Çocuk sahibi olan vatandaşlara çeşitli ödemeler mevcut. Bu anlamda 'çocuk parası', 'doğum yardımı', 'süt ve emzirme parası', 'yarım gün çalışma desteği' ve 'kreş yardımı' gibi devletin çocuklu ailelere verdiği yardımları araştırıyor. Yeni doğan bebeği olan anneler için sosyal yardımlara devam ediliyor. Doğum yardımı ile karıştırılan bez ve mama yardımı, 2 yıl boyunca ödenir. 2020 yılı içinde belirlenen şartlara uygun olan vatandaşlar, bez ve mama yardımı adı altında 239 TL nakdi ödeme alırlar. PTT şubelerinden çekilebilen yardım, annelerin adına ödenir. Peki, bez ve mama yardımı nedir? Kimler bu yardımdan yararlanabilir? Bez ve mama yardımı için gerekli olan şartlar nelerdir?
Bez ve Mama Yardımı İçin Nereye Başvurulur?
Bez ve mama yardımı desteğinden yararlanmak isteyenlerin belirlenen şartları taşıması halinde başvuru yapmasına imkan tanınır. Bez ve mama yardımı için başvurulması gereken kurumlar: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve bakanlığa bağlı vakıflar Sosyal Güvenlik Kurumu Kaymakamlıklardaki Sosyal Hizmet Müdürlükleri Muhtarlıklar..
Bez ve Mama Yardımı Almak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
Bebek bez ve mama parası yardımı, doğum canlı olarak gerçekleştiğinde ve tamamlandığında verilir. Yardım için annenin, babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olması gereklidir. Anne ve babanın her ikisi de sağ ve Türk vatandaşı ise yardım anneye verilir. Anne Türk vatandaşı değil ya da vefat etmiş ise bakanlık tarafından belirlenen zorunlu haller dahilinde Türk vatandaşı babanın nüfus kayıt örneği esas alınır ve yardım babaya yapılır. Bez ve mama yardım başvuru için haneye giren miktarın kişi başı asgari ücretin üçte
birinden (701.32TL) az olması gerekir. Anne ya da babanın üzerine herhangi bir malın, gayrimenkulun veya taşınmazın olmaması
şarttır.
Hasta Bezi Yardımı Nedir?
Maddi durumu iyi olmayan hastaların bez ihtiyacı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Bebek bez yardımından farklı olarak, hasta bezi yardımı nakit olarak yapılmaz. Hasta olan kişiler için 2 ayda maksimum 240 bez verilir. Hasta bezi yardımı şartları SGK tarafından belirlenmiştir:
Kişilerin hastalık durumlarının uzman doktor tarafından verilen rapor ile tescil edilmiş olması gerekir. Sağlık raporu için vatandaşlar, yetkilendirilmiş devlet hastanelerini tercih etmelidir.
Uzman hekim tarafından raporda hastalık açık bir şekilde belirtilmelidir.
Hastanın aylık olarak kaç adet beze ihtiyacı olduğunu gösteren reçete açık ve anlaşır bir şekilde doldurulmalıdır.
2 yaşından küçük çocukların hasta bezi yardımından yararlanması söz konusu olamaz. Hasta bezi yardımı için 2 yaşından büyük olunması gerektiği dışında farklı bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Hasta bezi ihtiyaçları, reçeteler ile birlikte SGK ile anlaşmalı olan eczaneler aracılığıyla karşılanır.
İdrara inkotinansı ve gata inkotinansı olan hastaların kullandığı özel hasta bezleri de SGK tarafından verilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından; hasta alt bezleri, külotlu hasta alt bezi, çocuk hasta alt bezi ve çocuk külotlu hasta alt bezi karşılanır.
Hasta, sağlık raporu almak için gidemeyecek durumda veya yatalak olması halinde, 444 38 33 numaralı danışma hattını arayabilir.