2024 yılında o gruptakilere piyango vurdu! Emekli olacaklar netleşti! SGK uzmanı erken emeklilik formülünü açıkladı!

Türkiye'nin dört bir yanındaki çalışanları etkileyecek önemli bir emeklilik düzenlemesi gündemde. Bu beklenen düzenleme, emeklilik planlarınızı şekillendirecek ve geleceğe dair yeni bir perspektif sunacak. Emeklilik tablosunun yeniden çizileceği bu düzenleme ile prim günü yükümlülüğü daha önceki yıllara oranla daha hafif olan bireyler için daha erken emeklilik fırsatları doğacak.

Giriş Tarihi :28 Ağustos 2023 , 09:51 Güncelleme Tarihi :28 Ağustos 2023 , 09:51
2024 yılında o gruptakilere piyango vurdu! Emekli olacaklar netleşti! SGK uzmanı erken emeklilik formülünü açıkladı!

Prim Gün Sayısı Azalıyor:

Yapılacak düzenlemeyle birlikte emeklilik için gereken prim gün sayısı düşürülüyor. 9.000 gün olan prim ödeme şartı 7.200 güne çekilecek. Bu değişiklikle özellikle küçük esnaf ve çiftçilerin emeklilik süreci kolaylaşacak. Çalışmalar sırasında küçük esnafın durumu da göz önünde bulundurulacak.

Kimler Yararlanacak:

Düzenleme kapsamında iş yerinde çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi alternatifler değerlendirmeye alınacak. Çalışmalar sonucunda bu çerçeve çizilerek, prim indiriminden kimlerin yararlanacağı netleştirilecek. Ayrıca, düzenlemenin tüm süreleri kapsayıp kapsamayacağı da değerlendirilecek.

Süreç Nasıl İşleyecek:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bu düzenlemenin Ekim ayında Meclis'e sunulması planlanan torba yasa tasarısında yer alması bekleniyor.

Düzenlemenin yasalaşmasının ardından Bağ-Kur'lular için prim gün şartı değişecek ve şartları sağlayan birçok kişi emekli olabilecek. Ayrıca, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan ve reform kapsamına giren Bağ-Kur'lularda kadınlar ve erkekler için prim şartı 1800 gün azalacak.

7200 gün primi tamamlayanlar, sigorta başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını sağlıyorsa (9 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e kadar), hemen emekli olabilecekler.

Özetle, emeklilikte yapılacak bu düzenlemeyle prim gün sayısı azalıyor ve bazı kişiler için erken emeklilik imkanı doğuyor.

Erken Emekli Nasıl Olunur?

Ülkemizde emeklilik, çalışan bireylerin hayatlarının bir dönemecidir ve emeklilik yaşını beklemek yerine erken emekli olma düşüncesi birçok insanın ilgisini çekmektedir. Peki, erken emekli nasıl olunur? İşte bu konuda bilmeniz gerekenler:

Prim Gün Sayısı ve Yaş Şartları: SGK'ya prim ödeyerek emeklilik için belirli bir prim gün sayısına ve yaşa ulaşmak gerekmektedir. Erken emeklilik için yaş şartını doldurmadan emekli olmak isteyenler, prim gün sayısını tamamlamalıdır.

Sigortalılık Süresi: Erken emekli olabilmek için belirli bir sigortalılık süresini tamamlamış olmanız gerekmektedir. Bu süre genellikle 25 yıl veya daha fazla olabilir.

Prim Ödemeleri: Prim ödemelerinizi düzenli olarak yapmalısınız. Prim ödemeleri emeklilik hakkı kazanmanız için önemlidir.

Bağkur ve Emekli Sandığı: Çalışma hayatınız farklı sosyal güvenlik kurumlarına bağlı olarak geçtiyse (örneğin, Bağkur veya Emekli Sandığı), bu kurumların özel şartlarını da göz önünde bulundurmalısınız.

Erken Emeklilik İmkânları: Bazı meslek grupları veya özel durumlar erken emeklilik imkânı sunabilir. Engelli, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle prim günü ve yaş şartlarını dolduramayanlar için farklı kurallar geçerli olabilir.

Prim Borçlanması: Prim günü eksik olanlar prim borçlanması yaparak eksik günleri tamamlayabilir. Bu şekilde erken emekliliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hizmet Borçlanması: Kamu kurumlarında çalışanlar için hizmet borçlanması imkânı bulunmaktadır. Daha önce çalışılan süreleri borçlanarak emeklilik yaşını düşürebilirsiniz.