SGK, SSK, Bağkur ve memurları yakından ilgilendiren haberler gelmeye devam ediyor. Bu anlamda maaşlar yükseliyor! Emekli aylığının tutarı, kişilerin prim ödeme gün sayısı, aylık bağlama oranı ve çalışırken Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirilen prime esas kazançları üzerinden hesaplanır. Çalışırken bildirilen kazançların emeklilik dilekçesi verilen tarihteki güncel değeri, güncelleme katsayısı ile belirlenir. Güncelleme katsayısı, 2008 yılından sonraki çalışmalar için tüketici fiyat endeksi artışının tamamı ile gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) artışın yüzde 30'u dikkate alınarak tespit edilir. 2020 yılında emekli olanlar için öncelikle, 2019 yılı güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanan ocak ayı emekli aylığı rakamı belirlenir.
Emekli aylığı bağlanmasındaki ayrıntılar nedeniyle aynı prim gününe sahip olan ve aynı kazançla çalışan kişilerin emekli aylıkları, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihe göre değişebiliyor. Bu nedenle, yıl sonuna doğru emekli olmak isteyen kişiler için emeklilik dilekçesinin kasım aralık ayında mı yoksa ocak ayında mı verileceği önem taşıyor. Başlangıçta bağlanan emekli aylığı farkı, kişilerin yaşamının geri kalanında alacakları emekli aylığı tutarını etkileyebiliyor.
2020 yılında emekli olanlar için öncelikle, 2019 yılı güncelleme katsayısı üzerinden hesaplanan ocak ayı emekli aylığı rakamı belirlenir. Bu rakam, yılın ilk yarısında dilekçe verenler için ocak ayında emekli aylıklarına yapılan zam oranında artırılır. Yılın ikinci yarısında emekli olanlarda ise ocak ve temmuz aylarındaki zam oranlarına göre artış yapılır.
Emeklilik dilekçesini gelecek yıl ocak ayında verenlerin emekli aylığı bağlanırken ise 2020 yılı TÜFE artışı ile 2020 yılı gelişme hızına göre hesaplanacak güncelleme katsayısı dikkate alınacak.
2020'DE GÜNCELLEME KATSAYISI NE BEKLENİYOR?
Bazı yıllarda ocak ve temmuz aylarında yapılan artışlar, yıllık güncelleme katsayısından fazla olabiliyor. Bu durumda emeklilik dilekçesini kasım aralık ayında vermek daha avantajlı oluyor. Güncelleme katsayısının ocak ve temmuz aylarındaki artışlardan yüksek beklendiği yıllarda ise dilekçeyi ocak ayında vermek daha kazançlı olabiliyor.
Bu yıl SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocakta yüzde 6.50, şubatta yüzde 5.75 olmak üzere kümülatif yüzde 12.62 oranında artış yapıldı.
Merkez Bankası son enflasyon raporunda 2020 yılı enflasyon tahminini yüzde 12.1 olarak revize etti. Orta Vadeli Program'da ise 2020 yılı GSYH artışı binde 3 olarak tahmin edildi.
Yıl sonu enflasyon ve büyüme hedefleri tahminlere uygun gerçekleşirse 2020 yılı güncelleme katsayısına GSYH artışının etkisi sıfıra yakın olacak. Dolayısıyla güncelleme katsayısı 12.1 oranındaki enflasyon düzeyinde kalacak.
GSYH değişimi negatif çıktığında da güncelleme katsayısı hesabında sıfır olarak kabul edilecek.