Faiz Getirisi En Yüksek Banka Nasıl Belirlenir?
Bankaların mevduat faiz oranları, kredi faiz oranlarına da bağlı olarak rekabet içerisinde kalmak için tutar ve vadeye göre sürekli değişkenlik gösterir. Bu sebeple en yüksek mevduat faiz oranını bulmak için bankaları her mevduat yatırma veya yenileme döneminde yeniden karşılaştırmak gerekir.
Mevduat Faizi Hesaplama
Mevduat faiz hesaplaması, "anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500" formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10 bin TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.
Net mevduat getiri ise brüt faiz getirisinden mevduat vadesine göre denk gelen stopajın (gelir vergisinin) düşülmesi ile hesaplanır. Yukarıdaki örneğin vadesi 30 gün olduğu için stopajı %15'dir. Bu durumda net kazanç ise 124,02 TL - (124,02 TL*%15) = 105,42 TL olur.
Mevduat Hesabı Türleri
1-Vadesiz Mevduat: Hesaba yatırılan tutarın herhangi bir vade ya da sözleşmeye gerek olmaksızın kullanılabildiği, buna karşılık da ek bir getirisi olmayan hesap türüdür.
2-Vadeli Mevduat: Banka ile mevduatı yapan arasında kararlaştırılan vadenin dolmasından sonra faiz bedeliyle beraber çekilebilen mevduat türüdür. Ayrıca bazı bankalarda vade günlük olarak belirlenerek para çekimlerinde faiz kaybı da yaşanmayabilir.
3-İhbarlı Mevduat: Mevduatın sahibinin, mevduatını çekeceği tarihi belirli bir süre önce bankasına bildirmek durumunda olduğu mevduat türüdür.
4-Kırık Vadeli Mevduat Hesabı: Türk bankacılık sisteminde standart olarak 1, 3, 6 ve 12 ay gibi vadeler kullanılır. Bu vadelerden çok ya da bu vadelerin arasında yer alan vadelere ise 'kırık vade' denir.
Mevduat Nedir?
Mevduat, bankalara belli bir vade ya da ihbar süresi sonunda çekilmek üzere yatırılan paradır. Bankaların halktan faiz veya kur farkı ödeyerek topladıkları kaynaklar olarak da tanımlanabilir.