Milyonların beklediği haber! TÜİK haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı: Dezenslasyon süreci başladı

Son dakika haberleri... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı enflasyonu yüzde 1.64 oldu. Enflasyon rakamları ile bilirkte emekli ve memurun zam oranı da belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73, memur yüzde19.31 enflasyon farkı alacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunarak "Dezenflasyon süreci başladı." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 03 Temmuz 2024, 10:01 Güncelleme 03 Temmuz 2024, 11:04
Milyonların beklediği haber! TÜİK haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı: Dezenslasyon süreci başladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

EMEKLİLERİN ZAM ORANI BELLİ OLDU
Haziran enflasyonu 1,64 olurken 6 aylık enflasyon da 24,73 yıllık bazda ise 71,60 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73, memur yüzde19.31 enflasyon farkı alacak.

TÜFE yıllık değişim oranları (%), Haziran 2024TÜFE yıllık değişim oranları (%), Haziran 2024

HAZİNE VE MALİYE BAKANI ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA: DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten enflasyona ilişkin açıklama geldi.

Şimşek şunları söyledi:

"Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64'lük aylık haziran verisi ise yüzde 22'lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız."

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: DÜŞÜŞ DÖNEMİ BAŞLADI
Enflasyon rakamlarına ilişkin bir açıklama da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi.

Enflasyonda düşüş döneminin başladığına dikkat çeken Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"TÜFE, Haziran ayında piyasa beklentilerinin altında yüzde 1,64 oranında artmıştır. Aylık enflasyonun artış hızının yavaşlamasıyla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 3,8 puan azalarak yüzde 71,60 düzeyine gerilemiştir.

Enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme de fiyatlardaki artış eğiliminin zayıfladığını göstermektedir. Çalışanından emeklisine, sanayicisinden çiftçisine toplumun her kesiminden vatandaşımızın ortak arzusu enflasyon probleminin çözülmesidir.

Temel hedefimiz vatandaşımızın öncelikli meselesi olan enflasyonu asgari seviyeye düşürmektir. Enflasyonda düşüşle ekonomide öngörülebilirlik sağlanacağı gibi gelir dağılımı da olumlu yönde gelişecektir. Bu hedef doğrultusunda enflasyonla mücadelede uyguladığımız para ve maliye politikaları sayesinde dezenflasyon sürecine girmiş bulunuyoruz.

HEDEF TEKRAR TEK HANE
Yapısal reformlarla desteklediğimiz enflasyonla mücadele sürecinde büyüme, istihdam ve ihracat hedeflerimizi de gözetmeye devam edeceğiz. Kararlılıkla uyguladığımız ekonomik program ve ortaya koyduğumuz güçlü siyasi iradeyle yılın ikinci yarısında enflasyondaki azalmanın hızlanarak sürmesini bekliyoruz. 2026 yılında ise enflasyon oranını tekrar tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz."

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu'ndan enflasyon verilerine ilişkin yapılan açıklamada şu verilere yer verildi:


"TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,07 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %47,84 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %107,11 ile eğitim oldu.

TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Haziran 2024

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre en çok azalan ana grup %-0,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %3,79 ile konut oldu (ana harcama gruplarına göre endeksler, ağırlıklar ve değişim oranları Ek Tablo-1'dedir).

TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Haziran 2024

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla, 35 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 103 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %70,40, aylık %1,90 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,90, bir önceki yılın Aralık ayına göre %25,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %70,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %68,25 olarak gerçekleşti.

AY AY ENFLASYON RAKAMLARI
TÜİK verilerine göre enflasyon ocakta yüzde 6.7, şubatta yüzde 4.53, martta yüzde 3.16, nisanda yüzde 3.18 ve mayısta yüzde 3.37 olarak açıklanmıştı. Haziranda ise yüzde 1.64 oldu.

Detaylar gelecek...