Son dakika... Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 15 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve şimdi Değerli konut vergisi beyan dönemi başladı.
Son dakika... Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği, 15 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve şimdi Değerli konut vergisi beyan dönemi başladı.
Peki Değerli Konut Vergisi hesaplama nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...
Değerli Konut Vergisi, ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek.
Beyannameler 20 Şubat'a kadar verilecek, ilk taksit şubat sonuna kadar ödenebilecek.
2020 yılında bina vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazlar, bu vergiye tabi olacak.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ HESAPLAMA
5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL'yi aşan kısmı için binde 3, 10 milyon 455 bin TL'ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL'si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6, 10 milyon 455 bin TL'den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL'si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10 oranında vergilendirilecek.
BEYANNAME NEREYE VERİLECEK?
Mükelleflerin 1-20 Şubat arasında beyanname vermeleri gerekiyor.
Beyanname için önce konutun bulunduğu belediyeden bina vergi değerini gösteren belge (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) alınması gerekiyor.
Ardından taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi dairesine gidilecek.
Birden fazla vergi dairesi bulunan illerde ve ilçelerde, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi dairesi yetkili olacak.
E-BEYANNAME SİSTEMİ HAZIRLANDI
Elektronik beyanname sistemi de hazır hale getirildi.
Mükellefler beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilir.
Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine iletilmeli.
KULLANILAMAZ HALE GELİRSE ÖDENMEZ
Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan konutların vergi mükellefiyeti, olayın gerçekleştiği tarihi takip eden taksitten itibaren sona erer.
Konutun bina vergi değeri vergi tutarının altında kalırsa mükellefiyet düşer.
KİMLER VERGİDEN MUAF OLACAK?
Mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar,
Birden fazla konutu olanların verginin konusuna giren en düşük değerli tek taşınmazı, İdarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve TOKİ'nin maliki olduğu taşınmazlar,
Elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan taşınmazlar ile elçilerin oturduğu konutlar, milletlerarası kuruluşlar ve temsilciliklerine ait taşınmazlar vergiden muaf olacak.
ÖRNEK TABLO
Bina vergi değerleri 5 milyon 145 bin TL, 6.3 milyon TL ve 6 milyon 825 bin TL olan 3 konut var. Ödenecek vergi şöyle: