Dikkat bugün son gün! Devlet, kendi işini kurmak isteyenlere 5-15-45 bin TL hibe desteği! İşte başvuru şartları

Peş peşe açıklandı! Fırsatı kaçırmayın! Devletten, kendi işini kurmak isteyenlere 5-15-45 bin TL hibe desteği! Destekten faydalanabilmek için önceden elden veya posta yoluyla alınan başvurular, artık e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Tarım, orman, balıkçılık, küçük ve büyükbaş hayvancılık ile arıcılık gibi pek çok alanda başvuru yapılabiliyor. Bu bağlamda Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde sunulacak projelerde, tarım ve orman il veya ilçe müdürlüklerinden 'işletme belgesi' alınmalı. Proje başvurularında istenen tüm bilgi ve belgelere eksiksiz ve doğru olarak yer verilmesi gerekiyor. Başvuru tarihinden sonra belge tamamlama imkanı yok. 11 Mart’ta başlayan başvurular bugün sona eriyor.

Giriş Tarihi :16 Nisan 2021 , 09:51 Güncelleme Tarihi :16 Nisan 2021 , 09:51
Dikkat bugün son gün! Devlet, kendi işini kurmak isteyenlere 5-15-45 bin TL hibe desteği! İşte başvuru şartları

İÇİNDEKİLER

Devlet, kendi işini kurmak isteyen engellilere 2014 yılından bu yana nakdi destekte bulunuyor. Bu kapsamda bu yıl 65 bin liraya kadar hibe veriliyor. Üstelik, pandemi döneminde engelliler için bu konuda bir kolaylık da sağlandı. Hibe, herhangi bir malın, değerin vb. unsurların, herhangi bir bedel beklemeden, ilerleyen süreçlerde herhangi bir ödeme talep etmeksizin, başka bir kişiye devredilmesi anlamına gelmektedir. Hibenin başka bir adı da bağış olarak bilinmektedir.

ARANAN KOŞULLAR

Engelli Hibe Desteği'nden faydalanabilmek için aranan şartlar şunlar:

En az yüzde 40 oranında engelli raporunun bulunması gerekiyor. İşkur'a engelli kaydı yapılmalı. 18 yaşını tamamlamış olmalı.

Hangi sebeple olursa olsun emekliliği bulunmamalı. Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/ işletme olmamalı. İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmeli. Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmalı.

Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin gibi belgelere sahip olmalı. Kendisine vasi tayini yapılmamış olmalı. Herhangi bir icra dosyası bulunmamalı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılık projelerinde istenen sertifikalara sahip olmalı.

Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde sunulacak projelerde, tarım ve orman il veya ilçe müdürlüklerinden 'işletme belgesi' alınmalı.

İşletmesi olmayanların da 'işletmesi olmadığı'na dair yazıyı eklemesi gerekiyor.

İŞTE YAPILAN ÖDEMELER

Destek kapsamında engellilerin iş kurarken yapacakları harcamalara yönelik verilecek ödemelerin ayrıntıları şöyle:

5 BİN LİRA KURULUŞ İŞLEMLERİ DESTEĞİ: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere veriliyor.

15 BİN LİRA İŞLETME GİDERİ DESTEĞİ: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla yüzde 60'ını geçmeyecek şekilde yıllık verilen miktar.

45 BİN LİRA DEMİRBAŞ DESTEĞİ: Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil yapılan yardım.

HİBE NEDİR?

Hibe, herhangi bir malın, değerin vb. unsurların, herhangi bir bedel beklemeden, ilerleyen süreçlerde herhangi bir ödeme talep etmeksizin, başka bir kişiye devredilmesi anlamına gelmektedir. Hibenin başka bir adı da bağış olarak bilinmektedir.

Hibe edilen bir hakkın, geri alınması söz konusu olmamaktadır. Sadece hibe edilen malın yeni sahibi, bu malı tekrar eski sahibine kendi rızasıyla yine hibe ederse, bu şekilde bir geri alınması gündeme gelebilir.

Öte yandan hibe edilen bir malın, ilerleyen dönemlerde geri alınması ise bazı şartlara bağlı olabilmektedir. Hibe edilen mal, yeni sahibine geçtikten sonra, yeni sahibinin vefat durumu nedeniyle hibe edilen malın geri alınması söz konusu olabilmektedir.

Bu duruma "rücu" adı verilmektedir ve hibe sözleşmesi ya da taahhüdü gibi anlaşma da taraflar arasında imzalanabilir. Bu sayede de hibe edilen bir malın geri eski sahibine iade edilmesi söz konusu olabilir.