Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Varlık Fonu ile ilgili gelişmeleri paylaştı. 2021'de yeni bono ihracı sürecine girileceğini, 18-24 ayda bir Varlık Fonu'ndan bono ihracı görüleceğini belirten Sönmez, "2021'de yeni bono ihracı sürecine gireceğiz. Yatırımcı bizi tanıdı. 2021'de daha hızlı bir şekilde finansalları toparlayarak doğru bir pencerede yola çıkacağız. Çünkü Varlık Fonu Hazine kadar olmasa da piyasaya sürekli gelen bir oyuncu olacak. Her 18-24 ayda fonun bir bonosunu göreceksiniz. Altyapısını hazırlamış durumdayız. Bizim için bononun fiyatı ve tutarından daha önemli olan bir şey var. Yatırımcı bazını oluşturmamız lazım" ifadelerini kullandı.
2 MİLYAR DOLAR
Perşembe günü Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri huzurunda 11 mutabakat metni imzalandığını hatırlatan Sönmez, açıklamalarda bulundu. Sönmez, "Bunlardan bir tanesi de Varlık Fonu'nun Katar Yatırım Otoritesi ile imzaladığı mutabakat. 11 mutabakat metninin hiçbirinde tutar açıklanmadı. Mutabakat metinleri bağlayıcı metinler değildir. İşlemin kapanışını ve imzasını pazartesi yaptığımız için hukuken detayları açıklayamıyorduk. Borsanın yüzde 10'unu 200 milyon dolara sattık. 200 milyon dolar pazartesi öğle saatleri itibariyle Varlık Fonu'nun Ziraat Bankası'ndaki hesabına geçti. Türkiye'ye 200 milyon dolarlık yabancı yatırımcı girişi böylelikle ulaşmış oldu. Borsanın sermaye değeri de 2 milyar dolarlık seviyeye gelmiştir. Bu çok önemli bir yatırım. Borsadaki hisse Varlık Fonu'na devredilen bir hisse değildi. Biz bu hisseyi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) geçici olarak aldık. Katar Yatırım Otoritesi de benzer profildedir. Katar Yatırım Otoritesi yaklaşık 360 milyar dolarlık bir mal varlığına sahiptir. Londra Borsası'nın, Volkswagen'in, Merrill Lynch'in ve buna benzer büyük şirketlerin ortağı. Dünyanın en sofistike finansal yatırımcılarından bir tanesi" dedi.
YÜZDE 51 SINIRI
Varlık Fonu olarak Borsa'nın ana sözleşmesine 'Varlık Fonu hiçbir şartta yüzde 51'in altına düşmeyecek' ibaresini koyduklarını belirten Sönmez, "Bu stratejik bir şirket ve hiçbir zaman kontrolü vermeyeceğiz dedik. Bundan dolayı EBRD dedi ki 'Kamu şirketlerine yatırımımızı sürdüremeyiz.' Hakan Atilla atamasından dolayı değil kendi iç kuralları gereği EBRD Borsadan çıktı. EBRD hiçbir işleminde rakam açıklamıyor ama şunu söyleyebilirim EBRD'nin payını Katar işlemine kıyasla çok daha düşük bir tutara almıştık. Burada ciddi bir kamu faydası var. Ama bunu ötesinde borsanın içine önemli yatırımcıları getirmek zorundayız. Katar Yatırım Otoritesi bu anlamda önemli bir profil sunuyor, stratejik bir borsa yatırımcısı. Yaptığımız iş Türkiye için önemli bir iştir" diye konuştu.