SGK Bağkur emeklisi, ev kadınları, işsizler ve engelliler o parayı ödemeyecek! Milyonlara büyük müjde!

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren vergi ödemeleriyle ilgili gelişmelerin detayları takvim.com.tr'de. 31 Mayısa kadar ödenmesi gereken emlak vergisinden emekliler, ev kadınları ve işsizler ile engelliler muaf tutuluyor. Üstelik ödenen paralar geri alınabilir. Takvim gazetesi yazarı Faruk Erdem emlak vergisi ile ilgili soruları cevaplandırdı. Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Mayıs 2020 , 09:20 Güncelleme Tarihi :20 Mayıs 2020 , 09:20
SGK Bağkur emeklisi, ev kadınları, işsizler ve engelliler o parayı ödemeyecek! Milyonlara büyük müjde!

Ev sahiplerinin belediyelere ödediği Emlak Vergisi'nde ilk taksitin son günü 1 Haziran. Konut sahipleri, rayiç bedelin binde 1'i (büyükşehirlerde binde 2'si) oranında, işyeri sahipleri rayiç bedelin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4'ü) oranında vergi ödüyor. Ancak bazı şartları taşıyan vatandaşlar Emlak Vergisi'nden muaf tutuluyor. Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri ödeme yapmıyor. 200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.

HER KONUT İÇİN GEÇERLİ Mİ?

Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.

AYNI EV İKİ KİŞİYE AİTSE KİM VERGİ ÖDÜYOR?

200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar

YURTDIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR VERGİ ÖDÜYOR MU?

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Yurtdışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda

KONUTTA OTURMA ŞARTI VAR MI?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da emlak vergisi ödemiyorsunuz. Ancak kira gelir vergisi alınıyor.

DUL YETİM MAAŞI ALANLAR VERGİ ÖDER Mİ?

Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

MÜRACAAT ETMEK GEREKİYOR MU?

Hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor.

BU GÜNE KADAR ÖDENEN VERGİLER NE OLACAK?

Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.

ARSASI OLAN EMEKLİLER NE YAPACAK?

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. İşyeri olanlar da yararlanamıyor.

KAT İRTİFAKLI TAPU SAHİPLERİ İÇİN DURUM DEĞİŞİR Mİ?

Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemezler.

HEM KENDİSİNİN HEM EŞİNİN EVİ OLAN EMEKLİ VERGİ ÖDER Mİ?

Hayır ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor.

YENİ EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANABİLİR Mİ?

Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemeyecekler.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak vergisi, bina, arsa veya arazi gibi taşınmazlara sahip maliklerin devlete ödemesi gereken vergidir. Emlak vergisi yıl içinde tek sefer ya da iki sefer olarak ödenebilir. Emlak vergisinin ödenme zamanları ise şöyle; iki taksit şeklinde ödeyecek olanlar için ilk taksit 1 Ocak-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında, ikinci taksit ise 1 Kasım-30 Kasım 2013 tarihleri arasında ödenmektedir.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisi sözkonusu taşınmazın bağlı olduğu belediyelere müracat ederek ödenebilir. Bir diğer ödeme şekli ise PTT havalesi ya da Belediyelerin banka hesap numaralarına emlak vergisi mükellef numarasıyla ödeme yapılabilir.

Emlak vergisi beyannamesi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Emlak Servisine başvurmalıdır.