Mayıs 2020 maaşımdan "Aylık Borcu" adı altında kesinti yapılmıştır. Açıklamasını bulamadım. Öğrenmem mümkün mü? Saygılar Kemal
Maaş ödemelerinde ki bu tür ibareler genellikle fazla ya da mükerrer yapılan ödemelerin kesintilerinde kullanılmaktadır. Tarafınıza fazla aylık ödenmiş olabilir, kesintinin sebebine ilişkin kurum mutlaka bir tebligat çıkarmıştır. Adres değişikliği yaptıysanız farklı bir adrese gönderilmiş olabilir. Detaylı bilgi için aylığınızı bağlayan Sosyal Güvenlik Merkezi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Merhabalar, ben Mehmet G. İstanbul'dan yazıyorum. 1956 doğumluyum. 2012 yılında çalışmış olduğum en son işyerimde SSK'lı olarak çalışıp 2015 yılında emekli olarak tazminat almadan çalışmaya devam ediyorum. Yaşımdan dolayı işyerindeki ağır yükü kaldıracak yeterli gücüm kalmadığı için yıllık izindeyken başka bir iş yerine bekçi olarak başladım. Onlarda emekli sigortamı girişimle aynı gün yapmaya başladılar. Şu an emekli ve 2 işyerinde çalışıyor görünüyorum. Sonuç olarak sorum şudur, ilk iş yerime yıllık izin tarihimin bitişinde gidip işten ayrılma dilekçemi yazarak tüm sosyal haklarımı alıp ayrılabilir miyim? Aynı zamanda her iki işyerinde çalışıyor olmamın sosyal haklarımı almam da sakınca olur mu? Zamanım az kaldığı için bir an önce yanıtınızı bekler Şimdiden cevabınız için teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
İş kanununa göre ilk işe girişinizden emekli olduğunuz tarihe kadar olan kısmı son brüt ücretiniz üzerinden talep edebilirsiniz. İş kanununa göre istifa eden kişiler kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ancak siz 2015 yılında emeklilik nedeniyle bu hakkınızı elde etmiş haklarınızı almamışsınız. İşvereniniz de bu süreye kadar olan tazminatınızı hesaplayarak ödeme yapacaktır.
Merhabalar, 05.04.1974 doğumluyum. 13.10.1999 memuriyet başlangıcım var şu an 60 yaşında emeklilik görünüyor ama 1992 yılında 90 gün SSK primim var. Bu 90 günü memuriyete saydırılıyor mu? Saydırılırsa memuriyet başlangıcım 90 gün geri giderek yani 13.07.1999 tarihine çekilerek 58 yaşında emekli olabilir miyim?
4/c sigortalıların emeklilik hesaplamalarında hizmet süresi dikkate alınmaktadır. Diğer statülerde geçen hizmet süreleri ne yazık ki 4/c kapsamında değerlendirilmemektedir. Ayrıca kamu görevlilerinin emeklilik yaşı hesaplamaları da 23.05.2002 tarihine kadar olan hizmet süresine göre belirlenmektedir. Son 1261 gününüzü 4/a'ya tabi olarak geçirirseniz SSK'lı olarak 53 yaş 5600 prim gün şartıyla emekli olabilirsiniz. Ancak mevcut durumunuzda 4/a hizmetiniz sadece kazanç olarak dikkate alınacak ve yaşınızı etkilemeyecektir.
15 Mart 2020 tarihinde çalıştığım kurumdan son maaşımı aldım (15 Mart-14 Nisan) dönemi. İlk emekli maaşımı 1 Mayıs'ta aldım. 15 Nisan-30 Nisan dönemi için 15 günlük yarım maaş ödenmesi yapılmadı. Bu husus yasal mıdır? Teşekkür ederim.
Sosyal Güvenlik Kurumu emekli aylıklarını müracaat tarihi itibariyle hesaplayıp ödeme yapmaktadır. Müracaat tarihiniz 15 Nisan ise bu tarihten itibaren aylığınız hesaplanacaktır. Öncelikle emeklilik müracaatınız çalışmış olduğunuz kurum tarafından gerçekleştirildiyse müracaat tarihini netleştirin. Tarihlerde herhangi bir problem yok ise e-devletten maaş hareketlerinize bakınız. Sistem üzerinde de aylık tutarı eksik olarak görünüyorsa aylığınızı bağlayan kuruma bu ekranın çıktısını da ekleyerek bir dilekçe yazın ve eksik tutarın tarafınıza iade edilmesini talep edin.
Merhaba, babam mart ayında vefat etti. E-devletten kontrol ettiğimde 1 Nisan'dan itibaren maaş bağlandığı gözüküyor. Fakat nisan ayında herhangi bir maaş yatmadı. 1 Mayıs'ta toplu (2 aylık maaş) yatırılır diye düşünmüştüm ama mayıs ayında sadece 1 aylık maaş yattı. Yatırılmayan Nisan maaşı için geriye dönük ödeme için olarak mı SGK'ya başvurmam gerekiyor, ya da farklı bir işlem mi yapmalıyım? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Dul ve yetim aylıkları müracaat tarihi itibariyle hesaplanarak ödenmektedir. Müracaat tarihinizde herhangi bir sorun yoksa aylığınızı bağlayan SGK merkezine yazılı dilekçe ile müracaat ederek ödenmeyen tutarların iadesini isteyebilirsiniz. E-Devlet üzerinden aylık ödeme gününü ve aylık tutarını da tekrardan kontrol etmenizi tavsiye ederim. Ödenen tutar Mart ayına ilişkin tutar olabilir ve Nisan ayının ödemesi 15 Mayıs sonrası olabilir. Kontrolleriniz sonrası kuruma müracaat ediniz.
KAYNAK: Gazetevatan