TEI, Türkiye'nin helikopter motoruyla ilgili müjdeyi verdi: Haftada bir motor üretecek kapasiteye ulaşmış vaziyetteyiz

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, ‘Yerli Kara Şahin’ olarak da bilinen T700 motorunun 50’ncisini teslime hazır hale getirdiklerini belirterek, “Artık haftada bir motor üretecek kapasiteye ulaşmış vaziyetteyiz” dedi. Akşit, "Sözleşme bittiğinde bütün motorları teslim ettiğimiz zaman 25 yıl boyunca bu motorların bakım ve onarımından da biz sorumlu olacağız." ifadelerini kullanırken Türkiye'nin motor üretme başarısının adette ve hacimde küçük olsada kıymetinin yüksek olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi :26 Kasım 2021 , 11:05 Güncelleme Tarihi :26 Kasım 2021 , 11:23
TEI, Türkiye’nin helikopter motoruyla ilgili müjdeyi verdi: Haftada bir motor üretecek kapasiteye ulaşmış vaziyetteyiz

TEI, 2010'lu yılların başında ön çalışmaları yapılan ve 2014 yılında imzalanan 'Yerli Kara Şahin' üretme projesinde, 50'nci helikopter motorunu teslime hazır hale getirdi.

'Genel Maksat Helikopter' olarak da bilinen Skorsky helikopter motoru T700'ün tamamlanışı, TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, TEI Yönetim Kurulu Üyeleri ve TEI çalışanlarının katıldığı tören ile kutlandı.

"PANDEMİ DÖNEMİNDE BİLE HİÇBİR GECİKME OLMADAN TESLİM ETMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ"

Törende konuşmasını gerçekleştiren TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, "Şu anda teslimini yapmakta olduğumuz T700-TEI-701D motoru, T700 motoru olarak biliniyor. Skorsky helikopterlerinin 2 bin beygirlik bir motoru, ama Türkiye'de 'Yerli Kara Şahin' diye de biliniyor. Bu motoru 2018'den bugüne üretiyoruz. Bugün 50'ncisini teslim etme gururunu yaşadığımız rakamlara ulaştık. Şu anda bizim ürettiğimiz, motor seri isim plakası bize ait olan 50'nci motorumuz. General Electric bize lisanslı üretim hakkı verdi, üretiyoruz. Motorun bütün sorumluluğu da bize ait. Sözleşme bittiğinde bütün motorları teslim ettiğimiz zaman 25 yıl boyunca bu motorların bakım ve onarımından da biz sorumlu olacağız. Proje kapsamında toplamda 236 adet motor üretme yükümlülüğümüz var, bunu zaman ve takvime uygun olarak yerine getiriyoruz. 50'nci motor, anlaşmaya göre Kasım ayında teslim edilmesi gereken bir motordu ve sözleşmede olduğu gibi pandemi döneminde bile hiçbir gecikme olmadan teslim etmenin gururunu yaşıyoruz" dedi.

"ŞU AN İTİBARİYLE BU MOTORDAN 63 ADET ÜRETMİŞ DURUMDAYIZ"

Motorları seri imalat olarak ürettiklerini ve her motorun üretimden sonra bir dizi teste sokulduğunu belirten Genel Müdür Akşit, testlerden geçip müşteri tarafından kabulü yapılıp onaylanan motorların teslim için gönderildiğini aktardı.

Akşit, "50'nci motorumuzun kabulü yapıldı, inşallah bu törenden sonra müşterimiz TAI'ye, Ankara'ya gönderilecek. Diğer motorlarımız da sırayla testlere giriyor. Şu an itibariyle 63 tane bu motordan üretmiş durumdayız" ifadelerini kullandı.



"BUNLAR ADETTE KÜÇÜK, HACİMDE KÜÇÜK, KIYMETİ YÜKSEK ŞEYLER"

Konuşmasının devamında TEI olarak haftada bir helikopter motoru üretecek kapasiteye ulaştıklarını müjdeleyen Akşit, bu durumun havacılık sektöründe azımsanmaması gerektiğinin altını çizdi. Akşit, TEI ekibini kutladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güzel bir haber vereyim, şu andan itibaren artık haftada bir motor üretecek kapasiteye ulaşmış vaziyetteyiz. Daha önceki konuşmalarımda duyduğunuzda 'Artık iki haftada bir motor üretebiliyoruz' derken, şu anda haftada bir üretecek noktaya gelmiş durumdayız. Otomotiv sanayiinde yıllık 1, 1 buçuk milyon adetlerden bahsediyoruz, havacılık sektöründe bu kadar yüksek adetler mümkün değil. Bu dediğimiz haftada bir adet, gerçekten büyük bir adet. Halkımız otomotiv sanayi ile karıştırmasın, günde binlerce üretmek gibi şeyler havacılık sektöründe yok. Bunlar adette küçük, hacimde küçük, kıymeti yüksek şeyler. Her biri milyonlar değerinde teknoloji ürünü. Tasarımı da üretimi de testi de teknoloji gerektiren ürünler. Biz de TEI ile bu teknoloji seviyesinde olduğumuzu gururla ilan ediyoruz. Takvimi hiç şaşırmadan zamanında teslimat yapan, bunun için gayret gösteren bütün ekibimizi buradan tebrik ediyorum, sağ olsunlar, var olsunlar."

TEI Genel Müdürü Akşit'in konuşmasının ardından pasta kesilerek, yapımı tamamlanan helikopter motorlarıyla hatıra fotoğrafı çekildi.