FİRMALARIN YÜZDE 40'I VERİLERİNİ YEDEKLEMİYOR
Şirket verileri, çalışanlar ve yöneticiler için altın değerinde. Yaşanabilecek en ufak veri kayıpları bile iş sürekliliğini riske atarken, ciddi zararlara neden olabiliyor. Öyle ki; IDC tarafından yapılan araştırmaya göre, KOBİ'lerin yüzde 40'ı verilerini hiç yedeklemiyor. Yine KOBİ'lerin yüzde 68'i veri kurtarma için herhangi bir uzmandan destek almıyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal da KOBİ'lerin verilerini tehdit edebilecek 4 farklı senaryoya dikkat çekiyor:
■ KOBİ'lerde en sık rastlanan veri kaybı nedenleri arasında insanların hatalarından kaynaklanan kayıplar yer alıyor. Herkes önemli bir dosyayı yanlışlıkla silebilir. Cihazlar üzerine sıvı dökülebilir ya da farklı biçimde fiziki bir zarara uğrayabilir, yazılım bozulabilir veya yanlışlıkla sabit disk biçimlendirmesi bile yaşanabilir. Dolayısıyla bu riski göz ardı etmeden maksimum dikkatte olmak oldukça önemli.
■ Yazılım saldırılarına karşı güvenlik önlemleri almış olabilirsiniz. Fakat siber saldırganların her gün kendilerini ve araçlarını geliştirdiklerini unutmayın. Virüslere ya da kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmayı önemsemelisiniz.
■ Doğal afetler her an hepimizin başına gelebilir. Birkaç saniye içinde her şeyinizin zarar görmesi ihtimalini değerlendirerek gerekli önlemleri almalısınız.
■ Sabit sürücülerin ömürleri ne kadar uzun da olsa mutlaka bir noktada kullanılamaz hale gelecektir. Dolayısıyla bilgisayarınızın bakımını ve sabit disk değişimini düzenli yapmayı unutmayın.
ESNAF SAYISI ARTTI
Ülke genelindeki esnaf sayısı, tarım sektörü dahil olmak üzere 3 milyon 28 bine, işyeri sayısı ise 2 milyon 66 bine ulaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; 4/b kapsamında çalışan zorunlu sigortalı yani esnaf sayısı, tarım sektörü dahil olmak üzere bu yılın ilk ayında 2021'in Ocak ayına göre 135 bin artarak 3 milyon 28 bine yükseldi. Bu yılın Ocak ayında işyeri sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre 113 bin 576 yükselişle 2 milyon 66 bini buldu. İşyeri sayısının en çok arttığı iller İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa oldu. Bu illerdeki işyeri sayısı artışı toplam artışın yüzde 42'sini oluşturdu.
GARANTİ BBVA'DAN 8.2 MİLYAR TL NET KÂR
Garanti BBVA, yılın ilk çeyreğinde 8 milyar 262 milyon 614 bin lira dönem net kârı elde etti. Aktif büyüklüğü 953 milyar 347 milyon 155 bin lira seviyesinde gerçekleşen bankanın sermaye yeterlilik oranı yüzde 14.8, özkaynak kârlılığı yüzde 37.5, aktif kârlılığı ise yüzde 3.7 seviyelerinde gerçekleşti. Bu arada BBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA'nın halihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan payları için gönüllü pay alım teklifinde hisse başı fiyatı 12,20 liradan 15 liraya yükseltti.
İŞSİZLİK MAAŞI ERKENE ÇEKİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 5 Mayıs tarihinde yapılacak olan 2022 yılı Nisan ayına ilişkin işsizlik sigortası ödemelerinin, Ramazan Bayramı nedeniyle 29 Nisan tarihinde hesaplara yatırılacağını duyurdu. Bilgin, ödemelerin banka hesaplarına yatırılacağını, IBAN bilgileri bulunmayan vatandaşlara da PTT üzerinden ödeme yapılacağını vurguladı.