Deprem sonrası tüm Türkiye bunu konuşmuştu! Talep artınca uzmanlar uyardı

İzmir depreminin ardından Türkiye'de internette yapılan zorunlu deprem sigortası aramaları son bir ayda yüzde 100 oranında arttı. Zorunlu deprem sigortası üretimi ise yüzde 37 oranında artışa geçti. Taleplerin yoğunluğu nedeniyle yetkililer vatandaşa uyarılarda bulundu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :24 Kasım 2020 , 11:42 Güncelleme Tarihi :24 Kasım 2020 , 14:00
Deprem sonrası tüm Türkiye bunu konuşmuştu! Talep artınca uzmanlar uyardı

Ege Denizinde, 30 Ekimde meydana gelen ve İzmir'de yıkıma neden olan depremin ardından Türkiye genelinde vatandaşlar, zorunlu deprem sigortası yaptırmak için harekete geçti.

İnternette yapılan deprem sigortası aramaları son bir ayda yüzde 100 artarken deprem sigortası üretimi ise Ege Bölgesinde yüzde 118, İzmir'de yüzde 169 ve Türkiye genelinde yüzde 37 artış gösterdi.

Milliyet'in haberine göre, Taleplerdeki yoğunluğu, afet farkındalığı kapsamında değerlendiren uzmanlar ülkemizin bir deprem kuşağı üzerinde olması sebebiyle sigortalılık oranının artırılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirrti.

Ancak halk, zorunlu olarak yaptırılan DASK ile ilgili yeterli bilgiye sahip değil. Çoğu kişi DASKın evlerdeki eşyaları da kapsadığını düşünüyor ama durum böyle değil.

DASK SADECE EVE VE BİNAYA GELECEK ZARARI KARŞILAR

Zorunlu deprem sigortası kapsamına dair toplumda yer alan belirsizliklere açıklık getiren uzmanlar, DASK sadece eve ve binalara gelecek olan zararları kapsar. Eşyalar ve elektronik cihazlar DASK kapsamına girmez.

Enkaz kaldırma masrafları, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgâh ve işyeri masrafları, mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri, tüm bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri, deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar ve depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar da DASK kapsamında değildir.

Bu yüzden DASK'ın yanı sıra konut sigortası, eşya sigortası, iş yeri sahipleri için ise iş yeri sigortası yaptırmak gerekir. Hatta doğal afet durumlarında oluşabilecek hasarları karşılayabilmek için kasko poliçesine deprem teminatını da eklemek doğru olacaktır diye konuştu.

KONUT VE EŞYA SİGORTASI YAPTIRILABİLİR

Konut ve eşya sigortasının kapsamına da değinen Paksoy, Konut ve eşya sigortası ise sigortalanan konutu ve eşyalarınızı teminat kapsamına göre yangın, deprem, sel, su baskını, dolu, hırsızlık, cam kırılması ve daha birçok olası duruma karşı güvence altına alan sigorta türüdür.

Teminat kapsamında olması durumunda da pek çok hasar ve imkânı karşılar. Bunlar, cam kırılmaları dâhil konutta ya da eşyalarda oluşabilecek hasarlar, hırsızlık sırasında ve sonrasında verilen zararlar, zorunlu deprem sigortasının karşılamadığı durumlar, kombi ve klima bakımı, ücretsiz halı yıkama, çilingir hizmeti, tesisat, elektrik, konutta hasar oluşması durumunda otelde konaklama, tıbbi destek imkânı ve ölüm, sürekli sakatlık ve tedavi teminatları olarak çeşitlenebilir ifadelerini kullandı.

DASK YILLIK 161 TL, KONUT VE EŞYA SİGORTASI 153 TLDEN BAŞLIYOR

Online kredi karşılaştırma platformu Hesapkurdu.com verilerine göre, İzmir depremini izleyen Kasım ayında platform üzerinden alınan DASK sigortası tekliflerinde fiyat ortalaması 161 TL oldu.

Yıllık prim bedelleri binaların inşa yılına göre değişiklik gösterirken, büyük depremi bekleyen İstanbul'da bu rakam 216 TL olarak kaydedildi.

Eşya ve konut sigortalarına bakıldığında ise özellikle kiracılar için avantaj sağlayan eşya sigortasında 10 - 100 bin TL'lik teminat için yıllık prim ortalaması 146 TL; konut sigortasında konut inşa bedeli 200 - 250 bin TL'lik teminat için 55 TL oldu.

Konut inşa bedeli 200 - 250 bin TL ve eşya bedeli 10 - 100 bin TL'lik teminat için eşya dâhil konut sigortasının yıllık prim ortalaması da 153 TL olarak hesaplandı.