Yastık altı altın için yeni model! 5 bin ton altın ekonomiye kazandırılacak! İşte 10 adımda yeni sistemin işleyişi...

Son dakika haberi... Yastık altında bulunduğu tahmin edilen yaklaşık 5 bin ton altının ekonomiye kazandırılması için hazırlanan modelde son aşamaya gelindi. Buna göre yeni modelde altınıyla beraber kuyumcuya ya da Darphane'ye giderek sertifika alan biri hem alım satım farkından kurtulacak hem de kar payına hak kazanacak. Altınını istediği tarihte sertifikasıyla birlikte geri de alabilecek. İşte 10 adımda yeni altın sistemi...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :10 Şubat 2022 , 09:57 Güncelleme Tarihi :10 Şubat 2022 , 10:16
Yastık altı altın için yeni model! 5 bin ton altın ekonomiye kazandırılacak! İşte 10 adımda yeni sistemin işleyişi...

Yastık altında 5 bin ton olduğu tahmin edilen altının ekonomiye kazandırılmasına yönelik model cumartesi günü açıklanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmasında son aşamaya gelindi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yeni modeli İstanbul'da açıklayacağı öğrenildi. Nebati'nin açıklayacağı sistemin; vatandaş kaç gram altın getirirse buna karşılık bir sertifika verilmesi, istenildiğinde geri alınmasına imkân sağlayacak bir sistem olması bekleniyor. Yeni modelde Ayşe teyze altınıyla birlikte kuyumcuya ya da Darphane'ye giderek sertifika alacak. Alım, satım farkından kurtulurken, kâr payı da alacak. Altınını istediği tarihte sertifikasıyla geri alabilecek.

250-350 MİLYAR DOLARLIK ALTIN
Ekonomi yönetiminin bir süredir yürüttüğü yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasına yönelik modele ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Londra'da açıklamalarda bulundu. Ekonomi politikalarında uzun vadeli istikrarın önemine değinen Bakan Nebati, kendileri açısından önemli olanın döviz kurlarının stabil bir şekilde devam etmesi olduğunu söyledi. Türkiye'de finansal piyasalara ilişkin önemli bir paketin açıklanacağını kaydeden Nebati, bu paketle birlikte yastık altındaki altının sisteme sokulacağını ifade etti.

Yastık altında 5 bin ton Altın olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Nebati, "Bunun da karşılığı 250-350 milyar dolar. Bunun belli bir miktarı, Merkez Bankası'na destek olacak ve döviz ihtiyacını giderecek. Ama en önemlisi, modelimizin esasını teşkil eden Türk lirasının özendirilmesi noktasında katkı sağlayacak bir enstrüman dahil edildi" dedi. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, yastık altındaki altın ekonomiye şu adımlarla kazandırılacak:

10 ADIMDA SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
1- Cumartesi günü paketin açıklanmasının ardından sisteme ilişkin öncelikle mevzuatın yayınlanması gerekecek. Tebliğlerin Resmi Gazete'de yayımlanması ile sistem de hayata geçmiş olacak.

2- Ayşe teyze evindeki küçük altınını ya da bileziğini akredite edilmiş kuyumcuya götürecek.

3- Kaç gram getirdiyse o kadarlık kısmı saf altına dönüştürülecek. Yani 14 ayar getirdiyse 14 ayar, 22 ayar getirdiyse 22 ayarda dönüştürülen altın için o kadar sertikifa verilecek.

4- Ayşe teyze eğer 18 gramlık Bilezik götürdüyse yine bu kadarlık sertifika verilecek.

SERTİFALI KUYUMCU
5- Ayşe teyze altınını kuyumcuya ya da Darphane'ye teslim edebilecek. Daha önce altının sisteme dahil edilmesi çalışmaları çerevesinde anlaşma yapılan kuyumcu sayısı artırılacak. 150 civarında olan kuyumcu sayısının bin 500'e kadar çıkarılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Sistemde bazı bankaların da kuyumcu gibi çalışacağı bir platform kurulacağı ifade ediliyor.

6- Altın için getirilen sisteme pırlanta gibi değerli taşların da dahil olabileceği dile getiriliyor.

NAKİTE ÇEVRİLEBİLECEK
7- Ayşe teyze elindeki sertifikayı istediği zaman gidip TL'ye çevirebilecek. Verilecek sertifika likit olma özelliğini taşıyacağı için istediği anda bozdurulabilecek. Düşük fiyattan da altınını satmaktan kurtulmuş olacak.

8- Alım satım arasında fark oluşan bilezik gibi işlenmiş altınlarda ise yüzde 20-30 arasında değişen komisyondan kurtulmuş olacak.

9- Sistemden çıkıp altınını geri almak isteyene altın olarak da geri alabilme imkânı sağlanacağı kaydediliyor.

10- Ayrıca sisteme dahil olduğu için bir kâr payı da verileceği belirtiliyor.

KUR KORUMALI MEVDUAT 312 MİLYAR TL'Yİ AŞTI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Londra'da düzenlediği toplantıda, kur korumalı mevduatın bireysel yatırımcılarla başladığını hatırlatarak, daha sonra tüzel yatırımcıları kattıklarını anlattı. Nebati şöyle devam etti: "Şu anda 10 milyar dolar civarına gelen bir döviz, toplamda da dün itibariyle 312 milyar lirayı aşan ciddi bir mevduat oluşmuş durumda. İlk günlerde toplam mevduat içerisinde yüzde 10'larla başlarken, şimdi rakam yüzde 45'ler seviyesine ulaşmış durumda."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN