Ödeyen varsa bunu yapsın! Gözler orada! Kredi borcu olanlar dikkat: Başvuru yapana iade ediliyor!

Konut kredisi yapılandırmalarına yönelik çok sayıda yargı kararına rağmen bazı bankalar komisyon ya da erken ödeme tazminatı almaya devam ediyor. Hiç bir yasal dayanağı olmayan söz konusu ücretler için gerekli yasal mercilere başvuranlar ise parasını geri alıyor. Son olarak kendisinden kredi yapılandırmasında alınan yüzde 1'lik ücreti şikayet eden vatandaşı tüketici hakem heyeti haklı buldu ve ödenen ücretin iadesine yönelik karar verdi. Konuyla ilgili konuşan tüketici birlikleri ise kredi yapılandırmasında komisyon veya erken ödeme tazminatı ödeyen vatandaşların bu paralarını geri almaları için tüketici hakem heyetlerine başvurmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :29 Ağustos 2020 , 01:14 Güncelleme Tarihi :29 Ağustos 2020 , 01:14
Ödeyen varsa bunu yapsın! Gözler orada! Kredi borcu olanlar dikkat: Başvuru yapana iade ediliyor!

İÇİNDEKİLER

Kredi faizlerinin düşmesi sonucunda yüksek orandan kredi çekenler kredileri yapılandırmak için bankalara koşuyor. Vatandaşa dosya masrafının yanı sıra başka bankaya taşıyor ise yasal olarak vadesine göre yüzde 2'ye kadar çıkan erken kapatma cezası ödetiliyor. Ancak son zamanlarda kimi bankalar bu ücret kalemlerine bir yenisini daha eklemiş durumda. O da komisyon ücreti. Yapılandırma için başvurulan kredinin ödenmemiş kalan kısmı üzerinden alınan yüzde 1'lik ücretin hiç bir şekilde yasal dayanağı bulunmuyor. Edinilen bilgilere göre kendisinden kredi yapılandırmasında yüzde 1 'lik ücret alındı ve bu kişi tüketici hakem heyetine başvuru yaptı. Yapılan başvuru değerlendirildi ve Tüketici Hakem Heyeti vatandaşın lehine karar verdi


TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ HAKLI BULDU

Edinilen bilgilere göre kendisinden kredi yapılandırmasında yüzde 1 'lik ücret alındı ve bu kişi tüketici hakem heyetine başvuru yaptı. Yapılan başvuru değerlendirildi ve Tüketici Hakem Heyeti vatandaşın lehine karar verdi.

ON BİNLERCE KİŞİ KREDİYE BAŞVURU YAPTI

1 Haziran günü kredi faiz oranlarında büyük indirim yapılması sonrası on binlerce vatandaş, ev almak üzere bankalara gitti. Hayalindeki evi almak isteyen vatandaşlar , kredi başvurusunu yaptı ve krediyi çekip evine geçti. Ancak bankalar, başvuran vatandaşlara dosya masrafının yanı sıra başka bankaya taşıyor ise yasal olarak vadesine göre yüzde 2'ye kadar çıkan erken kapatma cezası ödetiliyor.

YENİSİ EKLENDİ

Edinilen bilgilere göre bazı bankaların bu ek ücretlere bir yenisini daha eklediği öğrenildi. O da bankaların vatandaşlardan aldığı komisyon ücreti oldu. Yapılandırma için başvurulan kredinin ödenmemiş kalan kısmı üzerinden alınan yüzde 1'lik ücretin hiç bir şekilde yasal dayanağı bulunmuyor.

EMSAL KARARLAR DA VAR

Bu ücretin alınmamasına ilişkin mahkemeler tarafından verilen emsal kararlar da var. Kredi yapılandırması ile ilgili alınan emsal kararda "Bankayı yeniden yapılandırmaya zorlamak yasal olarak mümkün olmamakla birlikte banka kendi inisiyatifiyle yapılandırmayı kabul ettiğine göre tüketiciye yapılandırma ile ilgili faiz oranını her şey dahil olmak üzere net biçimde ve kalan süre için ödenecek taksit tutarını bildirerek yapmak zorundadır. Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu adı altında ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesi usul ve yasaya aykırıdır.'' denildi.

İADE EDİLECEK

Mahkemenin bu yönde karar vermesine rağmen bazı bankalar bundan vazgeçmiyor. Son olarak kredi yapılandırmasına başvuru yapan bir vatandaştan alınan 1141 TL 'lik ücretin iade edilmesi yönünde karar alındı ve Tüketici Hakem Heyeti bu yönde karar verdi.

SEBEPSİZ ZENGİNLEŞMEYE GİRİYOR

Koçal yaptığı açıklamada, ''Tüketicinin yeniden yapılandırma taleplerini kabul eden banka kalan mevcut ana paraya talep edilen vadeye göre faiz hesaplayarak yeniden yapılandırabilir, talep doğrultusunda uzatabilir veya kısaltabilir. Bu işlemler için bir bedelin yasal dayanağı olmadığı gibi sebepsiz zenginleşmedir.'' diye konuştu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, ''Tüketici yeni bir kredi kullanmıyor, sadece ödeme planını değiştiriyor. Dolayısı ile bankaya bir maliyet söz konusu değil, ödeme planının değiştirilmesi nedeniyle vade uzadığından alacağı faiz yükseliyor. Bir işlem nedeniyle hem faiz hem komisyon alınması hakkaniyet ölçüsü olamaz. Bankalar tüketiciden giden yeniden yapılandırma taleplerini yapmak zorunda değildir. Ancak yapar ise de komisyon veya erken ödeme tazminatı adı altında ödemeler alamaz.'' ifadelerini kullandı.

ÖDEYEN VARSA BAŞVURSUN

Emsal kararların olduğunu vurgulayan Koçal, ''Konut kredileri ve diğer tüketici kredilerinde yeniden yapılandırma nedeniyle alınmış olan komisyon veya erken ödeme tazminatları ödeyen vatandaşlarımız var ise Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilirler.'' dedi.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Tüketici Hakem Heyeti başvurusu e devlet kapısı üzerinden alınıyor. Başvuru sayfası şu şekilde:

E-Devlet kapısına giriş yapalım ve arama alanına "tüketici" yazalım. İşaretli bağlantıya tıklamamız gerekiyor.

Uygulamaya Git ifadesini tıklıyoruz.

Sistem bizi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı web sayfasına yönlendirecek. Tüketici Başvuruları ifadesini tıklıyoruz.

Kişisel bilgilerimizi ve adresimizi güncellememiz gerekli.

Sol kısımda yer alan Yeni Başvuru ifadesini tıklıyoruz. Bu adımda firma adını ve varsa diğer bilgilerini yazalım.

İkinci adımda şikayetimizle ilgili temel bilgileri giriyoruz. Fatura üzerindeki yer alan bilgileri buraya aktarmayı ve talebimizi anlaşılır bir biçimde 'özetlemeyi' ihmal etmeyelim.

Üçüncü adımda şikayetimizle ilgili varsa delil niteliğindeki belgeleri eklememiz gerekiyor. Bu belgeleri posta ile gönderme imkanı da sunulmuş fakat zaman kazanmak adına belgelerin fotoğrafını çekip sisteme yüklemek daha mantıklı olacaktır.

Dördüncü adımda şikayetimizin önizlemesini yapıyoruz. Bilgileri tekrar kontrol etmekte fayda var.

Beşinci ve son adımda hakem heyetimizi seçerek başvurumuzu tamamlıyoruz.

Başvuru durumumuzu Yapılan Başvurular sekmesinden takip etme imkanı bulunuyor.

https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Kaynak: Yeni Şafak