HALKALI-KAPIKULE
Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule hattı yapımında da yüzde 25'lik ilerleme sağlandı. Çerkezköy-Kapıkule kesiminin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor. 76 kilometrelik Halkalı-Çerkezköy kesimi için ise ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Halkalı-Kapıkule arası trenle seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi 6,5 saatten 2 saat 20 dakikaya düşecek. Proje ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri hızlı tren ağına bağlanacak. Halkalı-Kapıkule demir yolu hattıyla Londra'dan Pekin'e uzanan Demir İpek Yolu'nun önemli bir parçası daha da güçlenmiş olacak.
BU SEKTÖRLER HAREKETLENECEK
Türkiye-Çin İş Geliştirme Derneği öncülüğünde, bu yıl "Demir İpek Yolu Ülkeleri Zirvesi" yapılacak. Türk iş adamlarının Çin'e ve hat üzerindeki ülkelere satabileceği bütün ürünler masaya gelecek. Maden, gıda ve tarım, enerji, e-ticaret, bilişim, müteahhit hizmetleri, turizm ve lojistik sektörleri büyük iş hacmi yakalayacak.
İSTİHDAM VE İHRACATA MERHEM
Türkiye'nin ev sahipliğindeki küresel demir yolu ağlarıyla birlikte, ülkemizin ticaret hacminin ilk etapta yıllık 40 milyar dolar civarında artması öngörülüyor. Bu ivmelenme, ülke içinde imalat sektörlerine ek siparişler getirecek. Böylece yaklaşık 1 milyon yeni istihdamın önü açılacak. Türkiye, bu demir yolu ağlarıyla sadece kendi ticaretini yapmayacak. Asya ve Avrupa ülkeleri arasındaki alışverişte de lojistik hizmeti verecek. Buradan da milyonlarca dolarlık "taşımacılık hizmeti" geliri elde edilecek. Çin'den Avrupa'ya uzanan ağlarla Türkiye, dünya ticaretinde söz sahibi ülkelerinin başında gelecek.