TAŞERON İŞÇİ ÜCRETLERİNE NE KADAR ZAM YAPILACAK?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın taşeron işçilere maaş artışı için yüzde 10 ila 15 arasında bir artış belirleyeceği tahmin ediliyor. İşçilerin talep ettiği zam tutarının ise yüzde 20 bandında olacağı öngörülüyor. Teklif ve sendika taleplerinde alınan oranlar henüz yalnızca değerlendirme niteliği taşımakta ve konuya ilişkin resmi açıklama yapılmamıştır.
TAŞERON İŞÇİLERE YÜZDELİK DİLİM İLE EK ZAM DÜZENLEMESİ
Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin maaşlarının KHK ile kadroya alınma sürecinde düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerde asgari ücretten daha yüksek ücret alan işçiler kadroya geçtikten sonra asgari ücretten maaş almaya başladılar.
Bu maaş düzenlemesinin ardından bazı taşeron işçiler bu düzenlemenin iptali için dava açtılar ve bu davayı kazandılar. Bu kapsamda taşeron işçilere kadro sürecinden sonra yüzdelik dilim düzenlemesi yapılmış oldu.
EĞER DÜZENLEME KABUL EDİLİRSE MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?
Taşeron işçiler için yüzdelik dilim düzenlemesine ilişkin mahkeme kararının olması bu alanda tüm işçiler için düzenleme talebini gündeme getirdi.
Önümüzdeki günlerde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile taşeron işçi yetkili sendikasının yapacağı görüşmelerde bu düzenleme talebinin gündeme gelmesi bekleniyor. Eğer bakanlık ile sendika anlaşırsa yüzdelik dilim tüm işçiler için uygulanacak.
Burada önemli olan nokta kadroya alınmadan önceki maaş tutarı. Örneğin o dönem işçiler asgari ücretten yüzde 10 daha fazla maaş alıyorlarsa, bu oran kadroya alınmadan sonraki süreç için hesaplanacak. Yapılan hesaplama sonrasında o maaş üzerinden diğer zam oranları eklenecek. Bu formül ile yeni maaş oranı bulunmuş olacak.