Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? 2021 Temmuz zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı kaç TL oldu? Açıklandı...

Sabah saatlerinden itibaren Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? Sorusunun yanıtı yoğun bir şekilde araştırılır oldu. Emekli ve memurlara yapılan Temmuz zammı sonrasında kıdem tazminatında nasıl bir fiyat güncelleme olduğu milyonlarca kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Peki 2021 Temmuz zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı kaç TL oldu? İşçi ve işverenleri ilgilendiren kıdem tazminatını almak için şartlar neler? Hesaplama işlemi nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

Giriş Tarihi :06 Temmuz 2021 , 08:48 Güncelleme Tarihi :06 Temmuz 2021 , 08:48
Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? 2021 Temmuz zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı kaç TL oldu? Açıklandı...

İÇİNDEKİLER

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? 2021 Temmuz zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı kaç TL oldu? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. İşçinin kendi istek ve kusuru dışında ayrılmasıyla verilen kıdem tazminatında zam yapılacak, Ocak ayında belirlenen rakamın Temmuz ayında ne yönde değişeceği merak konusu oldu. Milyonlarca işveren ve işçiyi ilgilendiren konuya dair son gelişmeler…

2021 TEMMUZ KIDEM TAZMİNATI TAVANI AÇIKLANDI!

Ocak ayında yapılan artışla birlikte temmuz ayına kadar uygulanan kıdem tazminatı tavanı 7.638,96 TL olmuştu. 6 aylık enflasyon yüzde 8,45 oldu. Yılın ilk 6 ayı için memurlar yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. Buna göre temmuz ayı itibariyle yıl sonuna kadar geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı 8.224 TL oldu.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %17,53, aylık %1,94 arttı

TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,55 artış gerçekleşti.

Yıllık TÜFE'ye göre 6 ana grup daha düşük, 6 ana grup daha yüksek değişim gösterdi

Yıllık en düşük artış %2,01 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %6,13 ile haberleşme, %7,05 ile giyim ve ayakkabı ve %10,86 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %26,29 ile ulaştırma, %25,69 ile ev eşyası ve %19,99 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Haziran 2021'de, endekste kapsanan 415 maddeden, 55 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 54 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 306 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kişi işinden çıkarılsın ya da çıkarılmasın olası bir hâlde ne kadar tazminat alacağını bilerek kendini güvence altına almak ister. Bu tazminatın genel kaynağı 4857 sayılı İş Kanunu ile çalışanlara maddi güvence sağlamak ve işverenin haksız çalışan sirkülasyonunu engellemek içindir.

Kıdem tazminatı 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14.maddesinde geçer. Bu maddeye göre; işçi işe başladığı gün itibarıyla aynı işverenin bir veya birden fazla işyerlerinde çalıştığı sürelerinin toplanması ve göze alınması ile hizmet aktinin devamı boyunca geçen her tam sene için işveren tarafından çalışana ödenecek tazminattır.

Bu tazminat işçinin haklarının korunması ve maddi olarak güvence altına alınmasını hedefler. Şayet bir iş veren çalışanını bir nedene dayandırmadan veya dayandırarak işine son vermesi hâlinde bu tazminat hesaplama işlemi yapılır ve sonunda işçiye belirli ödemesi gereken işveren tarafından ödenir.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatı hesaplanırken belirli aşamalar ve hususlar vardır;

İlk başta çalışanın toplam ne kadar çalıştığı belirlenir.

Çalışanın toplam çalıştığı yıl sayısıyla son aldığı brüt maaşı çarpılır.

Tam süre hesaplanırken sene bazlı olduğundan dolayı kişinin artan küsurat vakti de olur. Bu vakit de gün sayısıyla belirlenir ve kişinin günlük brüt ücreti ile çarpılır.

Çıkan rakamdan yüzde 0,759 oranında vergiler kesilir ve kalan ücret çalışana ödenir.

Bu hesaplama esnasında da ihbar tazminatı hesaplama da yapılır.

ALABİLMEK İÇİN ŞARTLAR:

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için belirli unsurlara sahip olması önem taşımaktadır. Bu unsurlar;

İşçi, işveren tarafından nedensiz veya haksız sebeplerle çıkarmış olmalıdır.

İşçi, işverenin yanında en az 1 sene resmî olarak çalışıyor olmalıdır. Sigorta primi üstünden anlaşılan bu hâlde işçinin sigortalı çalışıyor olması önemlidir.

Kadın çalışan için ise evlendikten 1 sene sonra işten ayrılması aynı durum sayılır.

Erkek çalışan için askerlik görevini yapması için silah altına alınmış olması da kıdem tazminatına girer.