Başkan Erdoğan "Çiftlik Bank'a benzemesin" diyerek talimat vermişti! Faizsiz ev alma sisteminde 1 milyarlık büyük risk

Faizsiz ev reklamlarını gören Başkan Recep Tayyip Erdoğan "Çiftlik Bank'a dönmesin" diyerek talimatlar vermişti. Söz konusu faizsiz ev alma sisteminde şirketler mantar gibi türedi. WhatsApp gruplarından ‘altın günü’ benzeri ev satışı yapan firmalar bile var. Sektörde 1 milyarlık risk olduğu belirtiliyor.

Giriş Tarihi :22 Şubat 2021 , 09:30 Güncelleme Tarihi :22 Şubat 2021 , 09:31
Başkan Erdoğan Çiftlik Bank’a benzemesin diyerek talimat vermişti! Faizsiz ev alma sisteminde 1 milyarlık büyük risk

İÇİNDEKİLER

Faizsiz ev ve taşıt alma sistemi olarak bilinen, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın düzenleme talimatı verdiği sistemin ulaştığı rakamlar adeta dudak uçuklattı. Araştırmalara göre, 2018'de sistemde 3 adet olan şirket sayısı Şubat 2021 itibarıyla 45'e ulaştı. Ciroları ise 4 milyar TL'ye yaklaştı. Ancak sektör kaynaklarının verdiği bilgilere göre, bu rakamlar buzdağının görünen kısmı…

WHATSAPP'TA GRUPLAR VAR
Zira 45 şirketin haricinde 60'a yakın da gayriresmi çalışan firma ve WhatsApp gruplarıyla yönetilen sayısı yüzleri geçen yapı var. Kadınlar arasındaki 'altın günleri'nin benzeri yapıların katılımcıları WhatsApp grupları üzerinden iletişim sağlıyor.

Online sistemlerden canlı bağlantılarla çekilişler yapılıyor. Öne çıkan birkaç WhatsApp grubunun adları ise şöyle, "Bahçelievler Evim", "Bizim mahalle ev alıyor", "Komşu dayanışması"

EMLAKÇILAR DA YAPIYOR
Merdiven altı yapıların bir diğer önemli unsuru ise emlakçılar. Yüksek faiz nedeniyle ev almakta zorlanan vatandaşları bu yapılara yönlendiren emlakçıların bazıları kendi müşteri ağları üzerinden de bu organizasyonları kurmaya başladı.

RİSK 1 MİLYAR TL'Yİ BULUYOR
Edinilen bilgiye göre, sistemde 1 milyar liraya ulaşan bir risk var. Düzenleme için düğmeye basılması kayıtışı pazarda endişe yaratmış durumda. Bazı katılımcılar yatırdıkları parayı geri çekme talebinde bulunmaya başladı.

Ancak gerek sözleşmeler gerekse kayıtdışı firmaların ellerinde nakit olmaması buna imkân vermiyor. İstanbul'daki bazı emlak firmalarının katılımcı sayısı binlerle ifade ediliyor. Toplanan paraların bir kısmı reklama ya da ofise yatırılıyor.

YASA TAM ZAMANINDA ÇIKIYOR
Yasanın çıkmasına öncülük eden isimlerden biri olan Fuzul Evim Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, düzenlemenin tam zamanında çıkacağını belirterek, "Biz 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Son üç yılda inanılmaz bir artış oldu. Şu an üç büyük şirket sektörün yüzde 95'ine hakim. Burada risk yok. Ama sisteme yeni giren yüzde 5'in disipline edilmesi ve kayıt dışı olanların temizlenmesi gerekiyor. Faizsiz konut ve araba edindiren şirketlere asgari 100 milyon lira sermaye şartı getiriliyor.

Yeterli sermayesi olmayan firmalar satış yapamayacak. Böylece merdiven altı şirketler kapanacak. Biz yasanın uzun süredir çıkmasını istiyorduk" dedi.