ALTIN HESAPLARINDAN TL MEVDUATA GEÇİŞ TEBLİĞİNDE DÜZENLEME
TCMB'nin Altın Hesaplarından Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yaptığı değişiklikler de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Değişiklik kapsamında tebliğin tanımlar bölümünde "dönüşüm fiyatı" ile "vade sonu fiyatı" kavramlarının tanımından, "saat 11.00'de Merkez Bankası tarafından ilan edilen" ifadeleri çıkarıldı.
Böylece yeni tebliğde dönüşüm fiyatı, "altın hesaplarında bulunan altının Türk lirasına çevrildiği gün Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını", vade sonu fiyatı da "Türk lirası mevduat veya katılma hesabının vadesinde Merkez Bankasınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı alış fiyatını" şeklinde tanımlandı.
TCMB, ALTIN VE DÖVİZ HESAPLARINDAN TL MEVDUATA GEÇİŞE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI YAYIMLADI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), altın ve döviz hesaplarından Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkındaki tebliğlerine ilişkin uygulama talimatı yayımladı.
Talimatlarda, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın ve döviz cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde, mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin uygulama ayrıntıları yer alıyor.
Buna göre, altın ve döviz hesaplarının TL'ye dönüşüm fiyatının hesaplanması için Merkez Bankası tarafından 10.00-15.00 arasında saat başı gram altın ve döviz alış kuru ilan edilecek. Dönüşüm fiyatı hesaplanırken, bu hesapların Türk lirasına çevrildiği saat itibarıyla en son açıklanmış 995 veya 1000 ayar gram altın fiyatı ve döviz alış kuru baz alınacak.
Vade sonunda fiyat farkının ödenmesinde ise; saat 11.00'de Merkez Bankası tarafından ilan edilen gram altın fiyatı ve döviz alış kuru dikkate alınacak.
Vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından düşük olması durumunda, banka tarafından hesap sahibine "anapara + faiz/kar payı" ödenecek. Vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması durumunda faiz/kar payı tutarı fiyat farkından büyük ise banka tarafından hesap sahibine "anapara+faiz" ve katılma hesabı sahibine katılma hesabı bakiyesi ödenecek. Ancak faiz/kar payı tutarı fiyat farkından küçükse banka tarafından hesap sahibine "anapara + faiz/kar payı"na ilave olarak "fiyat farkı-faiz/kar payı" tutarı verilecek. Söz konusu ilave tutar, Merkez Bankasınca bankaya verilecek.