler var? Hangi suçlara ceza indirimi var? Mahkum yakınlarını ilgilendiren gelişmede sona gelindi. Düzenleme kapsamında devrim niteliğinde değişiklikler yapılacak. Toplumdaki cezasızlık algısının son bulacağı, gece infaz, evde infaz gibi değişikliklerin yapılacağı infaz yasası Meclis’e geldi mi? Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürecin hızlandırılması talimatı verilmişti. Bu gelişmenin ardından ceza infaz düzenlemesi için taslak metin hazırlanmış ve CHP ile İYİ Parti’ye sunum yapılacağı belirtilmişti.
takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Mart 2020 , 09:29Güncelleme Tarihi :26 Mart 2020 , 09:29
Genel afceza indirimi son dakika! Ceza indirimi maddeleri nelerdir? İnfaz yasası son durum nedir? İnfaz yasasında neler var? Yüzbinlerce kişiyi etkileyecek ceza indirimi düzenlemesi kapıda. İnfaz düzenlemesi kapsamında, siyasi partiler arasındaki görüşmeler hızlanırken, TBMM'ye kısa sürede sunulması bekleniyor. Peki, infaz yasasında neler var? Ceza indirimi maddeleri nelerdir? Yasa taslağında; 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.
ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ
AK Parti'nin yürüttüğü ve yeni tip koranavirüs (Kovid-19) salgınında alınacak tedbirler kapsamında hızlandırılan infaz indirimi düzenlemesine ilişkin çalışmada sona gelindi.
AK Parti'nin hazırladığı, infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi çalışmalarının kapsamı belli oldu. Siyasi parti gruplarına sunulan çalışmayla ilgili görüşmeler tamamladıktan sonra son şekli verilecek teklif TBMM Başkanlığına sunulacak.
Alınan bilgiye göre, değişiklikle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılacak.
- Cezaevlerinde geçirilmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. Kasten öldürme suçunda üçte iki, terör ve örgütlü suçlarda dörtte üçlük oran korunacak. Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından dörtte üçlük koşullu salıverilme oranı üçte ikiye inecek.
- Her hükümlü, cezasının en az yüzde 40'ı kadar süre cezaevinde kalacak.
- Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkacak. Terör, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkındaki 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak. Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.
Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek. 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.
- 'İyi hâl' İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 6 ayda yapılan değerlendirme ile belirlenecek. 10 yıl ve daha fazla hapse mahkum olanlarla terör, örgüt, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleme ve uyuşturucu imal ve ticaretinden mahkum olanları açık cezaevine ayırmaya, İdare ve Gözlem Kurulu karar verecek. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1,5 yıl ertelenebilecek. Hükümlüler, kamu kurumlarının iş alanlarında geceleyin bu kurumlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştıracak.
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda, "İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelecek. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz" dedi.
10 YIL ALAN 4 YIL YATACAK
"Tüm hapis cezaları için 1 yıllık sabit bir denetimli serbestlik süresinin uygulanması, toplumda cezasızlık algısına yol açtığı gibi hakkaniyete aykırı bir infaz rejiminin ortaya çıkması sonucunu da doğurmaktadır" denilen taslakta, ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı olarak (koşullu salıverilmeye esas alınacak sürenin (1/2'nin) 1/5'nin denetimli serbestlikte geçirilmesi yönünde) bir düzenleme yapılıyor. Böylelikle, her hükümlünün en az % 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanmış olacak.
Böylece 10 yıl ceza alan biri öncelikle yarı yarıya indirimden yararlanacak. 5 yıla ceza inecek ancak bunun da beşte biri denetimli serbestlikte geçeceği için 4 hapis yattıktan sonra çıkacak.
Bir kereye mahsus, üç yıl cezası kalanlar hapisten çıkabilecek. uyuşturucu suçları da bu kapsamda olacak. Ancak üç suçu işleyenler bundan yararlanamayacak.
Terör, kasten adam öldürme ve özel hayatın gizliliği suçları hariç olmak üzere,, 3 yılı kalan çıkabilecek.
Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen 'terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar' hariç tüm suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor.
Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere; Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile yetmiş yaşını bitirmiş hükümlülerden iki yılı kalanlar denetimli serbestlikten yararlanabiliyordu. bu süre 4 yıla çıkacak. yani bu grupta 4 yıl cezası kalanlar diğer koşulları tamamlamak koşuluyla cezaevinden çıkacak.
Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş azami süre sınırına bakılmaksızın denetimli serbestlikten yararlanabilecek.
Ancak bu hükümlerden yararlanmak isteyenlerin 'iyi hal' durumlarına bakılacak.
Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 günün 3 olarak kabul edilecek.
KONUTTA HAPİS KOŞULLARI
Hapis cezalarının hafta sonu ve geceleyin ceza infaz kurumunda kalmak suretiyle infaz edilebilmesine ilişkin 6 aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından 1 yıl 6 aya, ölüme neden olma hariç taksirli suçlar bakımından ise 3 yıla çıkarılacak.
Kadınlar ve yaşlılar için öngörülen konutta infaz usulünün uygulanacağı hapis cezalarının sınırı artırılıyor. Çocuklar da buraya dahil ediliyor.
Bu kapsamda konutta infazın sınırı; Kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş erkeklerde 6 aydan 1 yıla, 70 yaşını bitirmiş kişilerde 1 yıldan 2 yıla, 75 yaşını bitirmiş kişilerde 3 yıldan 4 yıla çıkarılıyor.
5 YILDAN AZ ALAN YAŞLIYA EVDE HAPİS
Toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği Adli Tıp Kurumu raporuyla tespit edilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanmaktadır.
DOĞUM YAPAN KADINA EVDE HAPİS
Yeni doğum yapan ve toplam üç yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan ya da adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlü kadınların cezasının konutunda çektirilmesine imkan sağlanmaktadır.
HER AŞAMADA İYİ HALE BAKILACAK
Hükümlülerin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesine (iyi halin belirlenmesine) ilişkin esaslar yeniden belirleniyor. Hükümlülerin iyi hal incelemesinin infazın tüm aşamalarında yapılması sağlanıyor.
Hükümlüler, ceza infaz kurumlarında bulunduğu tüm aşamalarda, idare ve gözlem kurulu tarafından iyi hâlin belirlenmesine esas olmak üzere, en geç 6 ayda bir değerlendirmeye tabi tutulacak.
HAPİS CEZASINA 1 YIL ARA
Zorunlu ve çok ivedi durumlarda, Cumhuriyet başsavcılığının hapis cezasının infazına 6 ay ara verebilmesine ilişkin yetkisi 1 yıla çıkarılıyor, ayrıca, hükümlünün eş veya çocuklarının sürekli hastalık veya malullükleri nedeniyle bakıma muhtaç olmaları halinde de infaza ara verilebilmesine imkan tanınıyor.
DOĞUM YAPAN KADINA 1 BUÇUK YIL HAPİS ERTELEMESİ
Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1 yıl 6 ay ertelenebilecek.
Çocuk hükümlülere verilebilecek ödül imkanının kapsamı genişletiliyor.
Hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarının iş alanlarında, geceleyin bu kurum ve kuruluşlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştırılabilmelerine imkan tanınıyor.
Açık ceza infaz kurumunda olanlara verilen üç günlük mazeret izni yedi güne çıkarılıyor.
KEZZAP ATANA AĞIR CEZA
Yaralama suçunun canavarca his saiki ile (örneğin; kezzap atmak suretiyle) işlenmesi durumunda ceza artırılıyor. Azami verilecek süre 13 yıl 6 aydan 18 yıla çıkarılıyor.
Kaçakçılık suçlarında malın değerinin azlığı indirim nedeni olarak kabul ediliyor ve kovuşturma evresi için de etkin pişmanlık imkanı getiriliyor.
Kaçakçılık suçlarında malın değerinin hafif veya pek hafif olması halinde cezadan oransal bir indirim yapılması öngörülüyor.
Ayrıca, kovuşturma evresi için de etkin pişmanlık getirilerek kaçakçılık konusu malın değerinin iki katı parayı Devlet Hazinesine ödediği takdirde cezada belli bir oranda indirim yapılması sağlanıyor.