KREDİYLE EV ALANIN BORCU SİLİNİYOR
11 ilde banka kredisiyle ev alan vatandaşlar, kredi çektikleri evler DASK ve konut sigortası kapsamında olduğu için kredi ödemelerini yapmalarına gerek kalmayacak. Ayrıca oluşan mağduriyet çerçevesinde hem DASK hem eşya bedellerini sigorta sisteminden alabiliyor olacaklar. Bunun için bankalar evin yıkılmasının tespitinden sonra işlemleri yaparak vatandaşın borcunu kapatacak. Ayrıca depremden etkilenen vatandaşları diğer banka borçları da ertelenecek. Bankalar bu erteleme süresince faiz işletmeyecek.
DEPREM TARIMI DA VURDU
Depremin etkilediği bölge, tarım arazilerinin önemli bir kısmını da barındırıyor. Türkiye'nin bitkisel üretiminin yaklaşık yüzde 20'si bu bölgede yapılıyor. Kayıtlı işletme ve çiftçi sayısı ise 270 bini buluyor. Türkiye'de tarım yapılabilen alanın yüzde 16,2'si de bölgede yar alıyor. Ülkedeki tüm sebze bahçelerinin de 1,1 milyon dekarla yüzde 15,2'si bu illerde. Yine meyve bahçeleri ile de bölge öne çıkıyor.
OSB'DE ÜCRETSİZ ÇADIR ÜRETİLİYOR
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) deprem bölgelerine ücretsiz çadır üreterek vatandaşlara sıcak bir yer sağlamaya çalışıyor.OSB, bu üretimi ücretsiz olarak sağlarken, Kahramanmaraş başta olmak üzere Adıyaman gibi çevre illere gönderdi. Hazırlanan çadırlar 8 metrekare olarak tasarlanırken içerisinde yaklaşık olarak 10 kişi barınabiliyor.
İNŞAATLAR MART'TA BAŞLIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 11 ili etkileyen deprem bölgesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, "Tüm alanlarda ön alan çalışmalarını tamamladık. Ayrıntılı jeolojik çalışmaları başlatıyoruz. Önce rezerv alanlardaki yerlerde bu ihtiyaçları karşılamak. Ağır hasar olan yerlerde de master plan çalışması yapacağız. Ay sonu ile süreci başlatıp mart ayında da inşaat çalışmalarına başlayacağız" dedi. Yeni yapacakları binaların yerel mimariye de uygun olacağını belirten Bakan Murat Kurum, "Yeni yapacağımız binalar 3-4 katı geçmeyecek. Mart ayı başında eş zamanlı 10 ilde çalışma başlatacağız. Vatandaşlarımıza söz verdiğimiz gibi yeni sağlam güvenli konutları diğer afetlerde söz verip yapıp bitirdiğimiz gibi bu afette de aynı anlayış ile yapacağız. Bu süreci titizlik ve hassasiyetle yürütüyoruz. TOKİ'nin konutları dimdik ayakta." dedi.
DEPREMZEDEYE GEÇİCİ KİMLİK
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, dafetzedelerin mağduriyetlerini azaltmak amacıyla, kimlik kartı başvurusuna gerek olmaksızın geçici kimlik belgelerini e-devlet üzerinden alabilmelerine olanak sağlandı.
SİGORTADAN KAÇAN YANDI
Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, depremden etkilenen 11 il dışında da araç ve ev için kasko yaptırmak isteyenlerin bazı sigorta şirketleri tarafından "deprem riski" bahanesiyle geri çevrildiğini söyledi. Şahin, "Kaskodan kaçınmaları doğru değil, bu yanlış. Sigorta şirketlerinin böyle bir hakkı yok." dedi.
HASAR İÇİN KAREKOD
Kahramanmaraş'ta Çevre Şehircilik Bakanlığı'ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı. Ekipler, kontrolünü yaptıkları binaların girişlerine karekod etiketleri yapıştırıyor. Depremzedeler bu karekodları cep telefonlarıyla okutarak hasar durumunu öğrenebiliyor.
ENERJİDE MÜCBİR SEBEP HALI OLDU
Depremlerin, elektrik piyasasındaki önlisans veya üretim lisansı sahibi tüzel kişiler ile doğal gaz piyasasındaki lisans ve sertifika sahibi gerçek ve tüzel kişilerin bazı süreli yükümlülükleri açısından "mücbir sebep" olarak kabul edilmesine karar verildi.