Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) uzatıldı mı? 2020 Ağustos ayı kısa çalışma ödeneği ne zaman yatar?

Kısa çalışma ödeneği ne zaman yatar? Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Ağustos ayında kısa çalışma ödeneği almak isteyen vatandaşlar ödemelerin yatıp yatmadığını merak ediyor. Pandemi döneminde yüzbinlerce işçi kısa çalışma düzenine geçti. Hem iş yerleri hem de işçiler bu sayede İŞKUR desteği aldı. Belirli bir süresi olan kısa çalışma ödeneğinin uzatılıp uzatılmadığı araştırılıyor. Peki, 2020 Ağustos kısa çalışma ödeneği ne zaman yatar? Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? İşte yanıtı!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :28 Ağustos 2020 , 09:50 Güncelleme Tarihi :28 Ağustos 2020 , 10:01
Kısa çalışma ödeneği KÇÖ uzatıldı mı? 2020 Ağustos ayı kısa çalışma ödeneği ne zaman yatar?

İÇİNDEKİLER

Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? İŞKUR'un ödediği kısa çalışma ödeneği ne zaman yatar? Yüzbinlerce çalışan kısa çalışma ödeneği kapsamında destek alıyor. Pandemi döneminde hem işçilerin hem de iş yerlerinin zor durumda kalmaması için kısa çalışma ödeneği uygulamasına geçilmişti. Peki, kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı? Ağustos ayı kısa çalışma ödeneği ne zaman yatar? İşte kısa çalışma ödeneğiyle ilgili merak edilen detaylar…

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILDI MI?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile fesih kısıtı, nakdi ücret desteği ve mevcut faydalananlar için kısa çalışma ödeneğini 1 ay süreyle uzattıklarını duyurdu. Resmi Gazete'de yer alan açıklama ise şu şekildeydi:

* 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 23'üncü maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebep gerekçesiyle 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, anılan Kanunun ek 2'nci maddesi kapsamındaki uzatma süresiyle sınırlı kalmaksızın 29/6/2020 tarihli ve 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında belirtilen esaslar çerçevesinde ve söz konusu karar ile uzatılan bir aylık süreden sonra başlamak üzere bir ay uzatılmıştır.

AĞUSTOS AYI KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATAR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, ağustos ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemelerinin 3 Eylül'den itibaren yapılacağını bildirdi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILSIN TALEBİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) kısa çalışma ödeneği uygulamasının 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasını talep etti.

Kısa çalışma ödeneği daha önce Cumhurbaşkanı kararı ile Ağustos sonuna kadar uzatılmıştı.

Üç konfederasyon tarafından yapılan ortak açıklamada, salgın sürecinin ilk gününden bu yana ortak gayenin istihdamın korunması olduğu belirtilerek, bu kapsamda kısa çalışma ödeneği şartlarının kolaylaştırılmasının en önemli talep olduğuna işaret edildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ MİKTARI VE SÜRESİ

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi "18-Kısa Çalışma Ödeneği" olarak bildirilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir. Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

KİMLER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALABİLİR?

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması)