Ekonomide 6 yeni adım! Bakanlığın GES hamlesi sonrası peş peşe duyurdular! Yeni açıklama geldi: Asla taviz verilmeyecek

Son dakika haberi! Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomide atılacak yeni adımları duyurdu. Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) toplama işlemi başlatılacağını duyuran Bakanlık, işlemlerin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirebileceğini açıkladı. Bu adım sonrası BDDK, SPK ve Merkez Bankası'ndan peş peşe açıklamalar geldi. Bu gelişmelerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığından bir açıklama daha geldi. Açıklamada, "Mali disiplinden asla taviz verilmeyecektir" denildi. İşte Gelire Endeksli Senet (GES), tüketici kredileri, kredi kartları, kredi karşılık oranları, altın sertifikası ihracı ve halka arzlarla ilgili alınan kararlar...

Giriş Tarihi :10 Haziran 2022 , 08:49 Güncelleme Tarihi :10 Haziran 2022 , 16:56
Ekonomide 6 yeni adım! Bakanlığın GES hamlesi sonrası peş peşe duyurdular! Yeni açıklama geldi: Asla taviz verilmeyecek

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomide atılacak yeni adımları duyurdu. Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) toplama işlemi başlatılacağını duyuran Bakanlık, işlemlerin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirebileceğini açıkladı.

Bu adım sonrası BDDK, SPK ve Merkez Bankası'ndan peş peşe açıklamalar geldi. Ekonomide alınan yeni tedbirleri Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, SPK ve Merkez Bankası duyurdu.

"ASLA TAVİZ VERİLMEYECEK"
Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik tedbirlerle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Bakanlık, serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden, Türk lirası kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam edileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan küresel enflasyonist süreçten Türkiye'nin de etkilendiği ifade edildi.

Bununla birlikte ülkenin makro ekonomi politikasında enflasyonla mücadelenin birincil önceliğini koruduğu belirtilen açıklamada, "Bu mücadelede kurumlar arası eşgüdümün önemi açık olup tüm kurumlarımız attığı adımlarda ortak mücadele anlayışıyla hareket etmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu çerçevede, gelecek dönemde ihtiyatlı maliye politikasına devam edileceği ve mali disiplinden asla taviz verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Maliye politikasında program hedeflerinden sapmadan büyüme, istihdam ve özellikle gelir dağılımını önceleyen uygulamalar devam edecektir. Kamu harcamalarında etkinliği artırarak, tasarruf sağlanacaktır. Zorunlu kamu giderleri dışındaki tüm alanlarda kontrol süreçleri etkinleştirilecek, böylece kamu harcamalarında etkinlik artırılarak tasarruf sağlanacaktır. Makro ihtiyati tedbirler güncel ekonomik koşullar gözetilerek etkin ve dinamik bir şekilde alınmaya devam edilecektir. Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden, Türk lirası kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam edilecektir. Beklentilerin yönetimi kapsamında ekonomide atılan adımlar ekonominin tüm paydaşlarıyla şeffaf ve eş zamanlı bir şekilde paylaşılacaktır."

İşte yeni alınan kararlar...

GELİRE ENDEKSLİ SENET (GES)
Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı.

Vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkan GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan KİT'lerin gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.

TÜKETİCİ KREDİSİNE VADE SINIRI
BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.

KREDİ KARTLARININ ASGARİ ÖDEME TUTARI DEĞİŞTİ
BDDK, limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20'si; limiti 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlenmesine karar verdi. Bu oran tüm limitler için yüzde 20'ydi.


EMTİA PAZARI KURULDU
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi.

HALKA ARZLARDA ÜCRET İNDİRİMİ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidildiğini duyurdu.

TCMB'DEN ZORUNLU KARŞILIK ADIMI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20'ye yükseltti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN