Bu işi yapmak öyle kolay değil! Günde 6-7 kilometre yürüyerek önemli kazanç sağlıyorlar. Yaptığı işleri başarıya ulaştıran insanların hikayeleri son dönemlerde vatandaşların tarafından ilgiyle takip ediliyor. Özellikle kırsal alanda yapılan işler merak konusu. Çobanlık ve arıcılık yapan vatandaşlar, dağların zirvesinde bazen kuru ağaç kovuklarında, bazen sarp kayalarda buldukları yuvaları önce işaretliyor, hasat zamanı gidip balları topluyorlar. Ballarını topladıktan sonra arıları da kovanlara dolduran arıcılar, arıların da yaşamasını sağlıyor. Her yuvadan 8 ile 10 kilogram arasında doğal bal alınıyor. Toroslar'ın zirvesindeki kekik ve yüzlerce çeşit çiçekten alınan bal paha biçilemiyor.
"BÖLGEYİ ADIM ADIM DOLAŞARAK BUNLARI TESPİT EDİYORUZ"
Akseki ilçesinde amatör olarak arıcılık yapan Yıldırım Çoban, ilkbaharda arılar oğul verdiği zaman kovandan ayrılan arıların yüksek, sarp yerlere veya ağaç kovuklarına girerek yuva yaptıklarını söyledi. Çoban, "Biz, bölgeyi adım adım dolaşarak bunları tespit ediyoruz ve hasat döneminde ballarını alıyoruz. Almazsak kış döneminde bu arılar telef olur. Bunları kovana alarak diğer kovanlarımızın yanına ekliyoruz" diye konuştu.
GÜNLERCE SÜREN ÇALIŞMANIN ARDINDAN BALA ULAŞILIYOR
Akseki bölgesinde çiçek türünün oldukça fazla olduğunu ve Akseki'nin balının çok bilindiğini anlatan Çoban, şöyle konuştu:
"Bölgemize ilkbahar dönemi birçok il ve ilçeden binlerce kovan geliyor. Oğul mevsiminde bazı arılar doğada başka yuvalar oluşturuyor. Biz doğadaki bu yuvaları bulmaya çalışıyoruz. Yuvalara ulaşmak saatler, bazen günler sürüyor. Dağı taşı karış karış geziyoruz. Şansımız yaver giderse bazı yuvalarda 2 ila 8 kilogram arasında bal çıkartabiliyoruz. Bazen bulduğumuz yuvadan hiç bal çıkmıyor. İnsan eli değmeden tamamen katkısız olduğu için bu ballar çok yüksek rakamlarla satılıyor."
Antalya'nın Akseki ilçesinde arıların izini süren çobanlar da doğada kendiliğinden yaptıkları kovanların izini sürüyor. Manavgat ilçesi Gebece köyünde hayvancılıkla uğraşan ve yaz aylarında keçilerini otlatmak için Akseki'nin yaylalarına çıkan Ramazan Topaça, kazak arıların izini sürenler arasında. Topaça, temmuz ve ağustos aylarında çeşitli nedenlerle kovanlarından kaçan arıların bıraktığı atıklarından yola çıkarak sabahın erken saatlerinde güneş ışığı ile yüksek tepelerden geçiş noktalarını günlerce takip ederek doğal kovanlarını bulmayı başarıyor. Kovanlarda ortalama 10 kilo bal bulan Topaça, tamamen doğal ortamda üretilmiş balı, kendi kovanlarında ürettiklerinin neredeyse 3 katı fiyata satışa sunuyor.