O zaman ne diyor Türkiye; 'Ben sizin kurduğunuz bu oyunu istemiyorum. Ne yapacağım? Büyüyeceğim. Ne yapacağım? Üreteceğim. Ne yapacağım? Yatırım yapacağım. Ne yapacağım? İstihdam sağlayacağım. Benim üretime yatırıma istihdama ihtiyacım var.' Bu ülkenin büyümeye ihtiyacı var. 'Bu ülkeye sürekli sıcak para gelmesiyle kurun aşağıya çekilmesi oyununu istemiyorum' diyor Türkiye.
YABANCI YATIRIMCI TÜRKİYE'Yİ BÖYLE SÖMÜRÜYOR
Bir miktar geliyordu sıcak para dışarıdan. Bir miktar geliyordu. O para geliyor da burada fabrika kurup sana bana iş vermiyor. Ne yapıyor? Borsa'ya giriyor, faize giriyor. Kazanıyor senin benim kaynağımı sonra alıp götürüyor. Adam geliyor yüksek kurdan dolarını bozduruyor. Borsa'ya giriyor. Borsa'dan çıktığı zaman tekrar dolar alıyor düşükten. Hem Borsa'dan kazanıyor. Hem faizden kazanıyor. Hem kurdan kazanıyor. Böyle bir döngü var.
PANDEMİDEN ÖNCE BU DÖNGÜ KIRILDI
Dolayısıyla bu döngüyü kırdılar. Pandemiden önce başlamıştı bu kırma işi. 'Biz bildiğimiz yolda bu mücadelede devam edeceğiz' diyor Sayın Cumhurbaşkanı. Bizim de vatandaş olarak buna destek olmamız lazım."
İSVİÇRE KÖKENLİ EKONOMİST: TÜRKİYE'DE BÜYÜME VAR
İsviçre kökenli ekonomist Charles-Henry Monchau, Türkiye'nin büyüme yanlısı bir ilerleme istediğini kaydederek, "Görünüşe göre yetkililer büyüme yanlısı bir gündemle ilerlemek istiyorlar. O yüzden faizleri indiriyorlar. Evet aslında Türkiye'de büyüme var" ifadelerini kullandı.
Monchau, doların güçlü olduğu dönemlerin küresel piyasalarda bir risk durumu oluşturduğunu ifade ederken şunları söyledi:
"Sanıyorum ki geçen hafta yaşaşan şey piyasaları şaşırttı, şok ortamı yarattı. Türk Lirasının da tepki verdiği gördük. Görünüşe göre yetkililer büyüme yanlısı bir gündemle ilerlemek istiyorlar. O yüzden faizleri indiriyorlar. Evet aslında Türkiye'de büyüme var.
"DEĞER KAYBI YAŞAMASI BİR RİSK"
Bu yıl yüzde 9'luk bir büyümeden bahsediyoruz. İhracat, turizm çok iyi bir iş çıkarıyor ancak Türk Lirasının bu kadar değer kaybı yaşaması bir risk. Çünkü dış finansal ihtiyacı var. Bu da bir risk yaratıyor.
"BU DURUM SADECE TL İLE ALAKALI DEĞİL"
Uzun vadede Türkiye'nin temelleri çok güçlü. Yüksek büyümenin yaşandığı bir ekonomi; ancak şunun altını çizmek istiyorum. Aslında bu durum sadece Türk Lirası ile alakalı bir durum değil.