Turnacı'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de şu anda 200 doların altında ithal edilen cihazlarda gözetim belgesi isteniyor. Bu durum piyasada bu cihazların da 200 dolarlık vergi dilimine girmesine neden oluyor. Yerli üretimde gözetim belgesi istenmediği ve gümrük vergisinden muafiyet geldiği için vergi maliyetleri düşecek ve cep telefonları çok daha uygun fiyata satılacak. Turnacı, "200 doların altındaki ceplerde yerli indirimi ağustos ayına kadar uzatıldı. Buradaki belirsizlik ortadan kaldırılıp uzun vadeli düzenleme açıklanırsa yatırımcıların iştahı daha fazla artar" değerlendirmesini yaptı.
Cep telefonu üretiminde de uluslararası firmaların önce iç pazardaki ihtiyacı karşılayacağını, sonrasında bölgemizdeki diğer ülkelere ihracat yapacaklarını aktaran Turnacı, "Ülkemizdeki yerlilik oranı üreticilerin de cep telefonu alanında küresel tedarik zincirine entegrasyonu için bir fırsat olacak. Ayrıca Türkiye'deki yerli üretimle beraber bu üretim tesislerinde çalışacak vatandaşlar, ülkemizin yetişmiş insan kaynağının oluşmasını da sağlayarak ülkeye uzun vadede pozitif bir etki yaratacak" diye konuştu.
Hangi marka, ne kadar yatırım yapacak?
Oppo: Oppo, yaklaşık 50 milyon dolar tutarında bir yatırım yapacak. Bu ay içerisinde üretime başlıyor.
Xiaomi: Xiaomi, 30 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de üretime başlayacağını açıkladı. Avcılar'da açacağı fabrika ile dünyada üretime geçtiği dördüncü ülke Türkiye olacak.
Tecno Mobile: Türkiye'ye 25 milyon dolarlık yatırım yapacak. İstanbul Pendik'te yer alacak fabrikasında mart ayında üretime başlayacak.
Samsung, Vivo, TCL, Honor ise üretim planlarını henüz açıklamadı.
Cari açığı önleyecek
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, TÜİK'in verilerine göre 2015-2019 yılları arasında 12 milyar 840 milyon dolara 61.2 milyon cep telefonu ithal edildiğini aktararak, şunları söyledi: "Geçen yıl 1 milyar 847 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Bu rakamlar azımsanacak değerde değil. Yerli ekonominin gelişim gösterebilmesi adına bu meblağın Türkiye'de kalması ve ülke içerisinde üretimin sağlanması son derece önemli. Cepte üretim hamlesi istihdamı da artıracak. Katma değeri yüksek bu sektörde üretimin başlaması kalifiye eleman ihtiyacını da artıracak. Yerli üretim telefon fiyatlarında düşüşü de getirecektir. Vatandaşların cebine de olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Bu durum cari açığın kapanmasını da sağlayacaktır."
OPPO HAKKINDA
Guangdong Oppo Mobile Telecommunications Corp., Ltd, veya yaygın yazılışıyla oppo, merkezi Dongguan'da bulunan Çinli bir elektronik ve akıllı telefon üreticisidir. OnePlus, Vivo ve Realme markalarının da sahibi olan BBK Electronics Corporation'ın alt kuruluşudur.
Xiaomi HAKKINDA
Xiaomi Corporation, Nisan 2010'da kurulmuş ve merkezi Pekin'de bulunan Çinli bir elektronik şirketidir. Xiaomi; akıllı telefon, mobil uygulama, dizüstü bilgisayar, çanta, kulaklık, ayakkabı, spor bandı ve daha birçok ürüne yatırım yapmaktadır.
Tecno Mobile HAKKINDA
Tecno Mobile, Shenzhen, Çin merkezli Çinli bir cep telefonu üreticisidir. 2006 yılında kurulmuştur. Transsion Holdings'in bir yan kuruluşudur. Tecno, işini Afrika ve Güney Asya pazarlarına odakladı.
Kaynak: Milliyet