Enflasyon nedir? Enflasyonun sebepleri nelerdir? Enflasyon için alınan tedbirler nelerdir?

TÜİK 2020 yılının Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Milyonların merakla beklediği enflasyon oranları ile birlikte emekli ve memur maaşı, sosyal yardım ücretlerinde de artış yaşandı. Peki enflasyon nedir? Enflasyon sebepleri nelerdir? Merak edilen konuyu Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem açıkladı. İşte detaylar…

Giriş Tarihi :04 Ocak 2021 , 13:59 Güncelleme Tarihi :04 Ocak 2021 , 14:14
Enflasyon nedir? Enflasyonun sebepleri nelerdir? Enflasyon için alınan tedbirler nelerdir?

Aralık enflasyonu açıklandı. Böylece 2020 yılının enflasyon oranı da belli oldu. Bu oranlar emeklilerin ve memurlar ile sosyal yardım alanların ücretlerini artırdı. Vatandaş enflasyon rakamlarını merak ediyor ve enflasyonu sorguluyor. Takvim ekonomi müdürü Faruk Erdem Enflasyonun sebeplerini ve alınan tedbirleri A Haber yayınında anlattı.

ENFLASYON NEDİR?
Enflasyon mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde yaşanan sürekli artış olarak tanımlanır. Enflasyon, sadece bir veya birkaç mal ve hizmetin değil, ortalama bir tüketicinin yıl içinde kullandığı tüm mal ve hizmetlerde meydana gelen fiyat değişikliğini kapsar.

*ENFLASYONUN SEBEPLERİ NEDİR?
-Talepten kaynaklanan

-Üretimden (arzdan) kaynaklanan

-Fiyatlama alışkanlıkları ve fırsatçılar



*TALEP İÇİN ALINAN TEDBİRLER
- Piyasadaki para arzı miktarı düşürülür

-Faiz artırılır reel faiz verilir

- Tüketim azaltılıp tasarruf teşvik edilir



*ÜRETİM İÇİN ALINAN TEDBİRLER
-Maliyeti artıran sebepler azaltılır

-Üretim miktarı az ise artırılır

- Kur etkisi azaltılır



-Hammaddede yerli üretim teşvik edilir

*BİZDE DURUM NEDİR
*Pandemi etkisiyle piyasadaki para arzı arttı.

*Kredi faizleri düştü tüketim canlandı, ertelenen talep gerçekleşti



*Kur artışı bahanesiyle fırsatçılar ortaya çıktı

*Düşük faizli kredilerin bir kısmı döviz ve altına gitti

*KISA VADEDE NE YAPILMALI
*Sıkılaştırma ile para arzı azaltılır



*Faiz artışıyla talep artışı frenlenir

*Dolarizasyonu önleyici tedbirler alınır

*Fiyatlama alışkanlıkları ve fırsatçılık denetlenir

MAYIS AYINDAN İTİBAREN DÜŞECEK!
AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,02 olmuştu. Bu ortalamaya göre 2020 yılı enflasyonunun yüzde 14,34'e çıkacağı öngörülmüştü.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyonun 2019'a göre yükselmesinde ana etkenin gıda fiyatlarının olmadığına işaret ederek, "Ulaştırma, konut ve ev eşyası gruplarında belirgin artışlar yükselişi getirdi. Giyim fiyatlarının mevsimsel eğiliminden daha fazla gerilemesi ise yükselişi sınırladı. Mobilya, ev içi tekstil, ev aletleri, araç satın alımı, görsel-işitsel sistemler, kişisel bakım ürünleri gibi kura ve iç talebe hassas birçok grupta da yüksek fiyat artışları gözlendi." diye konuştu.

Gıda enflasyonunu, hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıda grubunun aşağı çektiğini aktaran Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"TÜİK'in hesaplamasına göre geçen yıl aralıkta işlenmemiş aylık yüzde 3,96 artan gıda fiyatları, bu yıl yüzde 3,4 yükseldi. Dolayısıyla işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 27 seviyesinden yüzde 26,3'e inerken, işlenmiş gıda fiyatları yıllık artışı ise yüzde 15,5'e geriledi. Bu nedenle, gıda fiyatlarının yıllık artış hızı yüzde 20,6'ya inerken, Enflasyon Raporu gıda fiyatı varsayımının çok üzerinde kaldı. Endeks tarihindeki ortalama yıllık artışı yüzde 10 civarında olan gıda fiyatlarının 2021'deki seyri, Merkez Bankası'nın yüzde 10,5 olarak belirlediği gıda fiyat varsayımı altında yüzde 9,4 olarak öngördüğü yılsonu enflasyon tahmininden sapma konusunda yine önemli belirleyicilerden biri olacaktır."

"KAMU FİYAT ARTIŞLARININ OCAK ENFLASYONUNA ETKİSİ YAKLAŞIK 0,2 PUAN OLACAK"
Haluk Bürümcekçi, manşet enflasyonda yüzde 15 civarı seyrin nisan ayına kadar devam edeceği öngörüsünde bulunarak, bundan sonrasının ise kura bağlı olduğunu vurguladı.

Kısa vadede petrol ve emtia fiyatlarının yükselmesinin olumsuz yansımalarının görülebileceğini aktaran Bürümcekçi, sigara fiyatlarına uygulanan nispi ÖTV'nin azaltılması ve maktu verginin sabit bırakılmasının, bu kanaldan gelecek yukarı yönlü baskıyı bertaraf ettiğini söyledi.

Bürümcekçi, elektrik, doğalgaz, köprü ve otoyol geçişi gibi kamunun belirlediği diğer fiyat artışlarının ocak enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0,2 puan düzeyinde olacağını belirterek, TL'de yeniden belirgin bir değer kaybı görülmemesi durumunda enflasyonun 2021'in ilk dört ayında yüzde 15 civarında seyretmesi, sonrasında ise kademeli düşüşle yılı yüzde 11-12 aralığında bitirmesinin beklenebileceğini kaydetti.

TCMB'nin, sıkılaşmanın yeterli olmasını umduğunu, dolarizasyon ve Enflasyon Raporu'nun bir sonraki adım beklentileri için kritik faktörler olacağını vurgulayan Bürümcekçi, şunları ifade etti:

"TCMB'nin beklentilerin üst sınırında artış yapması ve enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 15 civarını fazla aşmayacağı beklentisi ile politika faizini bir süre bu seviyede tutması, ağır basan beklenti olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda, 28 Ocak 2021'de yayınlanacak Enflasyon Raporu'nda yer alacak tahminler bir sonraki adıma ilişkin netleşme sağlayacaktır. Öte yandan, karar sonrası gerçekleşen enflasyona göre hesaplanan politika reel faizi yüzde 2,1 ve beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faizi yüzde 5,6 seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla benzer gelişmekte olan ülkeler için son durumda yüzde 0,5 civarı olan ortalama reel faizin belirgin üzerine çıkmamız, yabancı yatırımcı girişi açısından gerekli olan şartları sağladığımızı yansıtıyor. Nitekim, son haftalarda portföy ve swap girişlerinin süreklilik kazandığını izlemekteyiz. Bu nedenle, hanehalkı dolarizasyonunun tersine dönüp dönmeyeceği ilerleyen dönemde alınacak kararlar açısından en kritik faktörlerden biri olacak."