6 gün içinde imzalanmaz ise geçersiz oluyor! Bütün çalışanları kapsıyor! Parasını alabilirsiniz... İşveren çalışma şartlarında temelli değişiklik yapmak istediğinde işçinin yazılı rızasını almak zorundadır. İşçi çalışma şartlarında yapılmak istenen farklılığı usulüne uygun şekilde yazılı olarak ve süresi içinde kabul ettiğinde, değişiklik kontratı kurulmuş olur. İşçiye yapılan değişiklik teklifi altı iş günlük müddet içinde yazılı olarak kabul edilmediği sürece işçiyi bağlamaz. İşçi çalışma şartlarında temelli farklılığı kabul etmez ve işyerinde çalışmaya devam edilirse, değişiklik reel ve kontrat daha önceki koşullarla devam ediyor sayılır.
Çalışan herkesi çok yatkından ilgilendiriyor. Dr. Cahit Evcil çalışanların çalışma koşullarında esaslı değişikliğe ilişkin yazı kaleme aldı...
"Cahit Bey, çalıştığım şirketin yetkilileri işe girdiğim tarihten beri senede iki defa ödenen primlerin yılbaşından itibaren ödenmeyeceğini bildiren bir yazıyı imzalamamızı istiyor. Bu yazıyı imzalamak zorunda mıyız? İmzalamazsak ne olur? Haklarımız nelerdir? Bu konularda bizi bilgilendirirseniz çok memnun olurum. K.G."
Son günlerde okurumun sorusuna benzer çok sayıda soru alıyoruz. Bu nedenle bu günkü yazımızı bu konuya ayırdık. Daha önceki yazılarımızda çalışma koşullarında esaslı değişiklik konusuna değinmiştik. Okurumun bu sorusu da çalışma koşullarında esaslı değişiklik kapsamında ele alınmalıdır.
Çalışma koşulları, iş ilişkisinden kaynaklanan ve işin yerine getirilmesinde tabi olunan hak ve borçların tümüdür. Bu kapsamda, iş sözleşmeleri veya iş sözleşmesinin eki niteliğinde personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar yoluyla ya da işyeri uygulaması ile oluşan uygulamaların tümü çalışma koşullarının esaslı unsurlarını oluşturmaktadır. İş sözleşmesinin esaslı unsurları olan işçinin iş görme borcuyla işverenin ücret ödeme borcu, çalışma koşullarının en önemli, en temel konusunu oluşturmaktadır. Bundan başka, işin nerede ve ne zaman görüleceği, işyerindeki çalışma süreleri, yıllık izin süreleri, ödenecek ücretin ekleri, ara dinlenmesi, evlenme, doğum, öğrenim, gıda, maluliyet ve ölüm yardımı gibi sosyal yardımlarda çalışma koşulları arasında yerini alır. İşçiye özel sağlık sigortası yapılması ya da işverence primleri ödenmek kaydıyla bireysel emeklilik sistemine dâhil edilmesi de çalışma koşulları kavramına dâhildir.