İngiliz Financial Times yazdı: Seçimlerin ardından yabancı yatırımcıdan Türk borsasına akın! Son 20 ayın en iyisi: 1 ayda 1 milyar dolar

Türkiye, 14 ve 28 Mayıs'taki seçimlerin ardından ekonomide yeni bir yol haritası çizdi. Uygulanan politika ve ekonomi yönetimindeki değişim yabancı yatırımcının ilgisini çekti. Seçimin ardından 1 aylık dönemde yabancı yatırımcı Borsa İstanbul'dan yaklaşık 1 milyar dolarlık hisse aldı. Bu tutar Kasım 2021'den beri en güçlü para girişi oldu. Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,56 artışla günü 6.141,14 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.207,85 puana taşıdı.

Giriş Tarihi :06 Temmuz 2023 , 11:56 Güncelleme Tarihi :06 Temmuz 2023 , 19:31
İngiliz Financial Times yazdı: Seçimlerin ardından yabancı yatırımcıdan Türk borsasına akın! Son 20 ayın en iyisi: 1 ayda 1 milyar dolar

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de seçim sürecinin sona ermesiyle birlikte belirsizlikleri ortadan kaldırırken, vatandaşlar tercihini Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan yana kullanarak "istikrar" dedi. Seçim sürecinin geride kalmasıyla birlikte açıklanan yeni kabine sonrası ekonomide yol haritaları da çizildi. Ekonomide atılan adımlar yabancı yatırımcıların da ilgisini çekti.

SEÇİM SONRASI 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in, Merkez Bankası'nın başına ise Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesi sonrası özellikle uluslararası piyasalara Türkiye'ye yatırım konusunda net mesajlar verildi.

İNGİLİZ FT TABLOYU PAYLAŞTI
İngiliz merkezli Financial Times (FT), ekonomide yeni kurmayların açıklanmasının ardından atılan adımları ve Türk ekonomisindeki tabloya ilişkin verileri paylaştı.

KASIM 2021'DEN BERİ EN GÜÇLÜ GİRİŞ
Financial Times, yeni ekonomi programının fon yöneticilerini Türkiye'ye çektiğine vurgu yaparken seçimin ardından yabancı yatırımcının Borsa İstanbul'dan yaklaşık 1 milyar dolarlık hisse senedi aldığına dikkat çekti. Bu satın almanın Kasım 2021'den bu yana en güçlü net giriş olduğuna vurgu yapıldı.

YABANCI YATIRIMCININ İLGİSİ ARTTI
Türkiye'nin ekonomide "rasyonel" yol haritası çizdiğine değinen Financial Times, haberinde uluslararası fon yöneticilerinin görüşlerine yer verdi. Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiği belirtildi. Yabancı yatırımcının yanı sıra yurt dışında para biriktiren Türklerin de birikimlerini Türkiye'ye yönlendirdiği belirtildi.

BORSA GÜNÜ REKORLARLA TAMAMLADI
Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,56 artışla günü 6.141,14 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 6.207,85 puana taşıdı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 34,38 puan artarken, toplam işlem hacmi 109,6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,77 ve holding endeksi yüzde 0,08 değer kaybetti.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,99 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

Analistler, küresel pay piyasalarında, enflasyon ve resesyon endişeleriyle negatif seyrin sürdüğünü ifade ederek, yurt içi pay piyasalarının pozitif ayrıştığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıklanan toplantı tutanaklarından alınan sinyallerin fiyatlamaları zorlaştırdığını aktaran analistler, tutanaklarda, bazı Fed yetkililerinin haziran toplantısında politika faizinin 25 baz puan artırılmasından yana olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

ABD'de özel sektör istihdamı, haziranda 497 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aşarken, Şubat 2022'den bu yana en büyük artışı kaydetti.

Ülkede açıklanan özel sektör istihdamı verisinin ardından Fed'in sıkı para politikasını sürdüreceğine dair endişelerin daha fazla tetiklendiğini belirten analistler, yarın yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'de tarım dışı istihdam ve Almanya'da sanayi üretiminin takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.200 ve 6.300 seviyelerinin direnç, 6.000 ve 5.900 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN