2-GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERLE HANGİ DURUMDA PAYLAŞILABİLİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'na göre veri sahibinin noter onaylı muvafakati olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamaz. Ancak, kamu idarelerinin yasalarla belirtilen görevleri yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları sağlık verisi dışındaki kişisel veriler, ticari sır niteliğindeki veriler paylaşılabilir. Anonim hâle getirilen verinin tüzel kişilere ait olması hâlinde bu fıkrada sayılanlar dışındaki gerçek veya tüzel kişilere tüzel kişinin noter onaylı muvafakati alınmak kaydıyla ücretli olarak verilebilir.
3- KAMU İDARELERİNİN SAĞLIK VERGİSİ TALEPLERİ NASIL KARŞILANIYOR?
Belirtilen kamu idareleri ile kişisel sağlık verisi içermeyecek şekilde anonim hale getirilmiş veriler ile kişisel sağlık verisi dışındaki ticari sır niteliğindeki veriler ücretsiz paylaşılabilir veya gerekçesi açıklanarak veri talepleri reddedilebilir.
4- BİLİMSEL VE ARAŞTIRMA AMAÇLI ANONİM SAĞLIK VERİSİ PAYLAŞILIYOR MU?
Anonim sağlık verisi taleplerine ilişkin işlemlere 2017 yılında Danıştay kararıyla durduruldu.
Bilimsel amaçlı araştırmalar için talep edilecek anonim sağlık verisi talepleri yeni mevzuat doğrultusunda değerlendirilmeye başlanacak.
5- İŞVEREN ÇALIŞANIN SAĞLIK VERİLERİNİ İŞLEYEBİLİR Mİ?
Bu veriler, öğrenilmesi durumunda kişi hakkında ayrımcılık yapılmasına, mağduriyete neden olabilecek nitelikteki veriler olduğu için korunması gerekiyor. Kanun'da veri sahiplerinin açık rızasının mevcut olması durumunda işlenebileceği hüküm altına alınıyor. Kovid-19 kapsamında pozitif test bilgisi, semptom, karantina gibi ayrıntılar sağlık verisi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle işverenin bu verileri işlerken çalışandan izin alması yükümlülüğü bulunuyor.
6- İŞYERİ HEKİMLERİ SAĞLIK VERİLERİNİ KAYDA ALABİLİR Mİ?
Yasa kapsamında açık rıza zorunluluğuna karşın verilerin işlenmesi konusunda istisna bulunuyor. Kamu sağlının korunması, tıbbi teşhis, tedavi, bakım hizmeti, koruyucu hekimlik, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler, yetkili kurumlarca veri sahibinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir. Sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişilere örnek olarak doktorlar gösterilebilir. Bu doğrultuda işverenler, sağlık verilerini işyeri hekimleri aracılığıyla işlediği takdirde, çalışanların açık rızasına ihtiyaç duymadan işleyebilir.